Vizita la Ploiesti a Doamnei Susan Garro – Consilier Economic si Sef Adjunct de Misiune in cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania 5 septembrie 2013

 

 

 

La invitatia Camerei de Comert si Industrie Prahova, Dna. Susan Garro – Consilier Economic in cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania si Sef Adjunct de Misiune, a efectuat o vizita la Ploiesti in data de 5 septembrie 2013.

Din agenda  acestui  eveniment  marcant, au facut parte o intalnire cu oficialitatile administratiei publice locale si judetene, la sediul Palatului Administrativ, alaturi de trei momente importante in cadrul vizitei de la sediul CCI Prahova.

Dna. Garro a fost insotita de Dna. Sucheta Sharma – Secretar Economic si de Dna. Marina Nicolaescu – Specialist Economic Senior in cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti.

Un prim moment derulat la sediul CCI Prahova a fost o intalnire cu reprezentantii organizatiei camerale prahovene, in cadrul careia Dl. Aurelian Gogulescu, Presedinte, a prezentat oaspetilor americani profilul economic al judetului Prahova cu accent pe traditia in domeniul petrolier si al gazelor naturale, precum si situatia statistica a investitiilor americane in judetul Prahova (92 de firme din totalul de 2340 firme cu capital strain inregistrate, SUA situandu-se, in functie de numarul de firme, pe a opta pozitie in topul investitorilor strain). De altfel, doua dintre cele mai importante companii cu capital  american din Prahova sunt membre ale Colegiului de Conducere al CCI Prahova. In cadrul acestor discutii, Dna. Garro a apreciat potentialul investitional deosebit al judetului Prahova, generat de conditiile asigurate investitorilor de autoritatile locale, iar – in ceea ce priveste activitatea camerala si sprijinul acordat de catre camerele de comert si industrie dezvoltarii economice, aceasta a remarcat implicarea si eforturile depuse de CCI Prahova, de Dl. Presedinte Gogulescu pentru modernizarea si imbunatatirea modului de functionare a sistemului cameral romanesc., precum si pentru incurajarea unui mediu de afaceri puternic.

Cel de-al doilea moment in desfasurarea vizitei la CCI Prahova a fost o intalnire a Consilierului Economic american cu reprezentantii a cinci importante companii cu capital american din judetul Prahova si ai unui parc industrial care gazduieste numeroase investitii straine, inclusiv americane. La eveniment a participat si Dl. Marius Sersea – Prefectul Judetului Prahova.

Intalnirea a avut drept scop o mai buna cunoastere a investitiilor americane din judetul Prahova de catre reprezentantii Ambasadei SUA  in Romania si identificarea  eventualelor probleme cu care aceste companii se confrunta in activitatea pe care o desfasoara, precum si a modalitatilor optime de rezolvare a acestor dificultati. In urma prezentarii fiecarei companii si a discutiilor purtate, reprezentantii Amabasadei SUA au remarcat faptul ca principalele probleme cu care se confrunta investitorii americani din Pahova sunt problemele intampinate de toti investitorii straini din Romania, anume cele legate de infrastructura si de stabilitatea si predictibilitatea legislativa. In acest sens, a apreciat faptul ca la nivel local nu exista probleme legate de colaborarea cu autoritatiile locale. De asemenea, reprezentantii Ambasadei doresc sa promoveze succesul inregistrat de companiile prezente la eveniment, printr-o comunicare activa a acestora cu Sectia Comerciala a Ambasadei SUA la Bucuresti.

In cadrul acestei intalniri, Prefectul judetului Prahova, Dl. Marius Sersea a mentionat faptul ca  procesul de regionalizare care urmeaza a fi implementat in Romania va contribui la reducerea birocratiei si la descentralizarea deciziilor, fapt ce va contribui la rezolvarea unora dintre problemele semnalate de companiile cu capital strain, in special a celor legate de imbunatatirea conditiilor de viata.

Vizita reprezentantilor Amabasadei SUA la sediul CCI Prahova a continuat cu o conferinta de presa.  

Agenda vizitei la Ploiesti a oaspetilor americani  s-a incheiat cu o vizita la un obiectiv industrial cu capital american.

Toate discutiile purtate pe parcursul vizitei la Ploiesti, in cadrul programului Dnei. Consilier Economic Susan Garro din 5 septembrie 2013,  au condus la concluzia ca judetul Prahova este un mediu extrem de atractiv pentru investitorii straini, iar reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Prahova, precum si cei ai administratiei publice locale si a judetului acorda intregul lor suport pentru ca acesti investitori sa-si poata desfasura activitatea in cele mai bune conditii din punct de vedere al relationarii si promovarii in mediul de business local, dar si din punct de vedere institutional.