Workshop “Solutii pentru dezvoltarea afacerilor romanesti pe pietele internationale” 6 Iunie 2013

Prin multe dintre activitatile si actiunile sale, Camera de Comert si Industrie Prahova sprijina si promoveaza activitatea de export a judetului, care constituie unul dintre pilonii dezvoltarii economice locale.

Una din aceste actiuni a fost workshop-ul din 6 iunie 2013, intitulat “Solutii pentru dezvoltarea afacerilor romanesti pe pietele internationale“ la care a participat Dl. Costin Lianu -  Director Directia Dezvoltare Export si Coordonator al  Strategiei Nationale de Export  din cadrul  Ministerului Economiei.

Din partea administratiei publice locale a participat Dl. Sebastian Danielescu, Vicepresedintele Consiliului Judetean, iar reprezentantii firmei Business Recovery au sustinut cu acest prilej o interventie pe tema internationalizarii afacerilor si a marketingului promotional.

Organizarea acestui eveniment a constituit rezultatul numeroaselor solicitari primite din partea companiilor prahovene care se confrunta cu reale probleme privind identificarea de noi parteneri pe pietele internationale,  in conditiile in care piata romaneasca este in permanenta contractie iar lipsa clientilor, constrangerile financiare si lipsa seriozitatii partenerilor (furnizori/clienti) sunt teme obisnuite.

Au participat circa 40 de firme cu activitate de export, banci si  companii care desfasoara activitati de productie sau servicii, care au in strategia viitoare accesul pe piete internationale si care detin putere financiara pentru a‐si dezvolta afacerea in exterior, firme ce detin expertiza logistica si capacitate de productie conform cererii si care au un raport calitate‐pret competitiv.

In cuvantul sau, Presedintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu, a prezentat activitatile organizatiei camerale prahovene realizate in vederea stimularii exportului, precum si situatia schimburilor comerciale ale judetului Prahova la nivelul lunii ianuarie 2013.

La randul sau, Vicepresedinte Consiliului Judetean Prahova, Dl. Danielescu a mentionat conditiile create de autoritatile judetene prin parcurile industriale – unde exista un mediu propice desfasurarii de activitati de productie competitiva si constanta, care sa fie atractiva pe pietele externe.

Dl. Costin Lianu a facut o serie de aprecieri asupra activitatii de export a firmelor prahovene care urmeaza un trend ascendent si care se desfasoara pe o geografie interesanta a destinatiilor, specificand ca prioritatea este acum cresterea exporturilor in afara Uniunii Europene, pentru a stimula dezvoltarea si a evita un declin al economiei europene.

Pe de alta parte este de dorit incheierea unui Acord de Liber Schimb intre UE si SUA, care sa stimuleze fluxurile comerciale euro-atlantice, pentru contracararea extinderii influentei economice a unor tari precum China sau India.

In continuare Dl. Lianu a trecut in revista principalele instrumente de sustinere si stimulare a exporturilor, intre care cele mai importante sunt eliminarea barierelor netarifare din terte tari, prin negocieri directe sau prin OMC, crearea de echipe mixte de actiune la nivel european pe produse, misiuni economice si deplasari de afaceri subventionate, in vederea internationalizarii activitatii firmelor din toate tarile europene. Deosebit de importante sunt mecanismele de sprijinire a exportatorilor din Uniunea Europeană prin fonduri structurale  in intervalul 2014-2020, dar si sustinerea cercetarii – dezvoltarii, Romania fiind din pacate pe ultimul loc in clasamentul tarilor in care firmele  investesc in acest domeniu.

Dl. Lianu a mentionat ca viitoarele fonduri europene, aferente perioadei 2014 – 2020, vor putea fi accesate la nivel regional si se vor adresa asociatiilor regionale, asadar  constituirea unor Camere de Comert regionale care sa reprezinte mai multe judete este foarte importanta, pentru ca astfel vor creste sansele de a obtine fonduri europene nerambursabile .

Intre actiunile menite sa promoveze exporturile romanesti, Dl. Costin Lianu a mentionat participarea la targuri si expozitii internationale organizate in strainatate, sun pavilion national, organizarea de misiuni economice şi acţiuni de promovare a exporturilor în străinătate; realizarea de studii de piaţă şi pe produse; realizarea de acţiuni de publicitate şi reclamă cu caracter general, pe piete de interes pentru exportul romanesc si de promovare a brandurilor sectoriale si regionale, realizarea unui portal de informaţii de comerţ exterior; susţinerea financiară a unor acţiuni promoţionale organizate în ţările de reşedinţă de către birourile consilierului economic; finanţarea unor categorii de cheltuieli pentru organizarea în România a acţiunilor de promovare a exportului. Realizarea de studii de piata  si realizarea de studii pe produse constituie de asemenea, un foarte util instrument pentru cunoasterea unei piete, in vederea exportului. Sustinerea cheltuielilor pentru realizarea studiului se face de catre Ministerul Economiei în proporţie de 50% din cheltuielile totale, în contul prestatorului de servicii.Sumele alocate de la buget constituie ajutor de minimis pentru firmele beneficiare ale studiilor .

In ceea ce priveste portalul de informatii de comert exterior, Presedintele CCI Prahova a reamintit celor prezenti ca lansarea primei forme a acestui portal s-a facut la Ploiesti, la sediul Camerei, cand Dl. Costin Lianu a prezentat aceasta oportunitate.

Reprezentantii companiei Business Recovery – Dl. Catalin Simion si Dl. Cornel Sima  au prezentat serviciile oferite de aceasta companie de consultanta - sprijin  in vederea conceperii unui plan de marketing viabil pe termen lung, elaborarea de studii de produs, studii de piata, furnizarea de solutii punctuale, in vederea accesari unor piete precum Ucraina, Rusia, tarile vecine Romaniei si Orientul Mijlociu.

Participantii la eveniment reprezentand companiile au ridicat in cadrul sesiunii de intrebari si raspunsuri o serie de probleme vizand: furnizarea de informatii asupra participarii la actiunile subventionate prin ME; dificultatile intampinate in legatura cu derularea de  relatii de colaborare cu Franta, urmare a nerespectarii de catre partenerii francezi a normativelor europene; solicitarea de  solutii pentru identificarea celor mai potrivite piete pentru exportul de sticlarie; solicitarea de colaborari cu exportatorii si cu transportatorii din tara; identificarea unor solutii pentru obtinerea de credite mai avantajoase destinate exportului, in special in colaborarea cu EXIMBANK – in acest context s-a propus organizarea de catre CCI Prahova a unei intalniri cu bancile care activeaza in judetul Prahova.

Intalnirea s-a incheiat cu o degustare de branzeturi, puse la dispozitie de o firma exportatoare din judetul Galati. In acest context, mentionam ca la actiunile CCI Prahova  raspund pozitiv si participa la evenimente tot mai multe companii din alte judete  - de aceasta data fiind prezente, alaturi de companiile prahovene si  firme din Bucuresti, Dambovita, Vaslui, Giurgiu, Galati si Mures.