Vizita de lucru in Bosnia – Hertzegovina a Presedintelui Camerei de Comert si Industrie Prahova 23 – 25 Septembrie 2013

 

 

 

Presedintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu  a efectuat in perioada 23 – 25 septembrie 2013, o vizita de lucru la Banja Luka in Bosnia – Hertzegovina, fiind insotit de E.S. Dl. Dusko Kovacevic, Ambasadorul acestei tari la Bucuresti,

Actiunea a avut loc la initiativa E.S. Domnul Ambasador, ca urmare a invitatiei Camerei de Comert si Industrie din Banja Luka, ca rezultat al contactelor avute si a interesului exprimat de ambele parti, precum si a relatiei speciale dezvoltate de-a lungul timpului cu Ambasada acestei tari la Bucuresti.

Programul foarte dens al acestei vizite-fulger a cuprins o serie de intalniri cu oficiali ai Republicii Srpska, respectiv Regiunii Banja Luka.

Intalnirea de la sediul CCI Banja Luka, cu  Presedintele acestei Camere - Dl. Goran Racic si cu participarea  E.S. Dl. Dusko Kovacevic, Ambasadorul Bosniei Hertzegovina in Romania, E.S. Dl. Filip Teodorescu, Ambasadorul Romaniei in Bosnia Hertzegovina – a constitui cadrul in care s-au purtat discutii cu privire la domeniile pentru care exista potential de cooperare  cu Romania si in special cu judetul Prahova: prelucrarea lemnului, industria alimentara, prelucrarea metalelor, industria energetica. Un alt domeniu de interes sunt parteneriatele in accesarea in comun de fonduri europene (IPA) precum si realizarea unor schimburi de experienta intre cele doua Camere de Comert.

Intalnirea a fost marcata de semnarea Acordului de Colaborare intre CCI Prahova si CCI Banja Luka. 

Alte intalniri ale vizitei in Bosnia-Hertzegovina au fost cea de la sediul CCI a Republicii Srpska si cea de la Primaria din Banja Luka .

Cu prilejul acesteia din urma, discutiile purtate au vizat aspecte tehnice privind intensificarea schimburilor comerciale bilaterale, mentinerea unui schimb permanent de informatii, transmiterea reciproca a oportunitatilor de afaceri si a produselor de export. La propunerea Domnului Presedinte Gogulescu, Dl. Primar Gavranovici si-a  exprimat intreaga disponibilitate pentru initierea unui proiect de infratire intre Banja Luka si Ploiesti. Discutiile purtate au evidentiat si totala disponibilitate fata de orice initiativa antreprenoriala venita din Romania.

Programul vizitei in Bosnia-Hertzegovina a mai cuprins  doua vizite punctuale la companii de interes de pe piata bosniaca, ce s-ar putea constitui in potentiali parteneri pentru mediul economic din Romania - o companie producatoare de saci si folie din polietilena si un producator de vinuri.

Ultimul reper in programul acestei vizite de lucru a fost vizita la Ministerul Relatiilor Economice si al Cooperarii Regionale al Republicii Srbska si intalnirea cu Dl. Igor Vidovic – Ministru, care a apreciat in mod deosebit deschiderea autoritatilor romane pentru intensificarea relatiilor bilaterale.

Pe parcursul intregii vizite, Presedintele CCI Prahova a fost insotit de Ambasadorul Bosniei-Hertzegovina in Romania si de cel al Romaniei in Bosnia-Hertzegovina, precum si de Presedintele CCI Banja-Luka.

Aceasta vizita de lucru, marcata de intalniri multiple, a constituit un prim pas pentru identificarea de cai concrete pentru viitoare colaborari cu o tara ce poate constitui o solutie de orientare a intereselor economice ale companiilor romanesti , dupa o lunga perioada de criza. Actiunea s-a bucurat de interesul deplin al Ambasadei Romaniei in Bosnia Hertzegovina, prin intemediul careia si impreuna cu cele doua Camere de Comert bosniace, se va continua pastrarea unui flux continuu de informatii si oportunitati si vor fi organizate evenimente ulterioare de punere in contact direct a celor doua comunitati de afaceri.