DEZBATERE LA PLOIESTI PE TEMA PARTENERIATULUI TRANSATLANTIC PENTRU COMERT SI INVESTITII INVITAT – EXPERTUL AMERICAN – DNA. KIMBERLY BENSON

Camera de Comert si Industrie Prahova si Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti au organizat in data de 19 martie 2014,  la sediul CCI Prahova din Ploiesti, o intalnire de lucru cu  Doamna Kimberly A. BENSON - Vicepresedinte al CANGE INTERNATIONAL din San Diego,  reputat specialist american in domeniul exportului, marketingului si internationalizarii.

Aflata in vizita in Romania pentru o scurta vizita de 3 zile, in cadrul unui turneu european care a mai cuprins Belgia si Polonia, Dna. Benson a prezentat cu ocazia intalnirilor avute, avantajele Acordului Comercial UE - SUA cunoscut sub numele « Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii – TTIP ».

Intalnirile din Romania ale Dnei. Benson au avut loc la Bucuresti – cu reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham) si cu reprezentantii mediului universitar – si la Ploiesti, la sediul CCI Prahova - cu reprezentantii comunitatii de afaceri prahovene si cu cei ai administratiei publice judetene si locale - Prefectul Judetului Prahova, Vicepresedintii Consiliului Judeten Prahova si Viceprimarul Muncipiului Ploiesti.

In cadrul acestui eveniment,  al carui amfitrion a fost Presedintele CCIPrahova, Dl. Aurelian Gogulescu, distinsul oaspete american, insotit de importanti oficiali ai Ambasadei SUA in Romania, intre care Dna. Susan Garro, Consilier Economic si Sef Adjunct Misiune, a putut aprecia interesul cu care tema supusa dezbaterii a fost intampinata si abordata la nivelul discutiilor purtate.

Prezentarea Dnei. Benson, realizata din perspectiva unui expert in probleme de export, dar si a unui antreprenor detinator al unei companii de tip IMM, a evidentiat avantajele generale pe care Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii, aflat in acest moment in curs de negociere, le va aduce economiilor tarilor implicare in acest acord, dar, in primul rand IMM-urilor americane si celor din Uniunea Europeana, odata cu armonizarea standardelor si a reglementarilor aplicate si cu eliminarea barierelor vamale. Un alt aspect foarte important legat de aceasta tematica si evidentiat de Dna. Benson a fost acela ca absolut toate domeniile de activitate legate de industrie si servicii, prin armonizarile pe care le vor cunoaste la nivelul normelor si standardelor, vor fi in egala masura esentiale pentru conturarea unei piete comune euro-americane, care, prin efectul liberalizării comertului si investitiilor va determina crestere economică si crearea de noi locuri de muncă.

Prezentarea expertului american pe probleme de export a fost apreciata de reprezentantii celor 30 companii prahovene prezente la intalnire, care au intampinat mesajul continut de aceasta problematica de mare actualitate, cu intrebari legate de aspecte care deriva din domeniile de activitate reprezentate de firme. Cateva dintre temele dezbatute s-au referit la prioritatile cuprinse in acest acord si care se rasfrang in mod direct asupra IMM-urilor, efectele acordului asupra unor sectoare de activitate de tip servicii – inginerie, analize – avantajele care vor decurge din acord, in legatura cu comertul cu state terte, impactul acordului in ceea ce priveste prezenta comerciala masiva a Chinei la nivel mondial, includerea in acord a unor prevederi legate de acordarea vizelor pentru libera circulatie a cetatenilor, posibilitatea derularii de parteneriate public-private intre Romania si SUA, urmare a semnarii acestui acord.

Intalnirea tip dezbatere a fost urmata de o conferinta de presa, in cadrul careia reprezentantii mass-media locale, regionala si nationala au discutat cu Dna. Benson, cu oficialii Ambasadei SUA la Bucuresti si cu Presedintele CCI Prahova pe marginea parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii .