Vizita E.S. Dl. Marek SZCZYGIEL – Ambasadorul Republicii Polone in Romania Ploiesti, 24 iunie 2015

In data de 24 iunie 2015, Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat la sediul sau o intalnire de lucru cu   E.S. Dl. Marek SZCZYGIEL – Ambasadorul Republicii Polone in Romania .

Gazda a evenimentului a fost Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele CCI Prahova, alaturi de care au mai fost prezenti reprezentantii autoritatilor locale si judetene prahovene:  Dna. Madalina LUPEA - Subprefect Judetul Prahova, Dna. Iolanda BAZAVAN – Viceprimar Municipiul Ploiesti, Dl. Raul PETRESCU – Viceprimar Municipiul Ploiesti, Dl. Ciprian STATESCU – Primar Orasului Baicoi.

De asemenea, au fost prezenti reprezentantii a 5 companii prahovene interesate de stabilirea relatiilor cu Polonia, dupa cum urmeaza : CONFIND (utilaj petrolier), TYMBARK MASPEX ROMANIA (capital polonez, bauturi racoritoare), KEEP IT MOBILE (software ), IPIP (proiectare rafinarii), IPCUP (cercetare tehnologica).

Scopul vizitei Excelentei Sale a fost realizarea unei mai bune cunoasteri reciproce, identificarea de oportunitati bilaterale si prezentarea posibilitatilor de colaborare economica si investitionala.

Presedintele CCI Prahova a evidentiat, in cuvantul sau, importanta Poloniei ca investitor in judetul Prahova si ca partener al Camerei de Comert si Industrie Prahova, mentionand ca in topul investitiilor poloneze este compania Tymbark Maspex  si amintind importanta contributie a CCI Prahova in organizarea discutiilor care au condus la lansarea acestei investitii de peste 80 mil. euro.

La randul sau, ES Dl. Ambasador a remarcat deosebita atractivitate a judetului Prahova din punct de vedere al dinamismului sau economic, al activitatii comerciale si al mediului favorabil investitiilor straine mentionand cresterea nivelului schimburilor comerciale  intre cele doua tari la peste 4 mld. Euro in anul 2014 si de peste 10% dupa primul trimestru al anului 2015, comparativ cu anul trecut, aducand Polonia pe locul 5 in topul partenerilor comerciali ai Romaniei.

Reprezentatii administratiei publice judetene si locale au transmis inaltului oaspete polonez interesul si disponibilitatea autoritatilor prahovene pentru a stabili parteneriate economice si culturale si infratiri cu orase din Polonia, in mod deosebit pe tema retelei de transport si planurilor de modernizare a infrastructurii prahovene( modernizarea parcului auto/autobuze,tramvaie, etc). In acest context, s-a facut referire la infratirea dintre orasul Ploiesti si orasul Radom din Polonia, care poate constitui un model pentru metodele de organizare si gestiune ale diverselor sectoare de activitate.

Un alt subiect dezbatut in cadrul intalnirii s-a referit la  productia si exportul de vinuri romanesti in Polonia, ES Dl. Ambasador remarcand necesitatea intensificarii  promovarii prin participarea producatorilor prahoveni de vinuri la targuri si expozitii internationale, cum ar fi cea organizata in Cracovia.

Companiile prahovene prezente la intalnire si-au prezentat domeniul de activitate, impreuna cu disponibilitatea de colaborare cu parteneri polonezi.

Actiunea s-a bucurat de un real interes de partea ambelor parti care au multumit CCI Prahova pentru aceasta initiativa si pentru profesionalismul organizarii.