06 feb 2013 - Vizita la sediul Camerei de Comert si Industrie Prahova a E.S. Dl. Ömür ŞÖLENDIL, Ambasadorul Republicii Turcia in Romania

Camera de Comert si Industrie Prahova a  organizat in data de 6 februarie 2013 vizita in judetul Prahova a E.S. Dl. Ömür ŞÖLENDIL, Ambasadorul Republicii Turcia in Romania, vizita ce se inscrie in cadrul bogatului portofoliu de actiuni si evenimente din sfera  relatiilor externe si a cooperarii economice internationale, al organizatiei camerale prahovene.

E.S. Dl. Ömür ŞÖLENDIL a fost insotit de Dl. Omer SÜSLI, Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD), de Dl. Bahadir NECAT, Consilier Economic in cadrul Ambasadei Turciei la Bucuresti, precum si de o delegatie formata din conducerea si  membrii TIAD.

Programul vizitei a cuprins o intalnire cu autoritatile locale ale judetului Prahova, o intalnire de lucru la sediul Camerei de Comert si Industrie Prahova, cu membrii comunitatii locale de afaceri si vizitarea unui important obiectiv industrial din judetul Prahova .

Discutiile inaltilor oaspeti turci cu membrii la varf ai administratiei publice locale - Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Prefectul Judetului Prahova si Primarul Municipiului Ploiesti, au vizat oportunitati de colaborare institutionala bilaterala, reluandu-se initiativa semnarii unui Acord de Infratire intre Municipiul Ploiesti si Izmir. De altfel, aceasta idee a aparut in urma intalnirilor cu autoritatile din Izmir, in cursul misiunii economice pe care CCI Prahova a organizat-o in urma cu 3 ani.

Intalnirea de  la sediul CCI Prahova a reunit reprezentantii a 21 companii  - romanesti si turce din diverse domenii de activitate.

Cu prilejul discutiilor purtate in acest cadru, Presedintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu a subliniat atat importanta vizitei –prin nivelul de reprezentare – diplomatic si economic, cat si prin potentialul de cooperare bilaterala care decurge, cat si forta capitalului turc investit in judetul Prahova, care – prin cele peste 450 firme cu capital turc sau mixt romano-turc, fac ca Turcia sa ocupe a doua pozitie intre tarile straine reprezentate in peisajul economic prahovean.

Presedintele CCI Prahova a mentionat ca atractivitatea judetului Prahova pentru investitorii straini care vin in Romania, se datoreaza in special faptului ca acesta este judetul cu cele mai numeroase parcuri industriale din Romania. In plus, Dl. Gogulescu a amintit faptul ca modelul primului parc industrial din Romania, cel de la Valenii de Munte, a fost preluat dupa modelul parcului industrial de la Gebze, din Turcia. Mesajul Presedintelui Gogulescu a cuprins si indemnul spre o mai activa colaborare bilaterala, adresat atat oamenilor de afaceri turci, cat si celor prahoveni, suportul de relationare si promovare fiind oferit acestora, cu profesionalism si disponibilitate de  de catre CCI Prahova.  

Multumind gazdelor pentru deschidere in colaborare si pentru organizarea evenimentului bilateral, E.S. Dl. Ömür ŞÖLENDIL, Ambasadorul Turciei a subliniat ca potentialul realizarii de schimburi comerciale intre cele doua tari este mult mai mare, insa exista vointa politica comuna pentru realizarea de progrese in acest sens, tintindu-se o crestere a volumului comertului bilateral la peste 10 miliarde USD. Domeniile principale in care exista un real potential de dezvoltare a relatiilor bilaterale sunt  agricultura, energia si turismul de sanatate.

De fapt, relatiile de colaborare foarte bune dintre cele doua tari au fost concretizate in decembrie 2011, prin Semnarea Protocolului de Parteneriat Strategic Romania – Turcia, iar sprijinul  acordat de Romania pentru integrarea Turciei in Uniunea Europeana, este cu atat mai de apreciat.

Dl. Omer SÜSLI - Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD), reprezentant al mediului de afaceri turcesc pe Balcani (11 tari) si – din luna decembrie 2012 – Consilier al Primului Ministru pentru diaspora turca din Balcani, a accentuat interesul investitorilor turci pentru a derula afaceri in Romania si a oferit, in acest sens, cateva exemple concludente din ultimii ani - din mediul financiar-bancar, din domeniul industriei producatoare de confectii, din sectorul metalurgic, din productia de electrocasnice, de ingrasaminte chimice si de usi. 

In urma prezentarii companiilor romanesti participante la eveniment, au reiesit numeroase idei de cooperare dintre care cel mai reprezentative se refera la investitii romanesti si turcesti in vederea preluarii complexelor siderurgice din Romania; derularea in parteneriat a unui  proiect de amenajare de spatii de productie, in cadrul unui obiectiv economic din judetul Prahova; achizitionarea de materiale de constructii, de utilaje, de cox si de tevi de metal din Turcia; interes pentru vanzarea de echipamente hidraulice romanesti  pe piata turca; colaborare in diferite proiecte de constructii in domeniul de petrol si gaze.

La randul lor, oamenii de afaceri turci - reprezentantii TIAD, s-au prezentat si si-au afirmat interesul pentru cooperarea  cu firmele prahovene.  Intre firmele cu capital turc prezente in Romania, in judetul Prahova, grupul Oztasar - din care face parte si cea mai mare firma producatoare de confectii de dama din Romania, a fost prezentat in cadrul intalnirii bilaterale, de catre actionarul sau unic.

Ca o concluzie a importantului eveniment economic bilateral, Excelenta Sa Dl. Ambasador a precizat ca toate aspectele dezbatute vor face obiectul unor discutii ulterioare, specifice, cu Biroul Comercial al Ambasadei si cu TIAD, in scopul identificarii modalitatilor prin care acestea se pot concretiza cat mai rapid si mai eficient.

Intalnirea de la sediul CCI Prahova a fost urmata de  vizitarea fabricii de la Paulesti a celui mai mare producator de confectii  de dama din Romania.