Creşterea competitivităţii economice prin accesarea fondurilor europene

 

 

 

Camera de Comerţ şi Industrie Prahova prin EEN – Enterprise Europe Network impreuna cu Pallazo Italia Incubatore D’Imprese ,avand ca partener principal Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a organizat  conferinţa Creşterea competitivităţii economice prin accesarea de fonduri europene – Orizont 2014-2020. Evenimentul a avut loc miercuri, 10 februarie 2016, la  Bucuresti la Forum Center – Palazzo Italia si a avut ca principal scop reunirea actorilor principali in derularea de programe cu finantare europeana,atat reprezentanti ai Ministerelor cu atributii in domeniu cat si potentiali beneficiari de la firme,Camere de Comert si societate civila 

Dl. Aurelian Gogulescu, vicepreşedinte la nivel de reprezentare al CCIR şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, a precizat în sesiunea de deschidere a evenimentului că „pentru sistemul cameral, accesarea fondurilor europene reprezintă o problemă extrem de importantă şi atât CCIR, cât şi camerele de comerţ judeţene sunt implicate activ în accesarea de fonduri europene. De altfel, suntem în al treilea an al programului 2014-2020 şi, din păcate, se repetă experienţa programului anterior, şi anume că, după aproape 3 ani, acest mecanism de accesare a fondurilor abia începe să funcţioneze. Să sperăm că anul acesta, în 2016, fondurile europene vor putea fi accesate şi accesibile şi pentru România”. Totodată, dl. Gogulescu a subliniat că CCIR a făcut mai multe propuneri la Comitetul consultativ pentru IMM-uri, pentru îmbunătăţirea implementării fondurilor europene la nivel naţional, propuneri care au fost acceptate aproape în totalitate si se vor regasi in ghidurile solicitantului.

Foarte asteptata a fost interventia Dlui. Ciprian Necula ,Secretar de Stat in Ministerul Fondurilor Europene, care a declarat că, în momentul de faţă, înţelegerea dinamicii sociale, a contextului economic şi a diferenţelor culturale locale face diferenţa: „Noi ne-am propus, în acest program nou, 2014-2020, (..) să avem proiecte care să răspundă unor nevoie reale, nu unor proiecţii realizate din birou. (…) Există un proces întreg despre cum să simplificăm toată birocraţia şi cum să definitivăm programul electronic prin care încercăm să eliminăm cât de mult putem hârtiile, program pe care sperăm să-l lansăm în luna martie şi, cu această ocazie, să lansăm şi primele ghiduri şi call-uri”.Desi nu s-a putut da un calendar al lansarilor amfost informati ca in momentul in care sistemul electronic de aplicare MYSMITH va fi defintivat se vor lansa si primele apeluri,atat de asteptate.

ES Ambasadorul Republicii Italiene în România, dl. Diego Brasioli, a susţinut că problematica fondurilor europene şi a implementării „este de o importanţă crucială pentru investitori, în toate sectoarele de producţie şi de comerţ, mai ales în cele strategice”. ES Ambasadorul Republicii Italiene în România şi-a exprimat aprecierea pentru interesul ridicat al actualului guvern al României privind accesarea fondurilor europene şi a declarat că este o abordare inteligentă aceea de a se axa mai mult pe partea calitativă a implementării programelor.

În cadrul conferinţei au fost dezbătute priorităţile şi perspectivele de finanţare de către, reprezentanţii ministerelor care îndeplinesc rolul de autorităţi de management, ai băncilor care sprijină investiţiile, specialiştii din cadrul Camerelor de Comerț, consultanţii în accesarea fondurilor structurale şi oamenii de afaceri care au dezvoltat proiecte de succes cu ajutorul fondurilor europene sau care sunt interesati sa acceseze in perioada urmatoare fonduri europene sau guvernamentale.

Intreaga conferinta a fost moderata cu professionalism si diplomatie de  gazdele evenimentului :Dl. Giovanni Baldantoni preşedintele Palazzo Italia, si Dna Roxana Manolache PR&Events Manager

La cererea participantilor, reprezentantii de la Camerele de Comert s-au angajat sa continue organizarea de evenimente asemnatoare in judetele in care functioneaza,astfel incat informatiile sa ajunga cat mai aproape de potentialii beneficiari de finantari in dorinta comuna de a absorbi cat mai mult din alocarea de fonduri pentru Romania.