Intalnire de lucru cu dna. Venita Smit, Prim Secretar Politic la Ambasada Republicii Africa de Sud in Romania si cu bordul executiv al ROSABA Ploiesti, 10 iulie 2015

In data de 10 iulie 2015, Camera de Comert si Industrie Prahova a gazduit la sediul sau o intalnire de lucru cu dna. Venita Smit, Prim Secretar Politic al Ambasadei Republicii Africa de Sud in Romania si bordul executiv ROSABA (Asociatia Oamenilor de Afaceri Romania – Africa de Sud).

Reuniunea Bordului ROSABA a fost urmata de intalnirea membrilor acesteia cu reprezentanti ai comunitatii de afaceri prahovene, interesati in dezvoltarea de relatii de cooperare cu Republica Africa de Sud.

Amfitrion al evenimentuui a fost Presedintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu.

Scopul acestei intalniri de lucru a fost prezentarea Asociatiei ROSABA, al potentialului de cooperare intre Republica Africa de Sud si judetul Prahova, al oportunitatilor de afaceri ce pot fi dezvoltate cu parteneri sud-africani, identificarea diverselor modalitati de extindere a afacerilor prahovene pe piata sud-africana, precum si lansarea altor propuneri si initiative de cooperare bilaterala.

Adresandu-se participantilor la intalnire, Presedintele CCI Prahova a realizat o scurta prezentare a  investitiilor sud-africane in judetul Prahova si in Romania, precum si a relatiilor de cooperare economica promovate de CCI Prahova, prin actiunile initiate pe relatia cu aceasta tara.

In cuvantul sau, Dna. Venita Smit  a prezentat  relatiile dintre Romania si Africa de Sud - initiate in anul 1991, cu mult timp inainte de stabilirea misiunii diplomatice sud-africane in Romania, in anul 2009. Desi aceasta  cooperare se afla inca intr-un stadiu incipient, relatia dintre cele doua state este una foarte buna, existand tratate de cooperare politica intre cele doua tari, iar relatia exceptionala dintre Camera de Comert si Industrie Prahova si Ambasada Republicii Africa de Sud a constituit un factor cheie in organizarea intalnirii de lucru cu bordul executiv ROSABA.

Dl. Neal Barber, Presedintele ROSABA a prezentat activitatea asociatiei, precum si a potentialului de dezvoltare pentru alte proiecte de colaborare in domeniul comertului si investitiilor, precizand ca principalele sectoare de cooperare identificate de asociatia pe care o conduce sunt in domeniul productiei, agriculturii si afacerilor imobiliare. Potrivit  Dlui. Barber, Romania se afla pe harta planului de investitii straine al Africii de Sud, iar asociatia pe care el o conduce se ocupa de facilitarea accesului la informatie si identificarii de oportunitati, si de a contribui la depasirea eventualelor provocari si obstacole intalnite, spre a incuraja parteneriatele de afaceri.

In interventiile lor, reprezentantii firmelor prahovene au prezentat pe scurt domeniul de activitate al companiilor lor si si-au exprimat interesul in identificarea posibilelor modalitati de cooperare.

Intalnirea s-a incheiat cu discutii bilaterale, prin care s-a realizat o cunoastere mai aprofundata a specificului fiecarei companii participante la eveniment si s-au identificat numeroase oportunitati de cooperare de ambele parti.