Vizita delegatiei prahovene in China – o etapa importanta in cadrul relatiei bilaterale romano-chineze 13 – 24 iunie 2013

Cea mai recenta actiune organizata de Camera de Comert si Industrie Prahova in cadrul relatiei de colaborare romano-chineze a fost vizita delegatiei prahovene in China, in perioada 13 – 24 iunie, desfasurata la Harbin, Beijing si Guangzhou.

Prin componenta sa, ca si prin inaltul nivel de reprezentare a membrilor delegatiei, aceasta actiune a constituit o etapa importanta in dinamica traditionalei relatii bilaterale intre Judetul Prahova si China. In cadrul acestei delegatii au fost reprezentate Prefectura Judetului Prahova, prin Dl. Prefect Marius Gabriel Sersea – conducatorul delegatiei (prezent la intalnirile de la Harbin si Beijing), Consiliul Judetean Prahova, prin Dl.Vicepresedinte Laurentiu Rebega si Dl. Rares Enescu, Consilier Judetean si reprezentul Parcului Industrial Ploiesti, Primarul Orasului Azuga - Dl. Constantin Samson, Viceprimarul Orasului Azuga - Dl. Gheorghe Obancia, Primarul Comunei Magurele - Dl. Vasilica Diaconu, Primarul Comunei Valea Calugareasca, Dl. Vasilica Neacsu, Directorul General al companiei prahovene Modpack System, specializata in servicii profesionale de ambalare pentru export - Dl. Valentin Malaescu si Directorul General al companiei de turism Panda Travel din Bucuresti, Dl. Huang Yajun, cetatean chinez.

Camera de Comert si Industrie Prahova, organizatoarea acestei actiuni, a fost reprezentata de Dl. Aurelian Gogulescu, Presedinte.

De asemenea, au mai fost reprezentate in cadrul acestei vizite – un numar de companii ai caror reprezentanti  nu s-au deplasat in China, fiind reprezentati de Camera de Comert si Industrie Prahova.

Agenda actiunii a debutat cu vizita la Harbin - capitala Provinciei Heilongjiang cu care judetul Prahova este infratit inca din 1992. Heilongjiang este cea mai nordica provincie a Chinei, situata la granita cu Federatia Rusa, avand o economie bazata pe exploatarea si prelucrarea titeiului, dar si pe culturi agricole intensive, fiind cel mai mare producator de grane al Chinei. Povincia are  o populatie  de 39 milioane locuitori, iar capitala sa este orasul Harbin, al optulea mare oras al Chinei, cu o populatie de 10 milioane locuitori, in zona metropolitana.

Programul delegatiei prahovene la Harbin a fost unul deosebit de dens si a debutat chiar in seara sosirii in China - 14 iunie, cu participarea la receptia oficiala de inaugurare a celei de-a XXIV-a editii a Targului International Harbin, la care a fost prezent Guvernatorul Provinciei Heilongjiang, Dl. Lu Hao si la care au participat delegatii din 45 tari.

Evenimentul receptiei inaugurale a fost urmat de participarea membrilor delegatiei prahovene la o intalnire cu Viceguvernatorul Provinciei Heilongjiang, Dl. Sun Dongsheng, important oficial chinez care, cu aproape doua luni in urma, in aprilie 2013, a fost oaspetele judetului Prahova, cu ocazia unei vizite in Romania.  In cadrul discutiilor purtate, Viceguvernatorul Provinciei a exprimat intreaga disponibilitate, deschidere si suport acordate tuturor demersurilor Judetului Prahova pentru initierea si materializarea de proiecte comune cu partenerii chinezi. Concret, propunerile reiesite in cadrul acestei intalniri au vizat realizarea in parteneriat, a unui spital la Breaza, sub forma unui centru de tratament pentru afectiunile cardio-vasculare, cooperari in domeniul vinificatiei, cooperari in domeniul agricol - pornind de la potentialul extraordinar al provinciei Heilongjiang, ca principal producator de cereale al Chinei.

Participarea delegatiei prahovene la Targul International Harbin, a fost unul din momentele de referinta ale programului, intrucat acest eveniment expozitional, aflat la cea de-a 24-a editie, este unul dintre cele mai importante, mai complexe si mai ample targuri din China, al doilea ca marime, intre targurile cu caracter general si intre primele  cinci in regiunea Asiei de Sud-Est. Targul se prezinta ca o adevarata platforma pentru parteneriate intre firme din toata lumea, la aceasta editie participand 1990 firme din 75 tari, intre care Rusia, Japonia, Coreea de Sud, Franta, Brazilia, Malayezia, Emiratele Arabe Unite, Letonia, Romania, Albania, etc. Pe parcursul celor cinci zile de desfasurare, targul s-a bucurat de interesul a peste 12 600 vizitatori specializati din strainatate si peste 100 000 vizitatori chinezi.

Un alt eveniment important in cadrul vizitei la Harbin a fost semnarea unei scrisori de intentie de catre primarul Orasului Azuga – Dl. Constantin Samson si Primarul Orasului chinez Yichun, Dna. Gao Huan, privind infratirea celor doua localitati. La aceast moment festiv au participat si Prefectul Judetului, reprezentantii Consiliului Judetean Prahova, Presedintele CCI Prahova si  Viceprimarul Orasului Azuga alaturi de alti oficiali chinezi din Yichun. Documentul final care va consfinti infratirea celor doua localitati va fi semnat in Romania, in cea de-a doua parte a lunii octombrie 2013, cand Primarul orasului Yichun va efectua o vizita in Romania. Yichun este un oras situat in N-E Provinciei Heilongjiang, avand o populatie de cca 1,4 milioane locuitori si a carui economie se bazeaza pe resursele bogate – cherestea, minereuri, ape minerale, putential turistic montan. Din acest punct de vedere, Yichun are multe caracteristici comune cu Orasul Azuga, in perspectiva apropiatei infratiri.

Acordul  de infratire intre Azuga si Yichun urmeaza altor doua Acorduri de infratire incheiate intre Municipiul Ploiesti si orasul Harbin, respectiv intre Municipiul Campina si orasul Daqing,  care au creat cadrul potrivit derularii unei multitudini de actiuni si proiecte comune ce au fost dezvoltate pe parcursul timpului intre cele doua parti si la care CCI Prahova si-a adus un important aport

Programul zilei de 15 iunie a continuat cu o vizita la compania mixta romano-chineza din domeniul vicificatiei Harbin – Tohani Wine Castle Co Ltd. in Songbei.

Una dintre intalnirile la cel mai inalt nivel a reprezentantilor judetului Prahova de pe parcursul vizitei in China, a fost aceea cu Guvernatorul Provinciei Heilongjiang, Dl. Lu Hao, investit de curand in aceasta inalta functie, care impreuna cu o numeroasa si valoroasa delegatie de oficiali chinezi reprezentanti ai Departamentului de Relatii Externe al Provinciei Heilongjiang a primit oaspetii romani in cursul zilei de 16 iunie. In acest cadru, Dl. Guvernator a evidentiat numeroasele similitudini existente intre Provincia Heilongjiang si judetul Prahova, apreciind relatia de infratire existenta intre cele doua regiuni, inca din 1992, bazata in mod special pe dezvoltarea relatiilor economice si de afaceri.

In acest context, Prefectul Judetului Prahova si reprezentantii Consiliului Judetean  au propus ca domenii de colaborare economica bilaterala domeniul agricol, industria alimentara, energia verde.

Vizita la Harbin a mai  inregistrat participarea delegatiei prahovene la o intalnire cu  reprezentantii  Departamentul de Relatii Externe al Provinciei Heilongjiang, a carui gazda a fost Dl. Wang Haijun, Director General al acestei structuri, care – de altfel - a organizat vizita la Harbin a delegatiei prahovene. Si cu acest prilej, partenerii chinezi au reafirmat intregul sprijin pe care-l vor acorda dezvoltarii cooperarii intre Provincia Heilongjiang si Judetul Prahova.

A doua etapa a deplasarii in China a constituit-o vizita la Beijing, la sediul Ambasadei Romaniei, vizita care a avut loc in cursul zilei de 19 iunie. Membrii delegatiei prahovene au fost primiti de E.S. Dl. Ambasador Doru Costea si de Dl. Marius Roman, Consilier Economic. Cu prilejul acestei intrevederi, Dl. Ambasador si-a exprimat aprecierea pentru activitatea Camerei de Comert si Industrie Prahova, in mod special a Presedintelui acesteia, Dl. Aurelian Gogulescu, pentru dinamismul imprimat astfel, relatiei bilaterale dintre Prahova si Heilongjiang. Reprezentantii institutiilor administratiei publice judetene si locale au prezentat Dlui. Ambasador oportunitatile de investitii in judetul Prahova, iar companiile  - oportunitatile de afaceri cu partenerii chinezi  pentru domeniile ambalajelor, vinificatiei, exportului de cherestea, agricultura. Un subiect important in cadrul discutiilor purtate l-a constituit problema vizelor acordate cetatenilor chinezi, necesare pentru a veni in Romania sa deruleze afaceri.

Etapa finala a deplasarii delegatiei prahovene in China, s-a desfasurat la Guangzhou – cel de-al treilea mare pol economic al Chinei, capitala provinciei Guangdong.  Situata in S-E tarii, Guangdong este una dintre cele mai dezvoltate si mai prospere provincii chineze, generand 25 % din exportul Chinei.

La Guangzhou, vizita delegatiei prahovene a fost organizata de Asociatia Guangdong pentru Prietenie cu Tarile Straine si a cuprins un program deosebit de bogat si de consistent din punctul de vedere al contactelor realizate.

Acest program a debutat cu primirea delegatiei prahovene la Consiliul Chinez pentru Comert International (CCPIT) – Comitetul Guangdong, de catre Dl. Qiao Haishun, Secretar General al CCPIT si al Camerei de Comert din Guangdong.

Dintre ideile care au reiesit cu prilejul discutiilor purtate la CCPIT Guangdong, s-au evidentiat: oportunitatea  realizarii de investitii chineze in parcurile industriale din Prahova, cu acordarea de facilitati investitorilor chinezi, cu precadere in parcurile din Ciorani si Mizil; constructia in parteneriat a unui spital de boli cardio-vasculare; constructia de autostrazi; colaborare in domeniul agricol – sere, depozite de fructe si legume; productia de subansamble de tractoare si echipamente agricole; panouri fotovoltaice; exportul de vinuri romanesti in China, mai ales vinuri rosii, , dezvoltarea cooperarii in domeniul turismului montan.

Reprezentantii CCPIT Guangdong accepta cu placere  si cu interes invitatia de a veni in Romania, probabil in ultima perioada a acestui an. De asemenea,  pentru partenerii de afaceri din Prahova, partea chineza va acorda intregul suport atat in ceea ce priveste derularea de investitii romanesti in China, cat si in vederea participarii la Targul International Canton din octombrie 2013. Oficialii chinezi de la CCPIT Guangdong si-au exprimat dorinta de a semna un Acord de Colaborare cu CCI Prahova si de a efectua o vizita in Romania, la o data ce urmeaza a se stabili de comun acord.

Dna. Huang Jianping alansat invitatia firmelor prahovene de turism, prin intermediul Presedintelui CCI Prahova, Dl Aurelian Gogulescu, de a participa la targul international de Turism de la Gunagzhou, care va avea loc in perioada 30 august – 1 septembrie 2013 si unde vor participa peste 40 tari.  Dna. Jianping  a afirmet ca va promova Orasul azuga, pentru atragerea de turisti chinezi.

Programul la Guangzhou a cuprins si vizitarea de catre oaspetii romani a companiei GZL International Travel Services, cel mai important  operator de turism din Sudul Chinei, care este interesata, ca – in cadrul unui parteneriat cu tour-operatori romani, sa poata trimite turisti chinezi in destinatii turistice din Romania.

Membrii delegatiei prahovene au fost primiti la Consiliul Politic Consultativ Popular Chinez – Comitetul Provinciei Guangdong, de catre Dl. Qin Weidong, Vice-Chairman, care, cu prilejul discutiilor purtate a propus realizarea unei infratiri intre o localitate din Judetul Prahova si o localitate din Provincia Guangdong. De asemenea, partenerii chinezi vor analiza toate propunerile de colaborare venite din partea reprezentantilor judetului Prahova si vor trimite raspunsuri in cel mai scurt timp.

Ca o sinteza a contactelor si discutiilor  pe linie administrativa, la nivelul reprezentantilor Prefecturii Judetului Prahova, ai Consiliului Judetului Prahova si ai Primariilor, purtate pe parcursul acestei deplasari cu omologii din Provinciile Heilongjiang si Guangdong, cat si pe linie economica si de afaceri, putem concluziona ca deplasarea delegatiei prahovene in China, au constituit o noua etapa in evolutia relatiilor deosebite pe care judetul Prahova, prin Camera de Comert si Industrie Prahova si prin institutiile administratiei judetene si locale le deruleaza  cu partenerii si cu prietenii chinezi.

Aceasta vizita, cu numeroasele si consistentele discutii purtate cu prilejul intalnirilor oficiale a imbogatit in substanta relatia bilaterala Prahova – China, deschizand perspectiva unor cooperari concrete in planul afacerilor – domeniul ambalajelor, domeniul agricol, viticol, domeniul turismului –dar si in ceea ce priveste atragerea de investitori chinezi in judetul Prahova. In plus,  vizitele reciproce ale delegatiilor romanesti si chineze, preconizate a se desfasura in perioada urmatoare, vor consolida in continuare atat relatia bilaterala de cooperare economica, cat si pe cea institutional-administrativa.

Toti membrii delegatiei prahovene au apreciat in mod deosebit organizarea acestei actiuni de amploare de catre CCI Prahova, nivelul inalt al primirii de catre oficialitatile chineze, recunoasterea si respectul de care se bucura CCI Prahova in raport cu partenerii chinezi.