11 – 13 IULIE 2013 - VIZITA IN JUDETUL PRAHOVA A DELEGATIEI DIN REPUBLICA MOLDOVA, CONDUSA DE DL. VALERIU LAZAR – VICEPRIM-MINISTRU SI MINISTRU AL ECONOMIEI

Camera de Comert si Industrie Prahova in colaborare cu Consiliul Judetean Prahova si Prefectura Judetului Prahova  a organizat in perioada 11 – 13 iulie 2013  vizita in judetul Prahova a Domnului Valeriu LAZAR - Viceprim-ministru si Ministrul Economiei al Republicii Moldova care a fost insotit  de Dl. Dumitru Godoroja - Viceministru al Economiei, Dl. Maxim Colta – Presedintele Raionului Cimislia, Dl. Gheorghe Raileanu, Primarul Orasului Cimislia, precum si de Dl. Gheorghe Cucu, Presedinte si Dl. Vladimir Didilica, Vicepresedinte in cadrul Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova.

Acest eveniment a avut loc in cadrul traditionalei si excelentei relatii de colaborare si pietenie intre judetul nostru si oficialitatile din Republica Moldova, ca o continuare fireasca a vizitei de anul trecut  in judetul nostru a unei delegatii moldovenesti condusa de Dl. Ministru Valeriu Lazar. Scopul acestei vizite a fost intensificarea cunoasterii reciproce, identificarea unor modalitati concrete de crestere a schimburilor comerciale si de dezvoltare de proiecte comune precum si realizarea unui schimb de experienta intre specialistii prahoveni si moldoveni in probleme legate de organizarea si functionarea parcurilor industriale.

Programul vizitei delegatiei moldovenesti  a debutat cu o intalnire a Dlui. Veceprim-ministru Valeriu Lazar cu  Ministrul român al Economiei, Dl. Varujan Vosganian, la care au mai participat Dl. Tudor Copaci, Viceministru al Economiei (responsabil pe partea energetică) şi E.S. Dl. Iurie Reniţă, Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti. Discuţiile purtate au vizat, in principal, stabilirea agendei sesiunii Comisiei Mixte de la Chişinău, programata pentru inceputul lunii octombrie a acestui an.  

Agenda vizitei in judetul Prahova  a distinsilor oaspeti moldoveni a fost una deosebit de bogata si a cuprins o serie de intalniri de lucru, vizite la obiective economice - parcuri industriale si fabrici,  o conferinta de presa si vizitarea catorva obiective turistice si culturale prahovene.

La intalnirea de lucru desfasurata in dimineata zilei de 12 iulie, la sediul Palatului Administrativ din Ploiesti, membrii delegatiei moldovenesti conduse de Dl. Viceprim-Ministru Valeriu Lazar s-au intalnit cu reprezentantii administratiei publice judetene si locale: Dl. Mircea Cosma, Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Dl. Marius Sersea, Prefectul Judetului Prahova, Dna. Rodica Paraschiv, Subprefectul Judetului Prahova, Dl. Raul Petrescu, Viceprimarul Municipiului Ploiesti, Dl. Radu Oprea, Senator din Ploiesti. La intalnire au participat si Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova si E.S. Dl. Iurie Reniţă, Ambasadorul Republicii Moldovala Bucureşti.

Discutiile purtate au pornit de la scopul principal al acestei vizite - schimbul de experienta in problematica parcurilor industriale, in sensul preluarii de catre specialistii moldoveni a bunelor practici rezultate din experienta de succes in acest domeniu a oficialitatilor prahovene.

Dl. Presedinte Mircea Cosma a evidentiat in acest sens exemplele de dezvoltare locala axate pe activitatea parcurilor industriale care valorifica potentialul economic al zonei – ca in Comuna Ciorani, unde se dezvolta un parc industrial agro-alimentar, la Plopeni, - pe platforma uzinei de armament, la Crangul lui Bod, unde s-a dezvoltat cel mai mare parc industrial din Romania, precum si la Valenii de Munte.

Dl. Viceprim-Ministru Valeriu Lazar s-a referit la Legea Parcurilor Industriale din Republica Moldova inspirata din prevederile legii parcurilor industriale din Romania si a accentuat prioritatea dezvotarii acestor parcuri industriale, in vederea atragerii de investitii straine, avand ca scop final, primordial, crearea de noi locuri de munca si astfel, stoparea fenomenului de migratie a fortei de munca din Republica Moldova. De altfel  Dl. Valeriu Lazar este si Presedintele Consiliului de Dezvoltare Regionala a Republicii Moldova.

Dl. Dumitru Godoroja - Viceministru al Economiei Republicii Moldova s-a referit la parcul industrial de la Cimislia, realizat ca o investitie de tip green-field, parc care in luna septembrie a acestui an va beneficia de un foarte important eveniment de promovare, la care va participa si o delegatie de oameni de afaceri, potentiali investitori din judetul Prahova. Capitalul de forta de munca din Cimislia fiind foarte important, se va lua deciza strategica  pentru dezvoltarea acestei zone si a parcului respectiv si declararea Cimisliei ca pol de crestere. De asemenea, alte doua parcuri industriale in dezvoltare, cu excelente perspective de a atrage investitii straine sunt cel din Balti si cel de langa Chisinau, unde exista si o zona libera.

Intalnirea oaspetilor moldoveni cu oficialitatile judetului Prahova  - reprezentantii administratiei judetului si a Municipiului Ploiesti, Presedintele C.C.I.Prahova, dar si Ambasadorul Republicii Moldova, a fost urmata de o conferinta de presa, la care au participat operatori ai mass-media locale, regionale si nationale din presa scrisa, televiziune, agentii de presa.

In deschiderea conferintei, Dl. Viceprim-Ministru Valeriu Lazar a sustinut o declaratie in care a a amintit de intalnirea avuta la Bucuresti cu Ministrul roman al Economiei, iar in acest context, s-a refetit la colaborarea romano-moldoveneasca in domeniul energiei. Legat de programul vizitei in judetul Prahova, Dl. Viceprim-Ministru a accentuat scopul principal al vizitei care consta intr-un util si fertil schimb de experienta in domeniul parcurilor industriale, in sensul preluarii de know-how de la autoritatile si specialistii prahoveni, pornind cu Legea parcurilor Industriale din Moldova, al carei model e inspirat din acela al legii omologe din Romania, iar pentru acest valoros know-how, Dl. Valeriu Lazar a multumit in mod deosebit atat Dlui. Presedinte Mircea Cosma, cat si Dlui. Presedinte Aurelian Gogulescu.

Dl. Lazar a accentuat dorinta si nevoia de dezvoltare a parcului industrial de la Cimislia, cu cresterea numarului locurilor de munca disponibile in aceasta locatie si cu directionarea investitorilor straini catre acest parc, prin intermediul filierei prahovene.

Intrebarile adresate de catre ziaristi s-au referit la: situatia dezvoltarii parcului industrial de la Cimislia, :la stadiul colaborarii romano- moldovenesti in sectorul energetic, la evenimentul de promovare Euro-Prahova, a carui urmatoare editie se va desfasura in Republica Moldova, la colaborarea romano-moldoveneasca pe linie de invatamant – cu privire la bursele acordate de statul roman studentilor si masteranzilor din Republica Moldova.

Programul delegatiei moldovene organizat de CCI Prahova, a continuat cu deplasari la Ploiesti Industrial Parc, la Allianso Business Park, care a cuprins si o vizita a companiei americane Toro Industries, la Valenii de Munte – la fabrica de sucuri naturale din fructe Tymbark Maspex si la Parcul Industrial Prahova si la compania Carmistin sin Mizil, specializata in comertul cu produse derivate din carne.

Aceste vizite au avut rolul de a exemplifica diverse modele de parcuri industriale dezvoltate in judetul Prahova, care in timp au devenit exemple de bune practici, prin afacerile de succes pe care le gazduiesc, prin importanta contributie in atragerea de investitii straine, dar si autohtone in aceste locatii, care astfel, contribuie activ la dezvoltarea economica a judetului.