13 feb 2013 - Vizita in judetul Prahova a E.S. Dl. Habib Chawki HAMRAOUI, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Algeriene Democratice si Populare in Romania

In data de 12 februarie 2013, Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat vizita in judetul Prahova a E.S. Dl. Habib Chawki HAMRAOUI, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Algeriene Democratice si Populare in Romania.

Vizita vine pe fondul deschiderii economiei acestei tari catre Europa, dorintei reciproce de intensificare a relatiilor bilaterale,  a multitudinii de oportunitati oferite si in special datorita similitudinii intre specificul judetului nostru si profilul economic al Algeriei.

Excelenta Sa Dl. Ambasador si Dl. Aurelian Gogulescu – Presedinte CCI Prahova  au avut o  intalnire de lucru cu Dl. Marius Sersea – Prefectul Judetului Prahova, Dl. Sebastian Danielescu - Vicepresedinte al Consiliului Judetean Prahova si Dl. Iulian Teodorescu Viceprimarul Municipiului Ploiesti,  in cursul careia au fost aprofundate discutiile purtate cu ocazia vizitei precedente la Ploiesti a Excelentei Sale, privind intensificarea relatiilor de colaborare bilaterala economica, dar si posibilitatile de stabilire de parteneriate pe linie institutionala.

E.S. Dl. Ambasador a prezentat cateva date legate de investitiile guvernului algerian pentru dezvoltarea si modernizarea tarii in perioada 2012 -2014, care se ridica la cifra de 300 miliarde USD (dintre care: constructii si locuinte – 36 mlrd USD, invatamant – 18 mlrd USD, energie – 20 mlrd USD, tineret – 11 mlrd USD, infrastructura, transport si telecomunicatii – 63 mlrd USD, agricultura – 9 mlrd USD, fonduri pentru incurajarea si sprijinirea schimburilor , in vederea promovarii si dezvoltarii activitatilor petro-chimice – 19 mld. USD). Se preconizeaza ca si in perioada 2014 -2018 sa fie continuate investitiile, insa nivelul total al acestora va fi probabil mai scazut decat cel pentru perioada 2010-2014, de aprox. 200 mlrd. USD.

In acest context, Excelenta Sa a precizat ca trebuie valorificate cunostintele si expertiza romanilor in domeniile tehnologiei, agro-alimentar, al industrie de petrol si gaze, industriei chimice, lucrarilor publice, inginerie etc Oamenii de afaceri romani sunt parteneri de incredere, iar Romania poate fi considerata ca o poarta de intrare pentru a derula afaceri de succes in Europa si in acest sens, companiile prahovene sunt invitate sa participe cu incredere la licitatiile organizate privind realizarea de proiecte in aceasta tara.

De asemenea, E.S. Dl. Ambasador a apreciat initiativa Camerei de Comert si Industrie Prahova de a organiza o misiune economica in Algeria in luna octombrie a anului trecut si a propus continuarea acestor demersuri de punere in contact direct  a celor doua comunitati de afaceri prin organizarea unei alte deplasari a unei delegatii de oameni de afaceri romani in Algeria, in cursul acestui an.

In a doua parte a programului, inaltul oaspete a vizitat doua companii reprezentative din judetul Prahova, membre ale CCI Prahova si a purtat discutii cu conducerea acestora, in vederea identificarii unor oportunitati concrete de colaborare viitoare cu parteneri din Algeria. Este vorba despre o importanta companie din sectorul productiei si prelucrarii lemnului, cu sediul in  Filipestii de Padure , respectiv  despre cel mare producator de confectii textile de dama din Romania, cu sediul in comuna Paulesti.