Intalnirea trilaterala a conducerilor Camerei de Comert si Industrie a Ungariei - Sectiunea Maghiaro-Romana, a Camerei de Comert si Industrie Bekes si a Camerei de Comert si Industrie Prahova Bekescsaba, 28 martie 2013

In cadrul Acordului tripartit existent intre Camera de Comert si Industrie Prahova si Camera de Comert si Industrie Bekes si Camera de Comert si Industrie Ungara – Sectiunea Maghiaro-Romana, s-au desfasurat la hotelul Fiume din Bekescsaba, Ungaria, in 28 martie 2013, lucrarile intalnirii conducerilor celor trei camere partenere.

Din delegatia Camerei de Comert si Industrie Prahova aflata in vizita in judetul Bekescsaba, Ungaria, au facut parte membri ai Colegiului de Conducere al Camerei prahovene, impreuna cu reprezentantii unor companii importante ale economiei judetului Prahova.

Aceasta actiune, realizata sub forma unui forum de afaceri Ungaria-Romania, reprezinta o premiera   realizata in aceasta forma tripartita intre camere partenere si prietene, intre care relatiile anterioare de colaborare, preluate si promovate pe o platforma actuala de cooperare sunt valorificate la un nivel superior. La intalnire au participat, alaturi de Presedintii celor trei camere, vicepresedintii Camerei de Comert a Judetului Bekes.

Lucrarile acestei intalniri au cuprins prezentari ale celor 3 camere reprezentate, realizate de Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele CCI Prahova, Dl. Orosz Tivadar,  Presedintele Sectiunii Maghiaro-Romane a Camerei de Comert Ungare si Dl. Hodsagi Tamas, Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Judetului Bekes.

Fiecare dintre cei trei presedinti a surprins elementele definitorii care caracterizeaza organizarea si functionarea camerelor pe care le reprezinta, in contextul sistemelor camerale din cele doua tari. In acest sens, Presedintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu, a subliniat cateva aspecte care caracterizeaza starea actuala a sistemului cameral romanesc, pornind de la cadrul legislativ care guverneaza functionarea sistemului cameral, de la statutul autonom al camerelor teritoriale, evidentiind atributiile si menirea acestor camere, care trebuie sa fie un real suport pentru mediul de afaceri local. De asemenea, odata cu prezentarea de catre Presedintii celor trei camere a profilului economic al judetelor Prahova, respectic Bekes, au reiesit principalele directii de actiune viitoare, pentru valorificarea la un nivel superior a potentialului de colaborare pe domenii precum industria alimentara, turismul, protectia mediului, comertul.

In cadrul intalnirii tripartite, prezentarea membrilor celor doua comunitati de afaceri – prahovene si din Judetul Bekes, a reprezentat un moment in care firmele prezente au avut ocazia sa-si faca cunoscute domeniile de activitate, oferta de produse si servicii si disponibilitatea de cooperare cu potentialii parteneri, pe domenii corespondente. Firmele prahovene prezente au reprezentat domenile ingineriei-proiectarii si consultantei in domeniul petrolier si al gazelor naturale, domeniul petrolier petrolier, ambalarea industriala pentru export, fabricarea echipamentelor si a utilajelor industriale, servicii de cadastru, importul si comercializarea de produse cosmetice, procesarea laptelui, protectie - paza si comert cu armament sportiv si de vanatoare, productia de produse decorative din sticla, servicii hoteliere si de turism.

Firmele unguresti prezente la intalnire au reprezentat domeniul hotelier, domeniul serviciilor de ecologizare prin diminuare a efectului poluant al combustibililor si domeniul serviciilor de organizare de manifestari expozitionale.

Prin prezentarile realizate, au reiesit importante oportunitati de colaborare bilaterala romano-maghiara care vor fi valorificate cu concursul celor trei camere de comert. In acelasi timp, la nivel cameral, au fost identificate oportunitati de cooperare pe domeniul accesarii de fonduri europene, in legatura cu organizarea de targuri si expozitii cu participare reciproca sau cumuna la actiuni pentru care se pot obtine facilitati, in organizarea de misiuni economice in Ungaria si Romania.

Intalnirea oficiala s-a incheiat cu un moment festiv, marcat de inmanarea de catre Presedintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu, a doua trofee, celor doi presedinti ai camerelor de comert maghiare.

Intalnirea tripartita de la Bekescsaba din 28 martie 2013, pe langa elementul de noutate pe care l-a reprezentat prin formula sa de organizare si desfasurare,  a constituit o noua etapa in relatia de colaborare si prietenie dintre CCI Prahova, CCI Bekes si CCI Ungara – Sectiunea Maghiaro-Romana, o veritabila platforma pentru identificarea si conturarea de noi oportunitati de cooperare dintre firmele prahovene si cele ale Judetului Bekes. Inca o data, s-a demonstrat faptul ca relatiille si contactele directe intre companii, desfasurate sub umbrela unei excelente colaborari institutionale camerale, reprezinta cea mai buna formula pentru initierea si derularea de realtii de afaceri de succes, reciproc avantajoase.