Vizita Presedintelui Camerei de Comert si Industrie Prahova in LITUANIA, LETONIA si ESTONIA in cadrul delegatiei oficiale condusa de Dl. Titus CORLATEAN, Ministrul de Externe al Romaniei 28 – 31 mai 2013

La invitatia Domnului Titus Corlatean, Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele CCI Prahova a efectuat impreuna cu acesta un turneu in tarile baltice - Letonia, Lituania si Estonia in perioada 28 – 31 mai 2013.

Invitatia a venit ca urmare a activitatii intense si a dinamismului CCI Prahova, a reprezentativitatii sale  la nivel national si chiar international dar si datorita mediul economic local  aflat in plina dezvoltare, sustinut si reprezentat de catre CCI Prahova.

Deplasarea a avut doua componente - cea oficiala reprezentata de delegatiile Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Economiei, conduse de Dl. Titus Corlatean, Ministru de Externe care a fost insotit de Dl. Manuel Marian Donescu, Secretar de Stat pe probleme de Comert Exterior in cadrul MAE si cea economica reprezentata de o serie de companii romanesti ce au participat la programul profesional de intalniri bilaterale.

Domnul Presedinte Gogulescu a fost insotit de Dl. Valentin Malaescu, Director General al companiei  Modpack System.

LituaniaProgramul turneului baltic a debutat cu participarea la lucrarile Forumului de Afaceri din Vilnius, Lituania, la care au luat parte oficiali romani si lituanieni - Ministrul de Externe al Romaniei, Vice-Ministrul de Externe al Lituaniei, Ambasadorul Romaniei in Lituania, Ambasadorul Lituaniei in Romania, Secretarul de Stat in Ministerul Economiei, Presedintele CCI Vilnius,  Presedintele CCIBucuresti.

Datele referitoare la potentialul cooperarii economice bilaterale romano-lituaniene prezentate de reprezentantii oficiali au fost completate de fertile discutii punctuale la care au participat reprezentantii firmelor romanesti prezente in delegatie, cu privire la cooperari in domeniul vini-viticol, imobiliar, IT, farmaceutic. Tot in urma discutiilor purtate s-a avansat ideea organizarii unei misiuni economice din Prahova  in Lituania la inceputul anului viitor, mai ales in contextul numirii Dlui. Ion Antonio Tache - Directorul General al IPM Partners, important membru in Colegiul de Conducere al CCI Prahova -  in functia de Consul Onorific al Lituaniei in Romania.

LetoniaCea de-a doua etapa a turneului baltic a fost vizita la Riga, in Letonia, in cadrul careia lucrarile Forumului de Afaceri romano – letonian au constituit un excelent prilej de evidentiere a posibilitatilor de crestere a potentialului de cooperare intre economiile celor doua tari, asa cum au fost ele prezentate in luarile de cuvant ale Ministrului Afacerilor Externe  al Romaniei, Ambasadorului Romaniei la Vilnius (care raspunde si de Letonia), ale Secretarului de Stat in Ministerul Economiei, ale Ministrului Afacerilor Externe din Letonia si al sefului Directiei de Promovare a Exporturilor in cadrul Agentiei pentru Investitii si Dezvoltare din Letonia. In ceea ce priveste oportunitatile de afaceri asupra carora s-au concentrat discutiile in cadrul acestui forum, ele s-au referit la posibilitatea importului de placaj din Letonia, pentru activitatea de ambalare,  cooperarea cu o importanta firma prahoveana producatoare de cherestea.

EstoniaEtapa finala a turneului in tarile baltice a constituit-o  vizita la Tallinn in Estonia, cu intalnirile  de lucru de la sediul Camerei de Comert si Industrie a Estoniei si la sediul Prefecturii Regiunii West – Viru, program organizat cu sprijinul si asistenta profesionista a reprezentantilor Ambasadei Romaniei in Finlanda, care raspund si de Estonia. La aceasta ultima etapa a turneului au participat doar delegatia oficiala a MAE, condusa de Ministrul de Externe al Romaniei, precum si Presedintele CCI Prahova insotit de managerul companiei Modpack.  

Concluziile discutiilor purtate in cadrul intalnirilor oficiale de la Tallinn au evidentiat necesitatea unui schimb permanent de infomatii la nivel inter-cameral si o colaborare mai stransa, in special in domeniul accesarii de programe europene si realizarii de proiecte comune din fonduri europene;  organizarea unui forum de afaceri romano-estonian la sediul CCI Prahova, cu ocazia vizitei oficiale in Romania a Presedintelui Estoniei, la inceputul lunii octombrie 2013; semnarea cu acest prilej a unui Acord de Colaborare intre CCI Prahova si CCI a Estoniei.

In urma discutiilor purtate cu Guvernatorul Regiunii West-Viru, acesta si-a  exprimat  interesul major privind o viitoare colaborare cu judetul Prahova si a acceptat invitatia de a efectua o vizita la Ploiesti, in a doua parte a acestui an, alaturi de o delegatie de oameni de afaceri. De altfel, exista deja propuneri concrete de colaborare in domeniul ambalajelor industriale din lemn cu Modpack dar si in sectorul vinurilor.

Urmare a contactelor realizate si a discutiilor purtate, firma Modpack System din Ploiesti, unul dintre cei mai importani furnizori romani de servicii profesionale de ambalare industriala pentru export, studiaza posibilitatea deschiderii unei  reprezentante pe piata baltica.

Aceasta actiune a reprezentat un veritabil tur de forta - 3 tari in 3 zile -  cu rezultate concrete derivate din discutiile de afaceri dar si inter-institutionale, cu propuneri de colaborare bilaterala privind stabilirea unor viitoare contacte si vizite. Insa, cel mai important fapt reliefat inca o data, in urma acestei misiuni economice este reprezentativitatea CCI Prahova, excelenta imagine, recunoastere si apreciere de care aceasta organizatie se bucura in cadrul mediului economic prahovean si romanesc in general, in randul institutiilor de la nivel local si central dar si in colaborarile cu partenerii externi.