Vizita E.S. Dl. Mihai GRIBINCEA, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Moldova in Romania Ploiesti, 27.01.2016

In data de 27 ianuarie 2016, Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat vizita la Ploiesti a E.S. Dl. Mihai GRIBINCEA, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Moldova in Romania, care a fost insotit de Dl. Denis JELIMALAI, Consilier pe Probleme Economice si Comerciale in cadrul Ambasadei.

Acest eveniment a marcat prima vizita efectuata in afara Bucurestiului de catre Dl. Ambasador de la momentul preluarii mandatului in Romania, lucru de altfel precizat personal de catre insusi Dl. Ambasador, care si-a motivat alegerea prin aprecierea fata de activitatea sustinuta a Camerei de Comert si Industrie Prahova si a autoritatilor locale in sprijinirea relatiilor bilaterale cu Republica Moldova.

Deplasarea a avut ca scop familiarizarea cu realitatile economice si investitionale din Judetul Prahova, prezentarea mediului de afaceri prahovean si identificarea unor oportunitati de colaborare bilaterala, precum si continuarea unor proiecte deja existente.

Evenimentul a cuprins o vizita la sediul Palatului Administrativ, unde inaltii oaspeti insotiti de Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova au avut o intrevedere cu Dna. Rodica PARASCHIV, Prefect al Judetului Prahova si Dl. Bogdan TOADER, Vicepresedinte cu atributii de Presedinte al Consiliului Judetean Prahova.

Au avut loc discutii generale privind profilul economic al judetului Prahova, oportunitatile de colaborare  sociala, culturala, educationala si institutionala intre diferitele raioane ale Republicii Moldova si judetul Prahova, fiind evidentiata excelenta relatie traditionala promovata si cultivata de autoritatile prahovene cu partenerii si fratii moldoveni si sprijinul constant acordat acestora.

Punctul urmator al vizitei a fost Camera de Comert si Industrie Prahova, unde au participat Dl. Aurelian Gogulescu, Presedinte CCI Prahova,  Dl. Constantin Trestioreanu, Vicepresedinte al CCI Prahova si Dl. Antonio Tache, Director General al Companiei IPM Partners,  membri in Colegiul de Conducere al CCI Prahova.

Au avut loc discutii privind relatiile traditionale cu CCI a Republicii Moldova, intalnirile cu oficialii moldoveni, forumurile de afaceri organizate la Ploiesti sau in Republica Moldova, mentionandu-se  ca aceasta  sustenabila activitate a condus la stabilirea unor exceptionale relatii de colaborare bazate pe incredere si prietenie care constituie baza unei cresteri sustinute a schimburilor comerciale bilaterale si a pozitionarii Romaniei pe primul loc intre partenerii comerciali ai R. Moldova.

A fost mentionat aportul CCI Prahova la transferul de expertiza in domeniul parcurilor industriale si aplicarea modelelor de bune practici si in Moldova si a fost evocat succesul parteneriatului celor 3 firme prahovene INSPET, HABAU si IPM PARTNERS la constructia gazoductului Iasi - Ungheni si oportunitatea participarii la continuarea acestuia cu tronsonul Ungheni-Chisinau.  

Tinand cont de interesul ambelor parti, ca propunere imediata a fost avansata posibilitatea  infiintarii unui magazin cu produse alimentare moldovenesti in orasul Ploiesti, intr-un spatiu pus la dispozitie de catre Camera de Comert si Industrie Prahova.

Ultima vizita din periplul ploiestean a fost la sediul SC CONPET SA unde au fost discutate posibilitati de colaborare intre Romania si Republica Moldova in domeniul energetic.