Seminar „Expertiza pentru afacerile mici din Romania. BERD ajuta IMM-urile sa creasca” - 19 iunie 2014

Seminarul, organizat de CCI Prahova in colaborarea cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), s-a constituit intr-un eveniment de promovare a Programului de Finantare - BAS (Business Advisory Services)  - Finantari nerambursabile pentru IMM-uri,  dezvoltat de catre BERD.

Acesta a fost primul astfel de eveniment, dintr-o serie de seminarii pe care BERD Romania intentioneaza sa le organizeze in continuare si in alte judete ale tarii, in scopul diseminarii informatiilor utile catre IMM-uri.  Seminarul de la Ploiesti a fost  realizat ca actiune - pilot, iar apoi va fi replicat in celelalte judete.

Programul Busines  Advisory Services sustine accesul IMM-urilor la o expertiza personalizata, sprijinind proiecte de consultanta in domenii precum marketingul, tehnologia informatiei si comunicatiilor, mediu, operatiuni, management financiar - prin granturi cu valoare maxima de finantare de 10.000 Euro. Programul  trebuie implementate pe o durata maxima de 6 luni.

La eveniment au participat Dl. James Hyslop, Director BERD Romania, Dl. George Brezoi, Secretar de Stat, la Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Ministerul Economiei, o echipa de experti BERD, Dl. Ionescu Paraschiv - Presedintele Patronatului IMM-urilor, Sucursala Prahova,  reprezentanti ai firmelor care au implementat proiecte de succes cu ajutorul finantarilor BERD, reprezentanti ai mass-media, precum si  60 reprezentanti de la 52 firme prahovene, dar si din Bucuresti. In total, numarul participantilor la eveniment a fost de 72 persoane.

Evenimentul a fost deschis de catre Presedintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu, care a salutat initiativa organizarii seminarului in Prahova si a prezentat pe scurt Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.

In cuvantul sau, Dl. James Hyslop a precizat ca a avut prilejul sa observe de-a lungul unei perioade de 11 ani progresul inregistrat de economia romaneasca, progres datorat in mare masura IMM-urilor, care au avut un rol-cheie in procesul de tranzitie  in ceea ce priveste dezvoltarea capitalului uman, cresterea BIB-ului, bunele practici.De fapt – a precizat James Hyslop – 90% din companiile active ale Romaniei sunt IMM-uri; ele contribuie cu 70% la realizarea PIB-ului Romaniei si cu 60% la ocuparea fortei de munca in societatile companiile romanesti. James Hyslop a evidentiat  faptul ca problemele generate de criza economica au accentuat in ultimii ani, nevoia de finantare a IMM-urilor. Chestiunea esentiala pe care incearca s-o rezolve BERD cu programul BAS este aceea ca firmele au nevoie nu numai de bani, ci si de know-jow, de consultanta, de expertiza, de exemple de bune-practici.

In continuare, Secretarul de Stat George Brezoi a prezentat prioritatile strategice ale Guvernului Romaniei pentru IMM-uri, detaliind aspecte privind cei 3 piloni pe care se axeaza activitatea structurii pe care o conduce in cadrul Ministerului Economiei: competitivitate, stabilitate, predictibilitate. Dl. Brezoi a incheiat interventia sa cu indemnul adresat IMM-urilor de a avea incredere in structurile asociative, in mod specific in Camera de Comert si Industrie Prahova, care a dovedit si dovedeste ca isi desfasoara intreaga activitate la cele mai inalte standarde de excelenta si performanta.

Expertii BERD  - Dna. Daniela Marin, Director SBS România  si Dna. Cătălina Dan,  Principal Banker BERD,  au prezentat programul de finantare cu granturi BAS – conditiile de eligibilitate in vederea aplicarii in acest program, ariile de expetiza pe care se poate poate acorda consultanta, exemple de parteneriate firma aplicanta – consultant pentru implementarea expertizei.

Agenda seminarului a fost una complexa, structurata astfel incat sa aduca informatii actuale si de mare interes pentru reprezentantii firmelor - pe langa prezentarea proiectului BAS si a altor facilitati de finantare pentru IMM-uri, pe agenda aflandu-se prezentari ale unor  unor studii de caz si proiecte implementate cu succes de firme care au beneficiat de finantari BERD. Reprezentantii firmelor au sustinut prezentarile in tandem cu cate un consultant, cu care a fost implementat proiectul. Au sustinut prezentari reprezentantantii urmatoarelor companii: Neuromed (servicii de imagistica medicala), Ariola Prod Com (echipamente si servicii specifice acivitatii de protectie bunuri si persoane) Apicola Costache (producerea si comercializarea mierii.

Din partea Asociatiei Consultantilor in Management din Romania, Dl. Bogdan Pletea, Consultant, a prezentat in cadrul seminarului un material referitor la consultanta in management, iar Dna. Alexandra Massaci, Director KPMG Romania a sustinut o prezentare cu privire la contabilitate si management financiar pentru afacerile mici.

Partenerii de la BERD Romania au apreciat in mod deosebit participarea numeroasa, cat si organizarea intregului eveniment de catre CCI Prahova si au propus organizarea in cursul lunii septembrie 2014, in aceeasi formula de parteneriat, a unui nou seminar de promovare a serviciilor BERD – de asta data, adresate companiilor mari.