SEMINAR - DEZBATERE privind solutii pentru învăţământul tehnologic, ca principală sursă de personal calificat pentru companiile prahovene - 5 februarie 2014

 

Intre preocuparile constante ale Camerei de Comert si Industrie Prahova se regaseste si identificarea de soluţii pentru o mai eficientă corelare şi conectare a  forţei de muncă disponibile pe piaţa locală, cu nevoile reale ale companiilor prahovene, în condiţiile în care asigurarea personalului calificat necesar în activitatea economică - indeosebi cea industrială, constituie o reală problemă.

Astfel, CCI Prahova a organizat in 5 februarie 2014 la Sala “Europa” de la sediul, in parteneriat cu Coalitia “Adoptă un liceu“, un seminar – dezbatere legat de problematica raportului real intre firme si invatamantul tehnic si profesional din Romania.

Acest seminar, organizat in premiera, si-a propus sa aduca  in atentia membrilor comunitatii de afaceri invitatia, argumentata, de a se implica activ in programul intitulat “Adoptă un liceu“,  program complex , derulat  de catre trei ONG-uri cu expertiza in educatie -  Asociatia ROI, Scoala de Valori, Fundatia Noi Orizonturi, cu sustinerea Ministerului Educatiei Nationale.

Au raspuns invitatiei de a participa la eveniment Dl. Raul Petrescu, Viceprimarul Municipiului Ploiesti, Dna. Cătălina Chendea, Inspector de specialitate - Ministerul Educatiei Nationale, Dl. Aurel Graur, Inspector Scolar pentru Proiecte Educationale - Inspectoratul Scolar Judetean Prahova. Din partea Coalitiei “Adopta un liceu” au participat Dna. Simona David Crisbăsanu Director Executiv in cadrul proiectului “Adoptă un liceu“ si Dl.  Stefan Pălărie,  Presedinte “Scoala de Valori“. 

Invatamantul liceal prahovean a fost reprezentat de trei licee: Liceul Lazar Edeleanu Ploiesti – prin Dl. Gabriel Ballea, Director Adjunct pentru Invatamantul Profesional, Liceul Ludovic Mrazek Ploiesti  si Liceul Teoretic din Urlati. Comunitatea de afaceri a fost prezenta prin intermediul urmatoarelor companii: APA NOVA PLOIESTI SRL, CAMEXIP SA BAICOI, CORAL IMPEX SRL, DALKIA TERMO PRAHOVA SRL, DETERGENTI SA (Fabrica P&G Urlati), HOFAG ENGINEERING SRL, INDUSTRIAL MONTAJ SA PLOIESTI, LIDO GIRBEA SRL, SPOTING SA si START B LOGIC. Reprezentantii mass-media locale si regionale au fost, de asemenea, alaturi de eveniment.

Reprezentantii firmelor si-au prezentat domeniul de activitate, precum si experientele avute in cadrul colaborarilor cu o serie de licee industriale, dar si nevoile de angajati specializati in anumite meserii, impreuna cu asteptarile pe care le au de la acest program.

In cadrul  discutiilor purtate s-a evidentiat deschiderea si disponibilitatea spre colaborare a reprezentantilor autoritatilor centrale si locale, pe de o parte, a reprezenantilor liceelor industriale, pe de alta parte si interesul real al companiilor – in a-si rezolva problema acuta a lipsei de meseriasi specializati in ocupartii precum: strungari, sudori, lacatusi mecanici, frezori, rectificatori, electricieni, automatisti, instalatori, masinisti.

Aceasta intalnire, apreciata de toti participantii, se va continua prin contacte directe intre reprezentantii coalitiei “Adopta un liceu” si companiile interesate in a dezvolta parteneriate cu liceele de profil tehnic si profesional.