17 mai 2013 - Vizita la sediul Camerei de Comert si Industrie Prahova a E.S. Dl. Philippe GUSTIN, Ambasadorul Republicii Franceze in Romania

Camera de Comert si Industrie Prahova a  organizat in data de 17 mai 2013 vizita in judetul Prahova a E.S. Dl. Philippe GUSTIN, Ambasadorul Republicii Franceze în România, vizita ce se inscrie in cadrul bogatului portofoliu de actiuni si evenimente din sfera  relatiilor externe si a cooperarii economice internationale, al organizatiei camerale prahovene.

E.S. Dl. Philippe Gustin a fost insotit de Dl. Sebastien Gorlin, Consilier.

Programul vizitei a debutat cu o intalnire la sediul Palatului Administrativ cu membrii la varf ai administratiei publice locale - Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Prefectul Judetului Prahova si Primarul Municipiului Ploiesti, a continuat cu o vizita la sediul Aliantei Franceze din Ploiesti, care a fost urmata de participarea E.S. Dl. Ambasador Philippe Gustin la Conferinta Europeana a Puterilor Locale Intermediare, pe tema descentralizarii, desfasurata la Ploiesti.

Vizita la sediul CCI Prahova a Ambasadorului Frantei in Romania a constituit prilejul intalnirii acestuia in cadrul unui eveniment de inalt nivel si cu o numeroasa prezenta, cu membrii comunitatii de afaceri  - firme cu capital integral romanesc, firme cu capial francez si mixt, romano-francez,  din Judetul Prahova, dar si din Bucuresti, Buzau, Arges si Dambovita.

La  intalnirea de la sediul Camerei de Comert si Industrie Prahova a participat si Prefectul Judetului Prahova, Dl. Marius Gabriel Sersea, Dl. Jean Francois Jund - Secretar General al Clubului Ambasadorilor Alsaciei si Director General al companiei JF Contact si Dna. Steluta Coculescu, Director General al Aliantei Franceze Ploiesti.

In calitate de amfitrion, Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova a deschis evenimentul cu un salut de bun-benit si o succinta, dar o concludenta prezentare a judetului Prahova, adresate in limba franceza. In cadrul acestui cuvant introductiv, au fost prezentate si liniile directoare ale relatiei CCI Prahova cu partenerii francezi din Strasbourg, Lyon si Avignon, prin Camerele de Comert din aceste regiuni cu care CCI Prahova a derulat si deruleaza relatii de parteneriat si colaborare, intre care evenimentul de promovare Euro Prahova (Strasbourg 2002) si proiectul realizarii unei scoli de hotelarie in judetul Prahova, dupa modelul scolii din Avignon(realizata in cadrul unui parteneriat public-privat de CCI Vaucluse) reprezinta cateva repere semnificative. In calitate de Presedinte al Aliantei Franceze din Ploiesti, Dl. Aurelian Gogulescu a remarcat activitatea intensa si implicarea filialei prahovene a acestei institutii de promovare a culturii si limbii franceze in Romania, in demersurile de impulsionare a colaborarii si parteneriatelor romano-franceze pe multiple planuri. 

E.S. Dl. Ambasador Philippe Gustin a apreciat in mod deosebit vizita in judetul Prahova, unul dintre judetele foarte importante pentru economia romaneasca, cu o buna reprezentativitate in ceea ce priveste forta firmelor cu capital francez prezente aici, care au o importanta cifra de afaceri, dar si un numar important de salariati. Au fost amintite in acest context companii precum Michelin Romania,  Gonzales - Mecanica de Precizie, Apa Nova, Dalkia Termo Prahova.

In cuvantul sau, E.S. Dl. Ambasador a amintit cateva dintre principalele elemente institutionale si organizationale de suport care isi aduc o contributie semnificativa la derularea relatiei bilaterale de cooperare economico-comerciala romano-franceza, in Romania: sectia economico-comerciala a Ambasadei Frantei,  portalul UBIFrance, consilierii pe probleme de comert exterior, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franco-Romana, avandu-l ca Presedinte pe Dl. Bruno Roche. O mentiune speciala a facut E.S. Dl. Ambasador asupra problemei deficitului de forta de munca calificata in anumite domenii / meserii, din cauza lipsei invatamantului profesional specializat. In acest context E.S. Dl. Ambasador a amintit de realizarea unui proiect pilot in Fagaras – o scoala profesionala care sa instruiasca tineri in diverse meserii.

Prefectul Judetului Prahova, Dl. Marius Gabriel Sersea a evidentiat in cuvantul sau forta economica a judetului Prahova – cel mai dezvoltat judet al Romaniei, care isi aduce o importanta contributie la bugetul consolidat, care are o buna infrastructura si o forta de munca inalt calificata si specializata . In acest context, Dl. Prefect a apreciat in mod deosebit contributia CCI Prahova si a Presedintelui acesteia la promovarea, reprezentarea si sprijinirea comunitatii de afaceri si implicit, a dezvoltarii economiei judetului Prahova, insistand asupra excelentei colaborari institutionale intre Prefectura si Camera de Comert a Judetului. De altfel, in cadrul acestei colaborari, se vor organiza intalniri lunare cu reprezentantii mediului de afaceri pentru identificarea problemelor cu care se confrunta firmele.

Dl. Jean Francois Jund, Secretar General al Clubului Ambasadorilor Alsaciei a evocat cateva elemente ale istoricului colaborarii CCI Prahova cu regiunea Alsaciei si a evidentiat potentialul crescut al acestei relatii care poate fi valorificat pentru amplificarea relatiei de cooperare romano-franceze, in ansamblul sau.

Cele 38 firme prezente la intalnirea de la sediul CCI Prahova si-au prezentat profilul de activitate, impreuna cu domeniile de interes legate de cooperarea cu firmele franceze, inclusiv cele cu capital francez din Romania. Domeniile reprezentate de firmele din Prahova, Bucuresti, Buzau, Arges si Dambovita au fost numeroase si cu un mare potential pentru dezvoltarea actuala a economiei romanesti : montaj de conducte si structuri metalice din otel, transport de titei si produse petroliere prin conducte, productia de anvelope, fabricarea structurilor de armament, executia de echipamente sub presiune pentru industria chimica, fabricarea de echipamente si utilaje industriale, fabricarea de echipamente de sudura, lucrari de proiectare si service pentru instrumente de automatizare, fabricarea de articole de ambalaj din plastic, fabricarea de ambalaje de hartie si carton, mecanica generala de precizie, instalatii electrice in industria chimica si rafinarii, servicii de inginerie si consultanta pentru industria de petrol si gaze, domeniul nuclear,  servicii de ambalare industriala pentru export, furnizare de energie termica si apa calda, gestiunea serviciului public de alimentare cu apa si canalizare, servicii contabile, industria alimentara, distributie de produse din carne, distributie si service pentru echipamente consumabile si reactivi pentru laborator, produse profesionale pentru sere, multiplicare seminte cereale si plante tehnice, constructii civile si industriale, IT, turism, servicii de inspectie si evaluare, import de materiale electrice si automatizare, inchirierea de hale si terenuri – dezvoltatori de parcuri industriale si logistice, mediul bancar.

Toti reprezentantii mediului de afaceri prezenti la actiune au fost invitati de catre E.S. Dl. Ambasador Philippe Gustin sa trimita pe adresa Ambasadei Frantei din Bucuresti materiale de prezentare a activitatii, precum si a interesului de cooperare cu parteneri francezi de afaceri.

Evenimentul organizat de CCI Prahova s-a incheiat cu declaratii de presa ale oficialilor romani si francezi care au evidentiat inca o data potentialul important al unor astfel de reuniuni pentru colaborarea bilaterala.