Misiune Economica in R.P. Chineza 11 – 18 octombrie 2015

 

 

 

Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat in perioada 11 – 18 octombrie 2015 o misiune economica in China, la invitatia Domnului LU HAO, Guvernatorul Provinciei Heilongjiang.

Delegatia condusa de Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele CCI Prahova a cuprins reprezentanti ai autoritatilor locale si de afaceri din judetul Prahova, cu interes de colaborari in domeniul imobiliar, dezvoltare parcuri industriale, constructii civile si industriale si consultanta in industria de petrol si gaze.

Vizita de lucru in China a cuprins participarea la cea de-a 26-a editie a Targului International pentru Comert si Cooperare Economica de la Harbin - al doilea targ ca importanta si amploare din China si unul dintre cele mai renumite din regiunea Asiei de Nord-Est, precum si  deplasari si intalniri de afaceri organizate in Beijing si Shanghai.

Participarea la festivitatile prilejuite de ceremonia de deschidere a Targului de la Harbin a oferit ocazia delegatiei prahovene de a avea  intalniri la cel mai inalt nivel, cu Dl Lu Hao, Guvernatorul Provinciei Heilongjiang respectiv  Dna Yu Shayan, Viceguvernator precum si cu reprezentantii Departamentului de Relatii Externe si Departamentului de Comert ale provinciei.

Au fost discutate aspecte ce tin de colaborarea dintre Provincia Heilongjiang si Judetul Prahova, regiuni infratite din anul 1992 precum si explorarea unor zone noi de investitii si parteneriate cum ar fi : agricultura, in special in sectorul culturilor de pomi fructiferi, constructii urbane si infrastructura si turism.

Concluzia  acestei intrevederi a fost propunerea de organizare in cursul anului urmator a vizitei unei delegatii chineze sub conducerea oficialitatilor Provinciei Heilongjiang precum si continuarea demersurilor privind infiintarea unei reprezentante a Departamentului de Comert din Heilongjiang, la sediul CCI Prahova.

Tot in Harbin au mai avut loc discutii de afaceri in vederea relansarii unor eventuale colaborari in domeniul vinului si viticulturii, a fost vizitata o fabrica producatoare de echipament agricol si au avut loc tratative privind  achizitionarea de  structuri metalice destinate constructiei de hale industriale.

La Beijing, programul a cuprins o intalnire la sediul Institutului Cultural Roman unde au fost discutate potentiale oportunitati de colaborare antreprenoriala dar si posibilitatea organizarii unui eveniment complex, de promovare in China a potentialului economic si a valentelor socio-culturale romanesti.

Programul de la Shanghai a marcat vizitarea noului sediu al Reprezentantei CCI Prahova la Shanghai, unde au fost discutate caile de promovare ale reprezentantei la nivel national, in ambele tari si serviciilor oferite precum si  modalitatea de imbunatatire si extindere a activitatii, deoarece se observa in ultima perioada ca tot mai multe companii din intreaga tara se adreseaza CCI Prahova in vederea facilitarii unor contacte sau obtinerii de informatii de afaceri privind potentiali parteneri chinezi.

De asemenea, in colaborare cu Dl. Ioan Crisan, Consulul Romaniei la Shanghai a fost organizata o intalnire de afaceri cu mai multe  companii chineze ocazie cu care fiecare participant roman a purtat discutii in functie de domeniul sau de interes, respectiv constructii civile si industriale, constructii metalice si de hale industriale, industrie de petrol si gaze, comercializare si productie de armaturi industriale.

Urmare discutiilor, in luna noiembrie a acestui an va fi organizata vizita in judetul Prahova a  reprezentantului companiei Wuzhou, producator de armaturi industriale pentru industria de petrol si gaze, care si-a exprimat interesul sa intalneasca firme prahovene din acest sector.

Aceasta actiune s-a bucurat de succes atat la nivel oficial-administrativ dar si de afaceri, deoarece exista un real interes de ambele parti iar astfel de vizite comune conduc in mod invariabil la stabilirea unor relatii de incredere  necesare dezvoltarii de proiecte concrete comerciale si investitionale intre China si Romania, in particular cu judetul Prahova.