Vizita in Romania a Dlui. Branko Azeski, Presedintele Camerei Economice a Macedoniei

In contextul relatiei de cooperare Romania – Republica Macedonia, promovata si derulata la un nivel  deosebit de activ de Camera de Comert si Industrie Prahova si de Consulatul Onorific al acestei tari, la Ploiesti, a avut loc vizita in Romania a Dlui. Branko Azeski, Presedintele Camerei Economice a Macedoniei si a E.S. Dl. Pande Lazarevski,  Ambasadorul Republicii Macedonia in Romania. 

Intalnirea de la sediul CCI Prahova, la care au participat si reprezentantii a trei importante companii,  s-a constituit intr-un excelent prilej de identificare a unor noi oportunitati de colaborare si dezvoltare a relatiilor economice intre Prahova - Romania si Macedonia.

Concret, este vorba de prospectarea pietei macedonene in vederea unor viitoare colaborari in urmatoarele domenii: alimentare cu gaz a localitatilor, constructii de infrastructura, sisteme de iluminat public, constructia de case prefabricate, comert cu echipamente industriale, industria alimentara. Pentru realizarea demersurilor in vederea concretizarii acestor intentii de colaborare, reprezentantii firmelor prahovene au primit din partea Presedintelui Azeski invitatia de a vizita Macedonia, precum si asigurarea pentru acordarea intregului sprijin din punct de vedere logistic pentru identificarea de parteneri macedoneni de afaceri.

In cadrul aceleeasi intalniri, odata cu prezentarile care au avut loc – a economiei judetului Prahova si a activitatii CCI Prahova – pe de o parte, dar si economiei Republicii Macedonia si a Camerei Economice a Macedoniei, pe de alta parte, atat oaspetii cat si gazdele, reprezentate de Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele CCI Prahova si Consul Onorific al Republicii Macedonia la Ploiesti, au reiterat intentia de a intensifica si a consolida relatiile bilaterale, mai ales ca  - asa dupa cum a precizat Dl. Presedinte Azevski, “atat  E.S. Dl. Ambasador Pande Lazarevski, cat si Dl. Presedinte Aurelian Gogulescu reprezinta doi actori importanti”  in acest demers. 

In acelasi context, Ambasadorul Republicii Macedonia in Romania a evidentiat si a apreciat si cu acest prilej activitatea deosebit de profesionista pe care Dl. Presedinte Gogulescu o desfasoara in calitate de Consul Onorific al Republicii Macedonia pentru dezvoltarea relatiilor de colaborare  intre cele doua tari.

In cursul aceleeasi zile, programul celor doi oaspeti macedoneni, insotiti de Presedintele CCI Prahova, a continuat cu o vizita la Ministerul Economiei, unde au avut o intrevedere de lucru cu Ministrul Economiei, Dl. Constantin Nita. Acesta a apreciat potentialul semnificativ al relatiei bilaterale si s-a pronuntat in legatura cu necesitatea cresterii volumului schimburilor comerciale dintre cele 2 tari, a caror valoare actuala – 150 mil. Euro, nu reflecta posibilitatile reale. In cadrul acestei intrevederi, Dl. Presedinte Branco Azeski a propus infiintarea unei camere de comert bilaterale Romania – Republica Macedonia. 

Tot la Bucuresti, programul de intalniri a continuat cu o vizita la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, unde cei doi oficiali macedoneni au fost asigurati de catre Dl. Mihai Daraban , membru al Biroului de Conducere al CCIR, de intreaga disponibilitate de colaborare.

Vizita in Romania a Presedintelui Camerei Economice a Macedoniei, insotit de E.S. Dl. Ambasador Pande Lazarevski si de Presedintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu a continuat in data de 9 aprilie cu o intalnire la sediul CCI Brasov, unde alaturi de gazde - reprezentate de Presedintele Silviu Costea, oaspetii au purtat discutii cu Rectorul Universitatii Transilvania din Brasov si cu reprezentantii mediului de afaceri. In cadrul discutiilor purtate, Dl. Presedinte Branco Azeski  a propus semnarea unui acord de colaborare intre cele doua camere si a adresat gazdelor, invitatia de a vizita Macedonia. Intalnirea de la Brasov, cu oaspetii macedoneni s-a incheiat cu in interviu realizat de catre reprezentantii mass-mediei locale, cu participantii la aceasta intrevedere.

Programul vizitei in Romania a Dlui. Presedinte Branco Azeski a mai cuprins vizite la  Camera de Comert si Industrie Bacau si la Pitesti.

Ca si bilant al acestui turneu in mai multe judete, cu prilejul vizitei in Romania a Presedintelui Camerei Economice a Macedoniei, putem evidentia foarte clar vointa ambelor parti de a imbunatati nivelul relatiei bilaterale economico-comerciale, atat prin diversificare, printr-o mai mare arie de actiune in Romania, cat si prin intensificarea schimburilor economice. Discutiile de natura institutionala, purtate la nivelul reprezentantilor oficiali ai institutiilor si organizatiilor vizitate, au fost completate si intarite de propunerile concrete venite din partea reprezentantilor mediului de afaceri din Romania. In continuare, pentru antreprenorii romani, Republica Macedonia ramane o varianta foarte atractiva pentru realizarea de investitii, atat prin prisma facilitatilor puse la dispozitie de catre Guvernul macedonean, cat si prin puntea de legatura – deosebit de activa – asigurata prin intermediul activitatii CCI Prahova si a  Consulatului Onorific al Macedoniei la Ploiesti.

10 aprilie 2014