31 ian. 2013 - Vizita la sediul Camerei de Comert si Industrie Prahova a E.S. Dl. Varujan Vosganian, Ministrul Economiei cu ocazia Workshopului : ”Sinergie teritoriala, antreprenoriala si fonduri comunitare” Ploiesti, 31 ianuarie 2013

In data de 31 ianuarie 2013, Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat in colaborare cu Asociatia CONFEUROPA Imprese, Seminarul de prezentare a firmei italiene Heva Management,  cu tema “Sinergie teritoriala, antreprenoriala si fonduri comunitare” .

Evenimentul s-a bucurat de prezenta E.S. Domnul Varujan Vosganian – Ministrul Economiei.

Au participat Dl. Calogero Campisi – Presedinte Confeuropa Imprese, Dl. Guglielmo Frinzi – Presedinte Camera de Comert Italiana pentru Romania,  Dl. Mircea Carlan – Consilier personal Cabinet Secretar de Stat din cadrul Ministerului Economiei, Dna. Elena Dumitrache – Responsabil Departament Fonduri Structurale, ICE Bucuresti. Autoritatile locale au fost reprezentate de Dl. Sebastian Danielescu – Vicepresedinte Consiliul Judetean Prahova si Dl. Iulian Teodorescu – Viceprimar Municipiul Ploiesti. De asemenea, au fost prezenti reprezentantii a 29 de companii, din diverse domenii de activitate reprezentative pentru economia judetului Prahova.

In cuvantul sau de bun-venit, amfitrionul evenimentului - Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova a multumit invitatilor pentru participare la un eveniment important  care constituie o premiera prin prezenta E.S. Dl. Varujan Vosganian – Ministrul Economiei, onorand astfel  Judetul Prahova si in special Camera de Comert si Industrie Prahova. Dl. Presedinte Gogulescu a  evidentiat oportunitatea pe  care o au participantii de a se informa  asupra masurilor pe care Guvernul Romaniei le va lua in vederea redresarii economice, una dintre acestea fiind incurajarea absorbtiei fondurilor europene si stabilirea strategiei in domeniu  pentru perioada 2014 – 2020, un subiect extrem de important, care a constituit de altfel si tema dezbaterii.

In cuvantul sau E. S. Dl. Varujan Vosganian – Ministrul Economiei  a subliniat importanta atragerii de investitori straini in Romania, sens in care Guvernul trebuie sa asigure o stabilitate politica si legislativa, un mediu economic ospitalier  si  sa fie un partener corect si echilibrat pentru potentialii investitori.

Ca viziune de viitor, Dl. Ministru a subliniat faptul ca prestigiul economic al unei tari este dat de prestigiul industriei sale, aspect care a fost deseori neglijat  de-a lungul timpului. Se impune redimensionarea implicarii statului in economie, in sensul reducerii rolului sau de actor economic si al cresterii celui de garant si supervizor al pietelor financiare si aparator al dreptului de proprietate. Statul trebuie sa se reorienteze spre  a fi un bun arbitru si normator in economie, cu exceptia anumitor domenii cheie, cum ar fi domeniul energetic, transportul pe cai ferate pe anumite tronsoane, armament.

Anul 2013 este un an important din punct de vedere al redresarii economice, analizele efectuate aratand ca in a doua jumatate a anului Romania va reintra pe un ciclu pozitiv de crestere. Este un an in care Guvernul isi propune sa ia masuri pentru incurajarea investitiilor, prin accelerarea procesului de privatizare, acordarea sprijinului pentru infiintarea de noi parcuri industriale, cresterea absorbtiei de fonduri europene.

De altfel, Guvernul deruleaza in cateva orase un program care vizeaza fructificarea  terenurilor apartinand anumitor companii in stare de insolventa sau faliment , terenuri care ar putea fi destinate infiintarii de noi parcuri industriale, mai ales ca , apartinand unor infrastructuri de tip industrial, au deja acces la utilitati si pot fi usor reintegrate in circuitul industrial.

In acest context, E.S. Dl. Ministru Vosganian  a subliniat necesitatea reorientarii fondurilor europene cu precadere pentru investitii in marile proiecte de infrastructura.

Domnul Presedinte Aurelian Gogulescu a subliniat importanta mesajului de incurajare transmis de catre E.S. Dl. Varujan Vosganian mediului de afaceri si a apreciat detalierea unor masuri guvernamentale pe care comunitatea de afaceri romaneasca le astepta cu mult entuziasm. De asemenea, Dl. Aurelian Gogulescu a multumit Domnului Ministru pentru cuvintele de apreciere referitor la initiativa CCI Prahova de a organiza astfel de evenimente cat si pentru buna colaborare cu Ministerul Economiei, adresandu-i invitatia de a reveni la Camera de Comert si Industrie Prahova, pentru o intalnire cu comunitatea de afaceri prahoveana si dezbaterea unor teme punctuale de interes.

In continuare, au luat cuvantul Dl. Guglielmo Frinzi – Presedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania care a punctat aspecte privind dezvoltarea antreprenoriatului italian in Romania cat si a celui roman in Italia , acest lucru demonstrand excelenta compatibilitate si colaborare intre cele doua tari. A urmat  Dl. Mircea Carlan – Consilier Personal Cabinet Secretar de Stat din cadrul Ministerului Economiei, care a prezentat stadiul implementarii POS CEE, structura strategiei si orientarile cadrului legislativ propus de Comisia Europeana pentru perioada 2014 – 2020.

Reprezentantii grupului italian Heva Management, Dl. Natale Inturri si Dl. Antonio Caldarella au prezentat serviciile de consultanta pe care societatea le ofera in domeniul fondurilor structurale si finantarii structurate, fiind binecunoscuta expertiza Italiei in acest domeniu. Astfel, consultantii companiei pot oferi asistenta atat companiilor private cat si institutiilor sau organizatiilor inca de la faza de proiectare a unei idei, participare cu proiecte in apelurile lansate de Comunitatea Europeana, implementarea propriu-zisa a proiectului, rambursare si mentinerea contactului cu institutiile finantatoare.

Evenimentul s-a bucurat de interesul si prezenta a numerosi actori din mass-media locala, regionala si nationala.