Vizita Domnului Vitalie IURCU Viceministrul Economiei al Republicii Moldova Ploiesti, 16 februarie 2016

Marti, 16 februarie 2016, Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat vizita in judetul Prahova a Domnului Vitalie IURCU, Viceministrul Economiei al Republicii Moldova, care a fost insotit de Dl. Veaceslav SUTCHEVICI, Consilier Investitii in cadrul cabinetului Primului Ministru al Republicii Moldova, precum si de E.S. Dl. Mihai GRIBINCEA, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Moldova in Romania si de Dl. Denis JELIMALAI,  Consilier pentru Afaceri Economice in cadrul Ambasadei Republicii Moldova in Romania.

Evenimentul a avut ca scop intensificarea cunoasterii reciproce, realizarea unui util transfer de expertiza si a reprezentat un bun prilej in vederea identificarii unor modalitati concrete de colaborare intre Judetul Prahova si vecinii de peste Prut.

Au avut loc discutii la sediul CCI Prahova unde alaturi de Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele CCI Prahova au participat si reprezentantii companiilor  IPM Partners si EXPOTEHNICA care si-au exprimat interesul  privind dezvoltarea activitatii proprii pe piata din Republica Moldova.

Cu aceasta ocazie a fost reiterata strategia Guvernului de la Chisinau care urmareste  stimularea atragerii de investitii si promovarea exporturilor  cu mentiunea speciala ca o stransa colaborare intre Romania si Moldova ar facilita schimburile comerciale cu terte parti, atat catre Uniunea Europeana cat si catre Rusia si tarile ex-sovietice.

De asemenea, a fost propusa organizarea la sediul CCI Prahova a unui Forum de Afaceri Romania – Republica Moldova.

Programul vizitei a cuprins si o intalnire la sediul Palatului Administrativ, unde inaltii oaspeti au avut o intrevedere cu Dna. Rodica PARASCHIV, Prefect al Judetului Prahova, Dna Fabioara Ionescu, Managerul Judetului, Dna. Ludmila Sfarloaga, Consilier CJ Prahova si  Dl. Cristian Ganea, Viceprimar cu atributii de Primar, fiind discutate problematici privind colaborari interinstitutionale, stadiul derularii proiectelor in cadrul Acordurilor de Infratire intre Judetul Prahova si 5 raioane din Republica Moldova si schimb de expertiza in domeniul parcurilor industriale.

In contextul celor discutate,  au fost vizitate ulterior, Parcul Industrial Ploiesti si Ploiesti West Park – Alianso Group, unde au fost punctate aspecte privind cele  doua modalitati de administrare ale unui parc industral -  public respectiv privat,  facilitati ce pot fi oferite firmelor si modalitati de atragere a investitorilor straini intr-o astfel de locatie.

De asemenea, oaspetii au avut ocazia sa efectueze o vizita la sediul companiei cu capital japonez – YAZAKI ROMANIA, unde au fost discutate avantajele si facilitatile oferite de partea moldoveneasca investitiilor straine,  cum ar fi  posibilitatea crearii la nivelul celor doua Guverne a unui fond de garantare a investitiilor romanesti in Republica Moldova, lucru ce ar putea stimula concretizarea unor viitoare investitii in tara vecina.