20 – 25 Aprilie 2013 - Misiune Economica in REPUBLICA BELARUS

Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat in perioada 20-25 aprilie 2013, in cadrul Acordului bilateral de Colaborare semnat cu Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova,  o misiune economica in Republica Belarus, cu intalniri de afaceri in orasele Minsk si Gomel.

Aceasta initiativa este unica in Sistemul cameral romanesc deoarece a reunit  interesele mai multor regiuni din 3 tari vecine si prietene care au conlucrat intr-un mod eficient in vederea dezvoltarii regionale a relatiilor comerciale si economice – Romania, Belarus si Moldova.

Delegatia prahoveana a fost condusa de Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele CCI Prahova si a cuprins companii din domeniul ambalaje industriale  si utilajului petrolier.

Delegatia moldoveneasca a fost condusa de Dl. Gheorghe Cucu, Presedintele CCI a Republicii Moldova si a cuprins companii din urmatoarele domenii de activitate : piese si componente industriale, bauturi alcoolice, depozitare legume si fructe, productie hidromotoare, productie echipament electrochimic, productie incaltaminte.

Programul din Gomel a debutat cu Forumul Economic BELARUS – MOLDOVA – ROMANIA, organizat la sediul CCI Gomel, in data de 22 aprilie 2013, la care au participat alaturi de Dl. Starovoitov Vasili Klimovici, Presedintele CCI Gomel, o delegatie de circa 20 de oameni de afaceri.

A fost lansata invitatia catre Dl. Presedinte Klimovici ca in octombrie 2013 sa efectueze o vizita de lucru in Moldova si Romania.

Dl. Presedinte Gogulescu a prezentat profilul judetului Prahova si oportunitatile de colaborare, a detaliat activitatea si serviciile oferite de CCI Prahova si a prezentat delegatia romaneasca.

Tot in cursul aceleiasi zile, a fost organizata o intalnire de lucru la Consiliul Regional din Gomel unde delegatia a fost primita de  Dl. Pirstuk Boleslav Kazmirovici – Vicepresedinte si Dl. Boikacev Ghenadi Aleksandrovici. Cu aceasta ocazie a fost lansata invitatia de participare la Forumul organizat de Consiliul Regional din Gomel in 17 mai a.c., gazdele manifestand un real  interes in colaborari viitoare cu Romania.

Dupa-amiaza a fost vizitata firma GOMSELMASH, reprezentata de Dl. Igor Korotkevich, Director adjunct de vanzari. Aceasta firma este specializata in productia de combine agricole

de toate tipurile, cu export in peste 20 de tari, avand capital de stat. Firma este foarte interesata sa gaseasca distribuitori sau agenti de vanzare si in Romania.

Partea a doua a programului s-a desfasurat in Minsk. Pe data de 23 aprilie, a avut loc o vizita la sediul Bursei de Marfuri a Republicii Belarus, reprezentata in cadrul intalnirii de Dl. Victor Vladyko, Vicepresedinte si Dl. Artilov Vitalie Vasilievici.

In ziua de 24 aprilie a avut loc la sediul Camerei de Comert si Industrie din Minsk Forumul de Afaceri Belarus – Romania – Moldova, unde alaturi de delegatiile romane si moldovene au participat circa 45 de companii locale.

Cu aceasta ocazie. Dl. Eremia Constantin, Insarcinat cu afaceri a.i. al Romaniei la Minsk  a afirmat ca este pentru prima data cand se organizeaza o astfel de intalnire trilaterala care este foarte utila pentru cresterea schimburilor comerciale, deziderat care de altfel este o priroritate si pentru Ambasada Romaniei la Minsk. Dl. Eremia a mai adaugat ca in septembrie 2013 va avea loc Comisia Mixta Belarus – Romania la Minsk eveniment ce va constitui inca un pas in procesul de intensificare a relatiilor bilaterale si a apreciat activitatea sustinuta a CCI Prahova precum si contributia judetului Prahova la exportul Romaniei.

Sesiunea de discursuri a fost incheiata de momentul festiv ce a marcat ceremonia de semnare a Acordului de Colaborare de catre  Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele CCI Prahova si Dl. Alexander Fedorchuk, Directorul  General al CCI Minsk.

Au urmat prezentarile firmelor moldovenesti si romanesti, au avut loc discutii de afaceri si s-au stabilit primele contacte intre oamenii de afaceri prezenti care vor continua ulterior tratativele in vederea semnarii de contracte si stabilirii de relatii comerciale concrete.

Dintre rezultatele concrete stabilite cu ocazia intalnirilor de afaceri de la Gomel si Minsk, mentionam urmatoarele :

  • Export din Belarus in Romania de  placaj destinat ambalajelor industriale;
  • Export din Belarus in  Romania de bare de otel
  • Distributie din Moldova in Romania de  incaltaminte
  • Export din Romania in Belarus de cognac si vin demidulce alb si rosu.
  • Export din Belarus in Romania de hartie craft.

Actiunea s-a bucurat de un deosebit succes, toate cele trei parti fiind satisfacute de aceasta reusita si in special firmele prezente in cadrul delegatiilor si-au exprimat aprecierea pentru profesionalismul organizarii si rezultatele inregistrate in urma intalnirilor.