Misiune Economica in KAZAHSTAN 4-7 octombrie 2015

Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat in perioada 4 – 7 octombrie 2015 - in colaborare cu Ambasada Kazahstanului in Romania - o misiune economica in Kazahstan, cu ocazia Expozitiei de Petrol si Gaze KIOGE de la Almaty.

Din delegatia condusa de Presedintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu, au facut parte reprezentantii unor importante companii romanesti avand urmatoarele domenii de activitate: productia de reductoare si utilaj petrolier, productia utilaj industrial, petrolier si pentru industria aviatica si servicii logistice in domeniul industriei de petrol si gaze.

Programul a cuprins o intalnire la sediul Camerei Antreprenoriale din Almaty, unde a fost propusa semnarea unui Acord de Colaborare intre CCI Prahova si  Camera Antreprenoriala din Almaty precum si organizarea la Ploiesti a unui Forum de Afaceri Romania – Kazahstan.

Intalnirea cu Dl. Yeslan Aukenov, Viceprimarul orasului Almaty, fosta capitala si in prezent centrul politic, administrativ si financiar al Kazakhstanului a constituit o ocazie excelenta de a cunoaste viziunea si strategia autoritatilor locale privind politica de atragere a investitiilor straine prin acordarea unor facilitati ce vizeaza aspecte fiscale si imobiliare

Alte repere importante din program au fost participarea la cea de-a 23-a editii a Expozitiei KIOGE Oil&Gas , vizitarea unei fabrici producatoare de prefabricare din beton tevi pentru industria petroliera, o intalnire cu Presedintele Corporatiei Social-Antreprenoriale din Almaty - organizatie de stat care sprijina si cofinanteaza investitorii locali si straini din Kazahstan precum si discutii de lucru cu conducerea Zonei Industriale din Almaty.

In contextul mondial actual si tinand cont de ecourile preluate din mediul de afaceri, Dl. Presedinte Aurelian Gogulescu a insistat in cadrul acestor intalniri, asupra necesitatii relansarii unei stranse colaborari cu piata din Kazahstan, in special in sectorul de petrol si gaze.

Aceasta actiune s-a bucurat de un real succes si constituie punctul de plecare pentru viitoare colaborari, avand in vedere ca  62% din teritoriul Kazakhstanului este ocupat de zone de petrol si gaze si  sunt 172 de campuri petroliere dintre care mai mult de 80 sunt in curs de exploatare. Pentru perioada 2015 – 2018 exista programe majore guvernamentale de investitii, in valoare de 500 de milioane USD,  pentru explorari si foraj in Bazinul Marii Caspice care vor dubla potentialul petrolier al Kazakhstanului. In plus, vor fi investiti 300 de milioane USD in programe de modernizare extinsa a industriei nationale de petrol si gaze, pana in anul 2018.