26-29 aprilie 2013, Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat vizita in Romania a unei delegatii oficiale din R.P.Chineza, conduse de Dl. SUN DONGSHENG - Viceguvernatorul Provinciei Heilongjiang

In perioada 26-29 aprilie 2013, Camera de Comert si Industrie Prahova  a organizat vizita in Romania  a unei delegatii oficiale din R.P.Chineza, conduse de Dl. SUN DONGSHENG  - Viceguvernatorul Provinciei Heilongjiang.

Din delegatie au facut parte Directorii Generali ai Departamentelor de Relatii Externe, Invatamant si respectiv Sanatate din cadrul Guvernului Provinciei Heilongjiang.  

Pe data de 27 aprilie 2013, delegatia oficiala a fost primita la sediul Camerei de Comert si Industrie Prahova, unde  Dl. Presedinte Aurelian Gogulescu a evocat Acordul de infratire semnat intre Judetul Prahova si Provincia Heilongjiang in anul 1992 ce a fost  urmat de alte doua Acorduri de infratire intre Municipiul Ploiesti si orasul Harbin, respectiv intre Municipiul Campina si orasul Daqing,  ce au creat cadrul potrivit derularii unei multitudini de actiuni si proiecte comune ce au fost dezvoltate pe parcursul timpului intre cele doua parti.

Dl. Presedinte Aurelian Gogulescu  a subliniat importanta acestei vizite si a relatiei de colaborare  si prietenie dintre cele doua regiuni, care reprezinta la momentul actual cel mai bun exemplu de cooperare inter-regionala dintre Romania si China dezvoltat de o Camera de Comert din Romania,  la un nivel atat de inalt si reprezentativ.

Dl. Sun Dongsheng – Viceguvernatorul Provinciei Heilongjiang a evidentiat la randul sau recunoasterea si aprecierea de care Camera de Comert si Industrie Prahova se bucura in China, in special in Provincia Heilongjiang, prin intermediul Presedintelui sau , Dl. Aurelian Gogulescu. Dl. Viceguvernator a subliniat importanta fructificarii relatiilor de colaborare deja existente si facilitarea stabilirii unor noi parteneriate, care sa valorifice oportunitatile extraordinare de cooperare , in special pe plan economic si comercial.

Concret, din discutiile purtate cu aceasta ocazie au reiesit cateva directii principale de interes si actiune pentru colaborarea dintre cele doua regiuni  in perioada imediat urmatoare, dintre care mentionam :

  • crearea conditiilor logistice pentru infiintarea unui centru de medicina traditionala chineza in judetul Prahova;
  • deplasarea unei delegatii de afaceri din China intr-o vizita in judetul Prahova , in vederea studierii oportunitatilor de colaborare si investitii, mediului de afaceri si investitional din judetul Prahova si informarii asupra locatiilor si  facilitatilor oferite de parcurile industriale din judetul nostru;
  • valorificarea oportunitatilor de colaborare si schimburi din domeniul agricol si al utiajelor pentru agricultura;
  • incurajarea intensificarii schimburilor la nivel universitar si impulsionarea cooperarii in baza acordului deja semnat intre Universitatea Petrol-Gaze Ploiesti Universitatea din Daqing  - China.

A urmat o intalnire de lucru la sediul Palatului Administrativ cu reprezentantii autoritatilor judetului Prahova – Dl. Mircea Cosma, Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Dl. Marius Sersea, Prefectul Judetului Prahova si Dl. Iulian Teodorescu, Viceprimarul Municipiului Ploiesti unde au fost discutate modalitati concrete privind  identificarea unor oportunitati de colaborare inter-institutionala intre cele doua regiuni, precum si a unor proiecte de investitii chinezesti in judetul Prahova, dintre care mentionam:

  • constructii de masini si echipamente pentru industria agro-alimentara
  • industria de prelucrare mase plastice,
  • domeniul energiei regenerabile si constructia unei fabrici de panouri fotovoltaice in unul din parcurile industriale din judet,
  • utilizarea si valorificarea deseurilor

S-a stabilit organizarea de catre Camera de Comert si Industrie Prahova in colaborare cu Consiliul Judetean Prahova si Prefectura Judetului Prahova a unei delegatii comune, care va reprezenta judetul Prahova la Targul International de la Harbin, in luna iunie 2013, aceasta fiind practic a 15-a participare a CCI Prahova la acest eveniment ce are loc anual la Harbin.

Programul zilei s-a incheiat cu o intalnire de lucru la sediul Parcului Industrial Ploiesti urmata de o vizita a Castelului Peles din Sinaia.

Duminica, 28 aprilie 2013, Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat o vizita protocolara  la sediul Camerei Deputatilor a Romaniei, unde inaltii oaspeti din China au fost primiti de Dl. Viorel Hrebenciuc, Vicepresedintele Camerei Deputatilor.

Au avut loc discutii privind colaborarile bilaterale si potentiale proiecte economice ce pot fi dezvoltate intre Romania si China, Dl. Vicepresedinte Hrebenciuc apreciind in mod special activitatea sustinuta a CCI Prahova care de-a lungul timpului a derulat o activitate sustinuta de stimulare a contactelor bilaterale si de atragere a investitiile chineze in Romania.

Dl. Vicepresedinte Hrebenciuc a afirmat ca in conditiile actuale ale economiei mondiale, este momentul ca Romania sa stimuleze cat mai puternic dezvoltarea unei stranse relatii cu China si sa devina chiar o poarta de intrare in Europa a investitorilor chinezi, manifestandu-si in acest sens intregul sprijin pentru orice propuneri sau oportunitati de colaborare.

Vizita delegatiei in Romania a fost marcata la final de un moment emotionant, ce a demonstrat afinitatile culturale si legaturile incontestabile dintre China si Romania,  cand Viceguvernatorul Provinciei Heilongjiang – Dl. Sun Dongsheng a recitat cateva strofe din poezia « Luceafarul »,  a marelui nostru poet national -  Mihai Eminescu.