UN ACTUAL TABLOU AL ECONOMIEI PRAHOVENE PRIN OBIECTIVUL TELEVIZIUNII NATIONALE DE BUSINESS THE MONEY CHANNEL

 

 

 

In cadrul unei emisuni-maraton, realizata si difuzata in direct pe parcursul a 4 ore si 15 minute, sambata, 16 noiembrie 2013, de la sala Polivalenta a Hotelului Central din Ploiesti, televiziunea nationala de business The Money Channel si-a focusat obiectivul asupra uneia dintre cele mai performante  economii romanesti – economia judetului  Prahova.

Organizarea si realizarea propriu-zisa a acestui proiect mediatic de amploare a avut loc cu implicarea pe plan local a Camerei de Comert si Industrie Prahova si a Consiliului Judetean Prahova, doi dintre factorii importanti ai mediului economic prahovean.

Emisiunea de la Ploiesti face parte dintr-o caravana nationala intitulata “The Money Channel sustine economia Romaniei”, care a demarat la 1 octombrie 2013 si a poposit pana in prezent la Brasov, Ramnicu Valcea si Timisoara.

Structura emisiunii de la Ploiesti a fost sub forma unui dialog intre reprezentantii comunitatii de afaceri a judetului Prahova si reprezentantii administratiei locale si judetene si centrale, in cadrul unor paneluri corespunzatoare domeniilor emblematice pentru economia judetului – industria petroliera si de utilaj petrolier, parcurile industriale, turismul montan si domeniul vini-viticol. Discutiile din studio au fost punctate cu filme de prezentare ale firmelor prezente, dar si cu alte materiale filmate care au ilustrat potentialul economic al judetului. Amfitrion al emisiunii a fost cunoscutul jurnalist si om de televiziune Horia Alexandrescu.  

Emisiunea a debutat cu prezentarea a doua momente - intro: un arc peste timp sub forma unui dialog cu o ilustra personalitate ploiesteana - Mircea Ionescu Quintus si un moment dedicat Camerei de Comert si Industrie Prahova  - avand semnificatia unei porti deschise spre inima comunitatii de afaceri a judetului Prahova. In cadrul acestui moment, alaturi de un interviu cu Presedintele CCI Prahova, au fost difuzate imagini de la Gala Topul Firmelor Prahovene desfasurata in 25 octombrie 2013.

Discutiile de la inceputul emisunii, realizate sub forma unei prezentari a judetului Prahova, au fost sustinute de catre reprezentantii la varf ai administratiei publice locale si judetene  - Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Prefectul Judetului Prahova, Primarul Municipiului Ploiesti si de catre Presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova – organizatia care reprezinta, promoveaza si apara interesele oamenilor de afaceri. De altfel, Presedintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu, a reafirmat si in acest context rolul si menirea organizatiei camerale de a actiona ca un veritabil liant intre comunitatea de afaceri si reprezentantii administratiei locale, centrale, dar si partenerii straini.

Primul panel tematic propus telespectatorilor a fost dedicat industriei petroliere cu toate subdomeniile perezente in peisajul economic prahovean – in cadrul caruia au sustinut un dialog ancorat in problemele stringente ale actualitatii economice, reprezentantii a 9 companii prahovene de varf care activeaza in sectorul rafinarii petrolului  - Petrotel Lukoil, productiei de gaz metan – Romgaz, proiectarii in rafinarii – IPIP si Petroconsult, serviciilor – JCR Christof si Kraftanlagen, transportului de produse petroliere prin conducte – Conpet si utilajului petrolier – Confind si Camexip. S-au alaturat in cadrul acestui panel primarii unor localitati prahovene cu indelungata traditie petroliera – Baicoi si Telega, dar si reprezentanti ai Ministerului Comertului, Dl. Mihai Albulescu, Secretar de Stat si Dl. Corneliu Condrea, Director General in Directia de Resurse Energetice, care impreuna cu reputati specialisti in domeniu din cadrul UPG au discutat despre problemele cu care se confrunta domeniul petrolier in prezent, ca si despre resursa de forta de munca specializata care este in multe cazuri deficitara. Aceste aspecte au reiesit si din interventiile pe care le-au avut oamenii de afaceri prezenti in panel.

Cel de-al doilea panel a prezentat un tablou al turismului prahovean, cu focus pe principalele zone turistice (Valea Prahovei, Valea Teleajenului, Valea Slanicului), care au fost de altfel, reprezentate de atat de agentii de turism (Passion), cat si de unitati de cazare (Hotelul Nicoltana Cheia, Hotelul Cautis Azuga, Hotelul Central Ploiesti), dar si de Primarii din Azuga, Maneciu si Breaza. Concluziile discutiilor purtate in cadrul acestui panel au sintetizat o problematica referitoare la potentialul urias de resursa turistica a tuturor acestor zone, la infrastructura de transport, dar si de dotari specifice sporturilor de iarna, la investitiile pe care administratia locala le vizeaza pentru urmatoarea perioada. In mod concret, primarul Orasului Azuga, Dl. Constantin Samson, a amintit despre investiile prevazute in master-planul de dezvoltare a statiunii montane Azuga,  in care se bazeaza pe implicarea partenerilor chinezi din Yichun, cu care orasul Azuga s-a infratit la inceputul lunii octombrie 2013, pornind de la suportul acordat de Camera de Comert si Industrie Prahova in initierea si derularea acestei relatii de colaborare. Presedintele Asociatiei de Promovare si Dezvoltare a Turismului Prahova, Dl. Adrian Voican, a subliniat in interventia sa rolul parteneriatului public-privat in dezvoltarea turismului prahovean si romanesc si a amintit de cea de-a doua editia a evenimentului de promovare a turismului montan prahovean - Criteriul Primei Zapezi - realizat de APDT Prahova la sfarsitul lunii noiembrie 2013.

Al treilea panel de discutii din cadrul emisiunii a adus in atentia telespectatorilor un factor deosebit de important pentru dezvoltarea economica a judetului Prahova, pentru atragerea de investitori straini – parcurile industriale. Este cunoscuta si recunoscuta traditia si experienta judetului Prahova in ceea ce priveste dezvoltarea acestui tip de structuri economice care asigura conditii deosebite de initiere si dezvoltare a afacerilor din numerroase domenii de activitate. Inca o data, a fost evidentiata contributia reala, indiscutabila a reprezentantilor autoritatilor publice judetene – a Consiliului Judetean Prahova si a Prefecturii judetului, dar si a CCI Prahova in a atrage investitori in judet. Numarul impresionant de firme cu capital strain sau mixt, care-si desfasoara activitatea in judetul Prahova  - 2340 firme – importanta acestor investitori in peisajul economic local si national, constituie un veritabil factor dinamizator pentru economia judetului, care  - intr-un top al situatiei investitiilor straine si autohtone – se situeaza pe locul III la nivel national. In cadrul acestui panel, alaturi de Presedintele Consiliului Judetean Prahova, de Presedintele CCI Prahova, au fost prezenti reprezentantii primului parc industrial al tarii – Prahova Industrial Parc, din Valenii de Munte, al celui mai important parc industrial cu administrare publica – Ploiesti Industrial Parc, al Parcului Industrial Brazi si al Parcului Industrial Allianso – cel mai mare parc industrial si logistic din Europa Centrala si de S-E, avand capital belgian. Din partea investitorilor straini prezenti in parcurile industriale, directorul firmei italiene Pieta, care-si desfasoara activitatea in Parcul Industrial din Valenii de Munte  a accentuat colaborarea excelenta de care s-a bucurat din partea reprezentantilor parcului, care inteleg sa sprijine efortul investitorilor mai ales in perioada actuala, caracterizata prin dificultati economico-financiare.

Ultimul panel de discutii din cadrul emisiunii a avut ca subiect domeniul vini-viticol, unul dintre sectoarele care au dus renumele economiei prahovene pe multe meridiane ale globului, pentru ca - asa cum mentiona Presedintele CCI Prahova in cadrul acestui panel - cele 20 firme prahovene producatoare de vin exporta in peste 40 tari vinuri de calitate superioara, intre care vinurile rosii se remarca in mod deosebit. In cadrul acestui panel, discutiile s-au axat pe nevoia accentuata de promovare a vinurilor romanesti – asa cum au sustinut reprezentantii a doua companii-fanion ale vinificatiei prahovene – Domeniile Viticole Tohani si Budureasca. Legat problematica promovarii, Directorul General al Domeniilor Viticole Tohani a subliniat contributia CCI Prahova in extinderea activitatii de export a companiei in lume, in special in China, a carei piata are un potential urias. Un tronson al discutiilor din cadrul acestui ultim panel a fost dedicat Drumului Vinului, un excelent proiect de promovare a potentialului vini-viticol prahovean initiat in 2002 de Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Dl. Mircea Cosma, care a pus in valoare alaturi de obiectivele vini-viticole – combinate, crame – unitati de cazare de pe traseu, dar si obiective culturale si istorice. Primarul localitatii Valea Calugareasca, prezent in studio, a punctat in acest context, importanta acestui proiect, alaturi de pitorescul eveniment Festivalul Vinului, in dezvoltarea localitatii, dar si a intregii zone.

Pe parcursul emisiunii, in cadrul celor patru paneluri de discutii, s-au alaturat si patru parlamentari prahoveni  - Senatorul Radu Oprea si Deputatii Ion Eparu, Mircea Rosca si Nicolae Alexandri - care au sustinut - in interventiile pe care le-au avut - importanta dialogului intre reprezentantii autoritatilor locale si centrale si reprezentantii mediului de afaceri – in transmiterea problemelor cu care acestea se confrunta si care-si pot gasi, astfel, mai usor rezolvarea.

In finalul emisunii, Presedintele CCI Prahova a inmanat realizatorului Horia Alexandrescu studiul economico-social al judetului Prahova realizat de CCI Prahova si care reprezinta o excelenta carte de vizita pentru unul judetele tarii despre care se poate spune pe buna dreptate ca este un motor al economiei romanesti.

O concluzie a discutiilor purtate in cadrul emisinii-maraton realizate in colaborare cu televiziunea The Money Channel la Ploiesti, un mesaj-sinteza pe care telespectatorii l-au putut receptiona, este acela ca Judetul Prahova se prezinta si se reprezinta identitar cu un brand economic  de mare forta ilustrat de domeniul petrolier, de sectorul turismului montan si de domeniul vini-viticol.

Mesajul tuturor celor 47 de participanti la emisune – reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale si ai mediului de business – a fost unul clar, coerent si care se traduce in necesitatea unui dialog permanent intre factorii decidenti la nivel economic si firmele care asigura resursa pentru bunastarea comunitatii.