Participarea delegatiei economice prahovene la manifestarile prilejuite de Expozitia FABRICAT IN REPUBLICA MOLDOVA 2015

Pentru a opta oara consecutiv, Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat participarea unei delegatii economice prahovene la manifestarile prilejuite de cea de-a XIV-a editie a Expozitiei Nationale “Fabricat in Republica Moldova”, la Chisinau, in perioada 28  - 31 ianuarie 2015.

Din delegatia prahoveana, condusa de Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele CCI Prahova, au facut parte reprezentatii a trei firme cu activitate in urmatoarele domenii – procesare miere, productie de dopuri din plastic, servicii de ambalare profesionala pentru export. De altfel, Presedintele CCI Prahova a reprezentat si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in calitate de Vecepresedinte si de Presedinte al Comitetului pentru Strategii Camerale.

Expozitia de la Chisinau, desfasurata in intervalul 28 ianuarie – 1 februarie 2015 in cadrul complexului expozitional Moldexpo, a avut o tematica generala si a reunit in cadrul a 2 pavilioane expozitionale, pe o suprafata de 1300 m.p.  cca. 210 companii moldovenesti reprezentand atat domenii tehnice, cat si productia de bunuri de larg consum – industria alimentara, industria de bauturi, imbracaminte, incaltaminte, mobila, utilaje agricole.

Programul de actiuni conexe organizate cu prilejul expozitiei «Fabricat in Moldova» 2015 a fost unul complex, iar membrii delegatiei prahovene au participat la cateva dintre cele mai importante.

In 28 ianuarie, membrii delegatiei economice prahovene au participat la Forumul de afaceri intitulat «Oportunitati comerciale si investitionale in Regiunea Marii Negre », in cadrul caruia, oficiali guvernamentali ai Republicii Moldova au subliniat importanta cresterii implicarii Republicii Moldova in parteneriate economice si comerciale in ansamblul OCEMN, iar firmele romanesti au purtat discutii cu potentiali parteneri din Republica Moldova.

Cu ocazia Mesei rotunde  intitulate «Oportunitati de promovare a produselor moldovenesti in China», desfasurate in dupa-amiaza zilei de 30 ianuarie 2015, Presedintele CCI Prahova a purtat discutii cu Dl. Yu Danhua, Director al Biroului Extern de Cooperare Comerciala si Economica Ningbo, conducatorul delegatiei chineze prezente la Chisinau in vederea promovarii Targului de Cooperare si Investitii China – Europa Centrala si de Est (care se va desfasura in perioada 9 – 12 iunie 2015 la Ningbo, Provincia Zhejiang, China). Cu acest prilej, Presedintele CCI Prahova a  subliniat excelentele relatii existente la nivelul CCI Prahova cu colaboratori din numeroase provincii ale R. P Chineze si a amintit despre reprezentanta la Shanghai a CCI Prahova – avand rolul unei  importante platforme de promovare a firmelor romanesti in China si de informare a firmelor chineze in legatura cu climatul investitional din Prahova si Romania.  Dl. Yu Danhua a precizat cu acest prilej ca o delegatie chineza se ve deplasa in perioada urmatoare si in Romania pentru a prezenta oportunitatea participarii firmelor romanesti la acest targ.

In seara zilei de 29 ianuarie 2015, la «Casa Sarbatorii» din incinta Complexului Expozitional International Moldexpo a avut loc «Gala Business-ului Moldovenesc», organizata de CCI a Republicii Moldova.

In cadrul acestei gale au fost decernate premiile pentru cele mai performante firme, laureate ale concursurilor „Marca comercială a anului”, „Premiul pentru realizări în domeniul calității” si Medalia de Aur a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”.

La eveniment  au participat cca. 300 persoane - reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, misiunilor diplomatice și instituțiilor internaționale, cele mai reprezentative asociații de business, mass-media și reprezentantii celor 70 de firme laureate.

In cadrul acestei gale, Dl. Aurelian Gogulescu a rostit un discurs in care a evidentiat excelenta relatie intre CCI Prahova, respectiv CCI a Romaniei si CCI a Republicii Moldova, intre comunitatile de afaceri din cele doua tari si a inmanat, totodata, Presedintelui CCI a Republicii Moldova, Dlui. Valeriu Lazar, un cadou simbolic, cu o puternica semnificatie – o replica a tezaurului de la Pietroasa – Closca cu puii de aur.

Cu prilejul acestei Gale, Dl. Aurelian Gogulescu a purtat discutii cu reprezentantii CCI a Republicii Moldova – Dl. Valeriu Lazar, Presedinte, Dl. Gheorghe Cucu, Presedinte de Onoare, Dl. Vladimir Didilica, Vicepresedinte, cu Dl. Pirkka Tapiola, Seful Delegatiei Uniunii Europene la Chisinau, cu Dna. Ingrid Tersman – Ambasadorul Suediei la Chisinau, cu Dl. Octavian Calmic – Viceministrul Economiei Republicii Moldova.

Programul profesional al Dl. Aurelian Gogulescu la Chisinau cu acest prilej, a mai cuprins in cursul zilei de 30 ianuarie, importante vizite si discutii la urmatoarele institutii: Presedintia Republicii Moldova, discutii cu Dl. Nicolae Timofte - Presedintele Republicii, Universitatea de Stat din Moldova – primire la Dl. Rector, Prof. Univ. Dr. Gheorghe Ciocanu; la Primaria Municipiului Chisinau – primire la Dl. Dorin Chirtoaca, Primar; la sediul Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova, discutii cu Dl. Valeriu Lazar, Presedinte, fost Ministru al Economiei si Vice Prim Ministru.

In seara zilei de 30 ianuarie 2015, Dl. Aurelian Gogulescu a participat la Palatul Republicii, la Receptia oferita de Presedintele Republicii Moldova cu ocazia sarbatorilor de iarna, prilej cu care a discutat cu numerosi membri ai Corpului Diplomatic ai Republicii Moldova, cu Dna. Natalia Gherman, Ministrul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene, cu E.S. Dl. Marius Lazurca, Ambasadorul Romaniei la Chisinau. In discutiile cu E.S. Dl. Ambasador, s-a evidentiat nevoia unei implicari mai puternice a sistemului cameral romanesc, ca parghie esentiala pentru stimularea colaborarii economice bilaterale, prin relatia dintre cele doua camere de comert nationale, dar si prin implicarea camerelor judetene.

Ca o concluzie a intalnirilor avute si a discutiilor purtate cu prilejul deplasarii la Chisinau din perioada 29 – 31 ianuarie 2015, putem evidentia un interes major al colaboratorilor din Republica Moldova pentru relatia cu Romania, pe toate planurile, iar – in ceea ce priveste domeniul economic – importantul potentialul existent are inca resurse mari care pot fi valorificate prin efortul si implicarea sustinuta a celor doua parti. Totodata, expertiza si bunele practici ale reprezentantilor celor doua sisteme camerale, pot fi valorificate in beneficiul reciproc si – in primul rand, in beneficiul celor doua comunitati de afaceri.