Intalnire de lucru cu Seful Sectiei Economice a Ambasadei SUA la Bucuresti si cu reprezentantii AmCham Romania Ploiesti, 5 februarie 2015

 

 

 

In data de 5 februarie 2015, Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat la sediul sau o intalnire de lucru cu Dl. Michael Stewart, Consilier Economic al Ambasadei SUA la Bucuresti/Sef al Sectiei Economice si cu o delegatie a  Camerei de Comert Americane in Romania – Am Cham, condusa de Dna. Anca Harasim, Director Executiv.

Din partea autoritatilor locale au participat Prefectul Judetului, Dna. Rodica Paraschiv, Viceprimarul Municipiului Ploiesti - Dl. Raul Petrescu si Dna. Nicoleta Sprancenatu, Consilier Consiliul Judetean Prahova. Mediul de afaceri a fost reprezentat de 45 persoane de la  25  companii prahovene si din Bucuresti, din toate domeniile reprezentative ale economiei.

In mesajul sau, gazda acestui eveniment – Presedintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu a evocat portofoliul bogat de evenimente bilaterale romano-americane organizate de CCI Prahova si a prezentat principalii indicatori economici ai judetului, cu accent pe nivelul investitiilor americane, care plaseaza judetul Prahova pe un loc fruntas in Romania.

Totodata, reprezentantii administratiei locale au apreciat nivelul profesionist la care CCI Prahova , prin initiativele sale, sustine mediul economic local si au subliniat importanta parcurilor industriale in dezvoltarea economiei locale. In plus, acestia au mentionat ca anul 2015 va insemna aniversarea a135  ani de relatii diplomatice Romania – SUA, eveniment ce va fi marcat atat local cat si la nivel national.

Ca exemplificare a importantei parcurilor industriale in atragerea de investitori, Dl. Ivan Lokere – CEO Alinso a prezentat cel mai mare parc industrial si logistic din Europa Centrala si de Est  - Allianso – Ploiesti West Park, care gazduieste un numar mare de importanti investitori americani.

Seful Sectiei Economice al Ambasadei SUA la Bucuresti a transmis in alocutiunea sa, importanta promovarii povestilor de succes si a oamenilor de afaceri care reusesc sa-si dezvolte activitatea, deoarece este esential ca potentialii investitori sa stie ca in Romania exista, ca oriunde de altfel,  multe parti bune care pot contracara si aspectele mai putin pozitive.

Intre proiectele cu caracter economic in care se implica Ambasada SUA la Bucuresti, Dl. Michael Stewart a amintit  promovarea diplomatiei comerciale in vederea eliminarii barierelor comerciale dintre cele doua tari; un Plan de Actiune cu masuri destinate  imbunatatirii mediului investitional din Romania; premierea lunara a unui antreprenor roman – in cadrul unui proiect realizat impreuna cu AmCham, intitulat “Antreprenorul Anului”; incheierea tratativelor privind TTIP  - Tratatul Transatlantic pentru Comert si Investitii SUA-UE si implementarea cu succes a acestuia.

Directorul Executiv al AmCham, Dna. Anca Harasim a prezentat activitatea, proiectele, directiile, reteaua de membri si modalitatea de functionare ale Camerei de Comert Americane in Romania.

Avand in vedere similitudinea activitatilor AmCham si CCI Prahova dar si apropierea geografica intre Prahova si Bucuresti, Directorul Executiv AmCham a achiesat la propunerea Presedintelui CCI Prahova de a dezvolta o colaborare stransa prin organizarea unor actiuni si proiecte comune, destinate atat informarii mediului de afaceri dar si implementarii unor masuri concrete de atragere a investitorilor americani. A fost lansata de asemenea ideea promovarii reciproce a membershipului companiilor la AmCham, respectiv CCI Prahova, precum si necesitatea realizarii unor proiecte in parteneriat cu autoritatile locale pentru crearea unui mediu investitional atractiv si care sa genereze solutii pragmatice in domeniul eficientei energetice, termoficarii, accesarii de fonduri europene, etc.

O mentiune speciala a directorului AmCham in Romania s-a referit la activitatea de advocacy, realizata deosebit de eficient de catre AmCham si care ar trebui sa implice si camerele de comert teritoriale si asociatiile profesionale din Romania, conform proiectului privind Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei. De altfel, in anul 2014, AmCham a realizat si inaintat 55 de documente de pozitie, cu rezultate notabile si concrete in domeniile : promovarea marilor investitii, ajutorul de stat in turism, cod fiscal, sanatate, concurenta neloiala, eficienta energetica, educatie.

Pe agenda evenimentului de la CCI Prahova s-a aflat si prezentarea intitulata « Solutii pentru finantarea afacerilor », sustinuta de Dl. Laurentiu Dinu – Managing Partner Eu Advisors si Membru Ex-Officio al Board-ului AmCham. Prezentarea sa a avut ca tema programele de finantare europeana pentru perioada de finantare 2014 – 2020, precum si diferentele fata de perioada de finantare precedenta 2007 – 2013.

O sesiune de intrebari si raspunsuri a completat intalnirea cu oaspetele american si cu reprezentantii AmCham. Intre aspectele discutate la acest capitol, s-au evidentiat : problemele grave cu care se confrunta presa tiparita si distribuitorii de presa, fenomenul coruptiei care se manifesta si in judetul Prahova – tot mai vizibil in ultima perioada, infiintarea recenta si functionarea Institutului de Comert Exterior.

Ca o concluzie a acestui eveniment, conducerile celor doua camere – CCI Prahova si AmCham au stabilit organizarea periodica, cu o frecventa de 2 – 3 luni, a unor intalniri cu membrii celor doua camere de comert si cu mediul de afaceri in general, dar si a unor seminarii de informare pe problema surselor de finantare a afacerilor, impreuna cu firme de consultanta specializate in aceasta problematica. Totodata, avand in vedere adresabilitatea nationala si internationala a serviciilor oferite de AmCham, Presedintele CCI Prahova, care are si calitatea de Vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a apreciat  ca ar fi de bun augur stabilirea unei relatii de colaborare cu Camera Nationala.

Actiunea a fost deopotriva apreciata atat de reprezentantii AmCham si de cei ai Ambasadei SUA, dar si de firmele participante, fiind de altfel programata o noua intalnire peste cel mult doua luni.