MASA ROTUNDA CU TEMA “OPORTUNITATI DE COLABORARE ROMANIA – KAZAHSTAN” Ploiesti, 14 decembrie 2015

In data de 14 decembrie 2015, Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat la sediul sau, in colaborare cu reprezentantii Camerei Bilaterale de Comert si Industrie Romania – Kazahstan, Masa rotunda cu tema “Oportunitati de colaborare Romania – Kazahstan”, amfitrion fiind Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele CCI Prahova.

Invitatii speciali ai evenimentului au fost E.S. Dl. Daulet BATRASHEV, Ambasador al Republicii Kazahstan  si Dna. Rodica PARASCHIV – Prefect al Judetului Prahova.

Au participat Dl. Petru LIFICIU – Consul Onorific al Republicii Kazahstan in Romania  si Presedinte al Camerei de Comert bilaterale Romania – Kazahstan , Dl. Daniel ALDEA, Presedinte Executiv al CCI Bilaterale Romania – Kazahstan si specialist cu expertiza locala pe relatia Kazahstan precum si reprezentantii a 37 companii din judetul Prahova si din tara (Bucuresti, Cluj, Ilfov, Neamt, Targu Mures, ) interesate de stabilirea de parteneriate sau de schimburi comerciale pe piata cazaca, in sectoare majore de activitate : industria de petrol si gaze, energie si constructii.

In cadrul discutiilor au fost prezentate  avantajele care pot face din Republica Kazahstan o excelenta locatie pentru dezvoltarea afacerilor romanesti si anume stabilitatea politica, facilitati acordate investitorilor straini,  excelentele relatii diplomatice dintre Romania si Kazahstan, precum si dezvoltarea infrastructurii in cadrul implementarii proiectului « Noul Drum al Matasii », care a contribut la construirea de noi autostrazi, porturi maritime sau de feriboturi, linii de cale ferata si terminale feroviare care leaga continentul european de cel asiatic, precum si de tarile Orientului Mijlociu.

Ca domenii de investitii in care firmele romanesti pot participa direct sau prin subcontractare sunt cele 106 proiecte de energie regenerabila, constructia de parcuri eoliene, solare, microhidrocentrale, statii de bioenergie, refacerea sistemelor de distributie a energie electrice, sisteme de apa – canalizare.

In acest context a  fost avansata oportunitatea infiintarii unui consortiu de firme romanesti din diverse domenii de activitate complementare, care sa aiba astfel o mai mare capacitate de promovare si derulare a unor proiecte pe piata din Kazahstan.