Misiunea economica prahoveana in China, o noua etapa in traditionala relatie bilaterala Prahova - China

Intre relatiile bilaterale cultivate si dezvoltate la un inalt nivel de catre Camera de Comert si Industrie Prahova, relatia cu China este intre cele mai solide, mai importante si cu o traditie de peste doua decenii.

Cea mai recenta actiune , organizata de CCI Prahova in cadrul relatiei de colaborare romano-chineze a fost misiunea economica in China si Hong Kong, din perioada 24 iunie – 4 iulie a.c., realizata la invitatia oficialitatilor provinciilor Heilongjiang  si Guangdong.

In cadrul acestei complexe vizite de lucru, delegatia prahoveana, condusa de Prefectul Judetului Prahova-Dna. Rodica Paraschiv si de Presedintele CCI Prahova - Dl. Aurelian Gogulescu si din care au facut parte mai multi reprezentanti ai administratiei publice locale prahovene, a participat la un program deosebit de dens si de alert ca succesiune a intalnirilor avute la Hong Kong, in Provincia Guangdong, la Harbin (Provincia Heilongjiang) si la Beijing.

Pe langa componenta economica, cea mai recenta vizita in China  a avut si un puternic caracter institutional, prin intalnirile oficiale care au vizat viitoare colaborari, schimb de experienta si continuarea tratativelor privind semnarea unor Acorduri de Infratire intre Judetul Prahova si Regiunea Guangdong, respectiv intre Orasele Breaza si Dongguan.

Hong Kong, prima etapa in vizita delegatiei prahovene, este o regiune administrativa speciala a R. P. Chineze, care prin evolutiile istorice, prin pozitia geografica, prin legaturile comerciale de-a lungul timpului, a devenit o mare metropola, unul din cele mai mari porturi ale lumii, un   centru comercial si financiar de prim rang la nivel mondial, avand o populatie de peste  7 milioane locuitori.

Agenda delegatiei prahovene la Hong Kong s-a axat pe vizita la HKTD - Hong Kong Trade Development Council – Consiliul pentru Dezvoltarea Comertului, unde delegatia a fost insotita de Dna. Talida Goean, Consul General al Romaniei la Hong Kong. In cadrul discutiilor purtate cu Directorul de Relatii Externe al acestei institutii cu rol de Minister al Comertului al Provinciei  Hong Kong, gazdele au prezentat oportunitatea participarii romanesti la o manifestare expozitionala vini-viticola de mare anvergura organizata la Hong Kong in luna noiembrie 2014,  la care firmele producatoare de vinuri din Prahova si din Romania sunt invitate calduros sa participe. Aceasta oportunitate merita valorificata cu atat mai mult cu cat in Hong Kong nu exista taxa de import pentru vinuri, aceasta provincie putand fi considerata o poarta de intrare a vinurilor in China, unde taxa este de 47%.

HKTDC este o institutie cu rol cheie in dezvoltarea relatiilor comerciale, prin  asistenta acordata firmelor straine care doresc sa investeasca in Hong Kong sau sa deruleze operatiuni comerciale. In Kong Kong sunt inregistrare circa 7000 de firme straine. Intalnirea a cuprins si o prezentare a judetului Prahova, a oportunitatilor existente in acest  judet, precum si discutii privind identificarea unor similitudini si aspecte complementare ce  pot conduce la stabilirea unor relatii de colaborare economica si institutionala pe termen lung.

Provincia Guangdong, partener deja traditional al Judetului Prahova si in particular al CCI Prahova, a fost urmatoarea etapa din cadrul misiunii economice. Actiunile comune organizate de-a lungul timpului - vizite bilaterale sau primiri de delegatii – au initiat si au intretinut o intensa colaborare care a condus si la aceasta vizita oficiala, ca raspuns la invitatia conducerii acestei Provincii, primita in luna mai a.c. cu ocazia vizitei in judetul Prahova a unei delegatii oficiale .

Provincia Guangdong, cu capitala la Guangzhou (cunoscuta in trecut ca si Canton), este situata in sudul Chinei si are o populatie de 108 milioane locuitori, reprezentand cca. 8% din populatia Chinei continentale. Incepand cu 1989, Guangdong detine suprematia intre provinciile chineze cu un produs intern brut de 1 trilion US$, ceea ce face ca forta economica a acestei provincii reflectate in PIB si in valoarea cifrei de afaceri privind comertul international - 1 trilion de US$, adica 1/4 din totalul Chinei,  sa fie de nivelul celei a Olandei si mai mult de jumatate din cea a Indiei. Guangdong are al 4-lea PIB/capita intre provinciile Chinei continentale, iar capitala Guangzhou gazduieste cel mai mare targ de import-export din China – Targul Canton.

Programul profesional al delegatiei prahovene in aceasta provincie a fost deosebit de dens si de bogat. Astfel, intalnirea oficiala de la Guvernul Provinciei Guangdong, in care delegatia prahoveana a fost primita de o echipa condusa de Dl. Wu Ken, Secretar General Adjunct a reiterat dorinta ambelor parti privind semnarea Acordului de Infratire intre Provincia Guangdong si Judetul Prahova, demers initiat in anul 2014 si care se preconizeaza  a se concretiza in cursul anului viitor. In acest context, a fost amintit si faptul ca anul acesta se implinesc 65 de ani de la stabilirea de relatii diplomatice intre China si Romania.

Oficialitatile Provinciei Guangdong considera judetul Prahova un partener de incredere cu care intentioneaza sa dezvolte colaborari si proiecte viitore urmarind 3 directii : intarirea relatiilor economice prin stimularea contactelor directe intre companii si a dezvoltarii de investitii bilaterale; cresterea schimburilor comerciale si dezvoltarea colaborarii in domeniile agricol si industria petroliera (valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Guangdong a fost in 2013 de 500 milioane US$ iar in primele 3 luni ale acestui an de 105 milioane US$); intensificarea colaborarii in domeniul turismului (cifra de afaceri in 2013 in domeniul turismului la nivelul provinciei a fost de 142 milioane US$).

Urmarind aceleasi repere in cadrul discutiilor purtate, s-a desfasurat si intalnirea de lucru de la sediul Biroului pentru Afaceri Externe al Provinciei Guangdong unde gazda a fost Dl. Fu Lang, Director General.

Un reper important pe agenda vizitei delegatiei prahovene in Provincia Guangdong l-a reprezentat intalnirea de la sediul Primariei Orasului Dongguan, la care partea chineza a fost reprezentata de o echipa numeroasa, condusa de Dl. Yuan Baocheng, Primar.

Cu acest prilej, oaspetii romani au putut afla mai multe aspecte de interes privind orasul Dongguan care, intr-o perioada relativ scurta a cunoscut o transformare spectaculoasa  dintr-o zona rurala intr-un oras de talie internationala,  cu o populatie de 10 milioane locuitori, cu un PIB de 100 miliarde US$ si care se situeaza pe primul loc in China privind productia de aparatura electronica  si IT, ca si de bunuri de larg consum - pantofi, confectii dama si jucarii.

Cu ocazia acestei intalniri a fost semnat Acordul de Infratire intre orasele Dongguan si Breaza, acord care vizeaza crearea  unui cadru institutional favorabil unei colaborari preponderente in domeniul economic si in turism, care urmareste, deopotriva, directionarea investitiilor chineze catre judetul Prahova. De altfel, cea mai importanta investitie chineza in judetul Prahova este firma Yungcheng Plate, care provine chiar din orasul Dongguan.

Tot in programul vizitei in Dongguang delegatia prahoveana a vizitat Centrul Expozitional - construit in anul 2004 si vizitat de peste 10 milioane de persoane – si a participat la intalniri si discutii legate de domeniul vinului si vinificatiei, precum si de cel al organizarii de evenimente artistice, cu posibilitatea participarii in calitate de invitat a unui ansamblu folcloric reprezentativ pentru traditia folclorica prahoveana.

Pe parcursul intalnirilor din Guangdong si  Doangguan , Presedinte CCI Prahova Dl. Aurelian Gogulescu a prezentat proiectul de dezvoltare a orasului - statiune turistica Azuga, proiect ce prevede construirea mai multor facilitati de cazare si recreere precum si infrastructura aferenta.

Dezvoltatorii acestui proiect cauta investitori chinezi care sa contribuie financiar la implementarea proiectului, in vederea dezvoltarii turistice a zonei.

Urmatoarea etapa in cadrul misiunii economice prahovene in China a fost vizita la Harbin, capitala Provinciei Heilongjiang, vizita efectuata la invitatia oficialitatilor Provinciei. Din 1992, Provincia Heilongjiang este infratita cu judetul Prahova, iar. in baza Acordului de Infratire semnat cu peste 20 ani in urma, aceasta provincie este partenerul chinez traditional al Judetului Prahova. Heilongjiang, provincie situata in N-E Chinei, are suprafata de 470 000 kmp si o populatie de 38 milioane locuitori, iar anual, primeste cca. un million turisti din Europa.

O constanta in agenda delegatiilor prahovene aflate in vizita la Harbin, in fiecare an in luna iunie, o reprezinta participarea la deschiderea uneia dintre cele mai mari manifestari expozitionale cu caracter general din China – intitulata pana anul trecut “Targul International pentru Comert si Cooperare Economica de la Harbin». Anul acesta, manifestarea aflata la cea de-a 25-a editie, s-a rebranduit si s-a derulat sub forma primei editii a Expozitiei China – Rusia.  – un eveniment grandios, care pe o suprafata de 86 000 mp a reunit  circa 3000 de standuri expozitionale si  mai multe saloane tematice, in care au expus 64 de tari si 172 de delegatii oficiale. Data fiind amploarea si importanta evenimentului, la ceremonia de deschidere au participat personalitati politice de prim rang ale celor doua tari - Vice Prim Ministrul Chinei - Dl. Wang Yang si Vice Prim Ministrul Rusiei - Dl. Dimitri Rogozin.

Cu ocazia acestui eveniment, Prefectul Judetului Prahova, Dna. Rodica.Paraschiv si Presedintele CCI Prahova, Dl. .Aurelian Gogulescu au purtat discutii cu Guvernatorul Provinciei Heilongjiang, Dl. Lu Hao si cu Ministrul chinez al Agriculturii - Dl. Han Changfu, precum si cu alti oficiali ai provinciei Heilongjiang.

Programul vizitei la Harbin al delegatiei prahovene a cuprins o serie de vizite la institutii reprezentative pentru provincia Heilogjiang, ca si pentru relatia de colaborare derulata cu oficialitatile chineze de-a lungul timpului. Astfel a avut loc vizita de lucru la Departamentul de Turism al Provinciei Heilongjiang unde reprezentantii Judetului Prahova au fost primiti de Dl. Hou Wei, Director Adjunct, iar, in continuare, o intalnire cu Comitetul Municipal al orasului Yichun, din Provincia Heilongjiang la care au participat oficiali municipali, intre care Dl. Gao Huan, Primar si Dl. Li Longji, Viceprimar. Discutiile purtate s-au axat pe posibilitatile de colaborare bilaterala dintre care cele mai importante si viabile ar fi continuarea si cresterea exportului de vin romanesc in Heilongjiang precum si derularea mai multor proiecte in industria turismului. Si cu ocazia acestor intalniri, Presedintele CCI Prahova a prezentat proiectul de dezvoltare a statiunii turistice Azuga, in contextul in care orasul Azuga a semnat deja un Acord de Colaborare cu Primaria din Yichun, oras din Provincia Heilongjiang. Unul dintre cele mai importante aspecte ale discutiei a fost propunerea Dlui. Presedinte Gogulescu ca Departamentul pentru Comert al Provinciei Heilongjiang sa deschida in cel mai scurt timp un Birou de Reprezentare la sediul CCI Prahova.

La Beijing, etapa finala a acestei misiuni economice, membrii delegatiei prahovene au avut o intalnire de lucru la sediul Ministerului chinez al Agriculturii, vizita proiectata si programata de Presedintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu si Dl. Han Changfu, Ministrul chinez al Agriculturii, cu ocazia vizitei acestuia in Romania si in judetul Prahova, la inceputul lunii iunie 2014.

La aceasta intalnire, partea chineza a fost reprezentata de mai multi oficiali, intre care Dl. Niu Dun, Ministru Adjunct si Dl. Dl. Wang Ying, Director General Directia Relatii Internationale

In ceea ce priveste colaborarea bilaterala intre China si Romania in domeniu agriculturii  se au in vedere stimularea colaborarilor directe intre firme si stimularea exportului de produse alimentare romanesti in China. Reprezentantii Ministerului chinez al Agriculturii si-au exprimat intentia de a colabora direct cu CCI Prahova, prin intermediul Departamentului de Relatii Internationale. De asemenea, oficialii din Minister si-au exprimat interesul privind participarea la expozitia specializata INDAGRA,  ce va avea loc in luna octombrie la Romexpo Bucuresti. Astfel. firmele ce vor fi prezente la Bucuresti cu aceasta ocazie vor veni si la Ploiesti pentru discutii si intalniri bilaterale cu companii prahovene in cadrul unui Forum de Afaceri.

Aceasta misiune economica, cu numeroasele si consistentele discutii purtate cu prilejul intalnirilor oficiale a constituit o noua etapa in cadrul relatiei bilaterale Prahova – China, deschizand perspectiva unor cooperari concrete in planul afacerilor –  domeniul agricol, viticol, domeniul turismului, domeniul petrolier –dar si in ceea ce priveste atragerea de investitori chinezi in judetul Prahova. In plus,  vizitele reciproce ale delegatiilor romanesti si chineze, preconizate a se desfasura in perioada urmatoare, vor consolida in continuare atat relatia bilaterala de cooperare economica, cat si pe cea institutional-administrativa.

Toti membrii delegatiei prahovene au apreciat in mod deosebit organizarea acestei actiuni de amploare de catre CCI Prahova, nivelul inalt al primirii de catre oficialitatile chineze, recunoasterea si respectul de care se bucura CCI Prahova in raport cu partenerii chinezi.