VIZITA DE LUCRU A PRESEDINTELUI CAMEREI DE COMERT SI INDUSTRIE PRAHOVA IN REPUBLICA MOLDOVA, CU OCAZIA MANIFESTARII EURO PRAHOVA (26-28 august 2013)

O foarte scurta, insa extrem de densa si fructuasa vizita de lucru a efectuat in perioada 26-28 august 2013, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova, dl. Aurelian Gogulescu, in Republica Moldova.

Obiectivele acestei vizite au fost multiple si ele au generat intalniri la nivel inalt, de o reala importanta pentru perspectiva relatiei derulate intre Judetul Prahova si Republica Moldova.

Scopul principal al recentei vizite a fost participarea la manifestarea EURO PRAHOVA – eveniment de promovare a judetului Prahova in strainatate, complex si deosebit de vizibil, organizat de Consiliul Judetean Prahova, la initiativa dlui. Presedinte Mircea Cosma. De altfel, cea de-a X-a editie Euro Prahova – organizata la Chisinau si la Cimislia in perioada 26 – 28 august a.c., a constituit incununarea eforturilor permanente de strangere a relatiilor dintre Romania - prin Judetul Prahova -  si Republica Moldova, demersuri si actiuni la care Presedintele Consiliului Judetean Prahova, dl. Mircea Cosma si-a adus o contributie esentiala, de-a lungul timpului.

Euro Prahova in Republica Moldova,  a constituit o imbinare complexa de actiuni cu caracter economic si institutional (intalniri de lucru ale oamenilor de afaceri din cele doua tari, organizarea expozitiei Euro Prahova, sedinta comuna a Consiliului Judetean Prahova si Consiliul Raional Cimislia, infratirea a 5 localitati  prahovene cu localitati din Republica Moldova,  inaugurarea lucrarilor la parcul industrial Cimislia), cu evenimente cu continut istoric si cultural-artistic (lansare de carte, spectacole folclorice, proiectii de filme istorice, celebrarea Zilei Nationale a Republicii Moldova prin depuneri de coroane la importante monumente istorice, etc).

In cadrul manifestarilor prilejuite de evenimentul Euro Prahova in Republica Moldova Presedintele CCI Prahova, dl. Aurelian Gogulescu a sustinut o prezentare avand ca tema “Contributia CCI Prahova la dezvoltarea regionala, prin generarea si diseminarea de bune-practici la nivel investitional” -  cu ocazia reuniunii oamenilor de afaceri din Republica Moldova si Romania, desfasurata in 26 august la Consiliul Raional Cimislia. 

In cadrul prezentarii sustinute, Presedintele CCI Prahova a subliniat importanta transferului de bune-practici in problema parcurilor industriale de la partenerii prahoveni catre cei moldoveni,  in ansamblul relatiei  economice bilaterale promovata si sustinuta deosebit de activ la nivel cameral, dar si la nivelul oficialitatilor judetene si regionale; importanta acordarii de facilitati investitorilor de catre autoritatile publice locale, in vederea dezvoltarii parcurilor industriale. In deschiderea acestei reuniuni, Presedintele Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma a prezentat un istoric al creării parcurilor industriale prahovene, impreuna cu experienta Consiliului Judetean Prahova in acest domeniu. 

In ansamblul sectiunii economice a evenimentului Euro Prahova, CCI Prahova a fost prezenta cu materiale de promovare, impreuna cu o serie de companii si cu parcuri industriale prahovene, in cadrul expozitiei gazduite in foaierul Casei de Cultura din Cimislia.

Pe langa participarea in cadrul manifestarii Euro Prahova, vizita in Republica Moldova a Presedintelui CCI Prahova a reunit o serie de actiuni si intalniri la nivel inalt, organizate in colaborare cu partenerii si prietenii de la Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova, care au a priejuit  reafirmarea continuarii trainicei relatii intre Prahova si Republica Moldova, a sustinerii de catre partea romana a demersurilor de integrare in Uniunea Europeana a romanilor de dincolo de Prut. Prin programul sau diversificat si totusi unitar, ca obiective vizate, aceasta vizita a impletit intr-o maniera completa si complexa, sub forma unui efort de promovare integrator ca viziune si rezultate urmarite, atat actiunile desfasurate sub egida Euro Prahova, cat si participarile la  importante reuniuni, urmare a invitatiei directe din partea unor inalte oficialitati ale Republicii Moldova.

Dealtfel, aceasta recenta vizita se inscrie in cadrul relatiei deosebit de active si cu o bogata si indelungata traditie pe care Camera de Comert si IndustriePrahova o promoveaza cu oficialitatile Republicii Moldova, prin intermediul si cu suportul nemijlocit al colaboratorilor de la CCI a Republicii Moldova. CCI Prahova si omologii de la CCI a Republicii Moldova au incheiat in 1995 un Acord de colaborare, care apoi a fost reinnoit in 2009, acord in baza caruia au fost realizate pana in prezent 5 vizite ale unor delegatii economice moldovenesti in Prahova, 4 misiuni economice prahovene in Republica Moldova si  Moldova si 7 participari prahovene la expozitia nationala “Fabricat in R. Moldova”, de la Chisinau.

Programul pregatit de partenerii de la CCI a Repubicii Moldova, pentru Presedintele CCI Prahova,  a cuprins participarea in dupa amiaza zilei de 26 august la adunarea solemnă consacrata celei de-a XXII-a aniversări de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, care s-a desfasurat la Palatul Naţional „NicolaeSulac” din Chisinau.

Un reper deosebit de important in agenda acestei vizite de lucru l-a reprezentat participarea Presedintelui CCI Prahova, la invitatia oficialitatilor Republicii Moldova, la inaugurarea lucrarilor de constructie a gazoductului Iasi-Ungheni, in dimineata zilei de 27 august.

Gazoductul strategic Iaşi-Ungheni urmează să interconecteze reţelele de gaz ale României şi Republicii Moldova. Conducta de gaz v aavea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României, un diametru de 508 centimetri şi va fi îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova. Lucrarile de constructie a celor 11 kilometri din gazoductul Iaşi-Ungheni de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi realizate de catre trei importante companii prahoveneJV Habau Pipeline Systems SRL, Romania (fondator - Habau Hoch-und Tiefbaugesellschaft m.b.H, Austria), Inspet SA, România, şi IPM-Partners SRL România.

Lucrările de construcţie la gazoductul Iaşi - Ungheni au fost inaugurate  în prezenţa premierilor Victor Ponta şi Iurie Leancă, a comisarului European pentru Energie, Günther Oettinger, a numerosi reprezentanti ai guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, a altor personalitati din sfera economica.

In continuare, Presedintele CCI Prahova a participat la lucrarile Forumului de CooperareTransfrontaliera si Integrare Europeana, desfasurat la Ungheni, sub egida evenimentelor derulate in cadrul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru. In cadrul acestui eveniment au luat cuvantul premierii Romaniei si al Republicii Moldova, dl Victor Ponta si dl.Iurie Leanca, Comisarul European pentru Energie – Gunter Oettinger, Presedintele Consiliului Judetean Iasi, dl. Cristian Adomnitei, in calitate de Presedinte al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, Presedintele Raionului Ungheni, dl. Iurie Toma, Alocutiunile acestora au fost urmate de interventii ale presedintilor de raioane ale Republicii Moldova.

In seara zilei de 27 august, Presedintele CCI Prahova a participat  la recepţia oficială oferită de E.S. dl.NicolaeTimofti, Preşedintele Republicii Moldova cu prilejul celebrării Zilei Independenţei, la Palatul Republicii din Chisinau.

La eveniment au participat personalitati marcante ale vietii politice si economice a Republicii Moldova – Presedintele NicolaeTimofti, Prim- Ministrul Republicii Moldova Iurie Leanca, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, diplomati, fosti Presedinti ai tarii – Petru Lucinschi, Mircea Snegur, Marian Lupu - Mitropolitul Moldovei Vladimir, oficiali din Guvern, reprezentanti ai administratiei publice locale, Presedintele CCI a Republicii Moldova,  dl. Gheorghe Cucu.

In cadrul intrevederilor avute cu  participantii la aceasta receptie oficiala, Presedintele Aurelian Gogulescu a discutat cu gazdele moldovene despre cooperarea Prahova – Republica Moldova, despre dezvoltarea economica, ca si despre infratirea Municipiului Ploiesti cu un raion al orasului Chisinau.

Recenta vizita in Republica Moldova a Presedintelui Aurelian Gogulescu a prilejuit si discutarea cu omologul sau, dl. Gheorghe Cucu, Presedintele CCI a Republicii Moldova, a unor aspecte vizand viitoarea vizita in judetul Prahova a unei delegatii moldovenesti, incepand cu 20 septembrie a.c. Cu acest prilej, CCI Prahova va organiza si un forum bilateral de afaceri, la care vor participa reprezentanti ai parcurilor industriale moldovenesti.

De asemenea, presedintii celor doua camere au discutat asupra unei viitoare vizite la Ploiesti a reprezentantilor Registrului Comertului din Republica Moldova, in vederea unei mai bune cunoasteri a sistemului romanesc al Registrului Comertului si a colaborarii dintre camerele de comert si Registrul Comertului, pentru fundamentarea unui act legislative referitor la activitatea camerala in Republica Moldova.

Cea mai recenta vizita in Republica Moldova a Presedintelui CCI Prahova a constituit o noua etapa in ansamblul relatiei de cooperare Prahova – Moldova, o solida platforma pentru continuarea derularii de proiecte comune in plan economic si comercial, pentru implementarea cu succes a bunelor practici care decurg din activitatea celor doua comunitati de afaceri.