VIZITA DE LUCRU A PRESEDINTELUI CAMEREI DE COMERT SI INDUSTRIE PRAHOVA IN REPUBLICA MOLDOVA (27- 28 august 2014)

O foarte scurta, insa extrem de densa si productiva vizita de lucru a efectuat in perioada 27-28 august 2014 , in Republica Moldova, dl. Aurelian Gogulescu, in dubla sa calitate, de Presedinte al Camerei de Comert si Industrie Prahova si de Consul Onorific al Republicii Macedonia in Romania, impreuna cu  E.S. Dl. Pande Lazarevski, Ambasadorul Republicii Macedonia la Bucuresti.

Aceasta recenta vizita se inscrie in cadrul relatiei deosebit de active si cu o bogata si indelungata traditie pe care Camera de Comert si Industrie Prahova o promoveaza cu oficialitatile Republicii Moldova, prin intermediul si cu suportul nemijlocit al colaboratorilor de la Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova.

Vizita a fost prilejuita de o serie de evenimente si festivitati importante care au avut loc in aceste zile la Chisinau - celebrarea Zilei Nationale a Republicii Moldova si incheierea lucrarilor gazoductului Iasi – Ungheni.

Gazoductul strategic Iaşi-Ungheni, ale caror lucrari de constructie au fost inaugurate in urma cu un an, interconecteaza reţelele de gaz ale României şi Republicii Moldova. Conducta de gaz are o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României.

Gazoductul este proiectat să transporte peste 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, adică peste actualul consum anual al Republicii Moldova (fără Transnistria), de circa 1,1 miliarde de metri cubi.

Lucrarile de constructie a celor 11 kilometri din gazoductul Iaşi-Ungheni de pe teritoriul Republicii  Moldova  au  fost  realizate de catre trei importante companii prahovene – JV Habau Pipeline Systems SRL, Romania (fondator - Habau Hoch-und Tiefbaugesellschaftm.b.H, Austria), Inspet SA, România, şi IPM-Partners SRL România.

La festivitatile de inaugurare a gazoductului au participat Dl. Victor Ponta – Prim-Ministrul  Romaniei, Dl.Iurie Leanca   –   Prim-Ministrul Republicii Moldova, Dl.Gunther Oettinger – Comisar European pentru Energie si alti oficiali ai celor doua tari.

Programul recentei vizite a mai cuprins si participarea la Receptia oficiala oferita de Presedintele Republicii Moldova, Dl. Nicolae Timofti cu ocazia Zilei Nationale a Republicii Moldova. Pe agenda vizitei s-au mai aflat intalniri de lucru cu Dl. Adrian Candu, Vice Prim-Ministru si Ministru al Economiei care a transmis firmelor invitatia de a participa la Expozitia specializata de vinuri WINEFEST, organizata la Chisinau in luna octombrie, precum si cea cu Dl. Valeriu Lazar, noul Presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova care si-a manifestat deplina disponibilitate de a continua aceeasi excelenta colaborare de pana acum intre cele doua Camere. CCI Prahova si CCI a Republicii Moldova au incheiat in 1995 un Acord de colaborare, care apoi a fost reinnoit in 2009, acord in baza caruia au fost realizate pana in prezent 7 vizite ale unor delegatii economice moldovenesti in Prahova,   6 misiuni economice prahovene in Republica Moldova si 7 participari prahovene la expozitia nationala “Fabricat in R. Moldova”, de la Chisinau.

Discutiile   intre   presedintii   celor doua Camere au vizat identificarea de noi piete de export pentru producatorii moldoveni de vin, legume si fructe. 

De asemenea, a mai avut loc o intalnire la Ministerul de Externe al Republicii Moldova, unde oaspetii din Romania au fost primiti de Dl. Iulian Groza, Vice Ministru.

Cea mai recenta vizita in Republica Moldova a Presedintelui CCI Prahova - avand atat un rol lucrativ dar si reprezentare -  a constituit o noua etapa in ansamblul relatiei de cooperare Prahova – Moldova, dar si Republica Macedonia – Moldova, reprezentand o solida platforma pentru continuarea derularii de proiecte comune in plan economic si comercial, pentru implementarea cu succes a bunelor practici care decurg din activitatea comunitatilor de afaceri din aceste tari.