MISIUNE ECONOMICA IN SINGAPORE SI CHINA - Iunie 2016

Camera de Comert si Industrie Prahova a organizat in perioada 8 – 20 iunie 2016, la invitatia oficiala a Guvernoratului Provinciei Heilongjiang  - o misiune economica in Singapore si China.

Programul acestei deplasari a constat in participarea la cea de-a XXVII-a editie a Targului International pentru Comert si Cooperare Economica de la Harbin – participare traditionala a delegatiilor prahovene de-a lungul timpului -  si la cea de-a IV-a editie a Expozitiei Internationale de Materiale Industriale Avansate (CIAMIE), precum  si la o serie  de  intalniri de lucru in Singapore, respectiv in orasele Shanghai, Harbin si Yichun .

Delegatia prahoveana a fost condusa de Dl. Aurelian Gogulescu, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova si a fost compusa din reprezentanti ai comunitatii de afaceri locale – companii reprezentative pentru domeniile de activitate in care activeaza – Sprinten Infomar (publicitate) si Typo Das Invest (servicii editoriale),  Firmele Coral Impex, Domeniile Viticole Tohani si Stenota Winery, fiind, de asemenea reprezentate .

La Singapore – prima etapa a deplasarii - a avut loc intalnirea de la sediul International Enterprise Singapore (IES), organizata in cadrul proiectului Enterprise Europe Network, in care CCI Prahova este partener. Alaturi de gazdele din partea International Enterprise Singapore, la intalnire a participat Dl. Dan Simion, Ministru Consilier si Șeful Biroului de promovare comercial-economică din cadrul Ambasadei Romaniei la Singapore.

Relatia economica a Romaniei, a judetului Prahova cu orasul-stat Singapore are un important potential, tinand cont de faptul ca valoarea comertului international al Singapore este de 3 ori mai mare decat valoarea Produsului sau Intern Brut, atingand 400 miliarde US $ in cursul anului 2015. Discutiile au fost axate pe proiectele principale care pot fi dezvoltate intre Singapore si judetul Prahova – in domeniile editura, tipografie, domeniul vini-viticol, comert, domeniul energiei regenerabile si orice alte domenii pentru care exista interes de cooperare intre cele doua parti.

De asemenea, a fost discutata posibilitatea organizarii unei misiuni economice de catre CCI Prahova strict in Singapore, avand ca ca gazda International Enterprise Singapore, cu participarea firmelor romanesti. A fost lansata si invitatia ca o delegatie de firme singaporeze sa viziteze judetul Prahova.

Programul in China al delegatiei prahovene  a debutat la Shanghai, unde au fost organizate intalniri  la sediul Camerei de Comert International din Shanghai – sub umbrela proiectului Europe Enterprise Network (EEN),  la Biroul de Reprezentare a CCI Prahova la Shanghai si la sediul Consulatului General al Romaniei la Shanghai.

Shanghai este o importanta placa turnanta pentru comertul international, avand un rol deosebit in ansamblul schimburilor comerciale bilaterale Romania – China. Valoarea schimburilor comerciale intre Shanghai si Romania este in prezent de 600 milioane US$, insa potentialul de crestere al acestor schimburi este unul real si poate fi  valorificat la un nivel superior prin contactele viitoare programate deja la nivel guvernamental, parlamentar si la nivel de delegatii de oameni de afaceri.

Camera de Comert International din Shanghai sprijina neconditionat relatia cu oamenii de afaceri din Romania si implicit toate cererile de colaborare care vor veni din partea CCI Prahova si nu numai. In vederea stimularii relatiilor de afaceri s-a discutat posibilitatea participarii la manifestarile expozitionale organizate la Shanghai, iar in acest sens, colaboratorii chinezi vor trimite CCI Prahova un program de targuri si expozitii. Un subiect de discutie extrem de important a fost exportul de vinuri romanesti in Shanghai si in acest sens au fost propuse doua cai de actiune: invitarea importatorilor chinezi la o degustare de vinuri romanesti in Shanghai, respectiv, invitarea dealerilor chinezi de vinuri in Romania si organizarea de degustari a celor mai importante vinuri romanesti, la o data care se va stabili de comun acord.

De asemenea, au fost discutate detalii cu privire la un proiect extrem de amplu caruia Guvernul chinez ii acorda o mare importanta - realizarea, in varianta moderna, actuala a traditionalului Drum al Matasii – cu colaborari in domeniile economice, turism, infrastructura, erc . Acest proiect isi propune dezvoltarea relatiilor cu tari de pe traseul vechiului Drum al Matasii, inclusiv cu Romania.

Un accent important s-a pus in cadrul discutiilor si pe dezvoltarea schimburilor in domeniul turismului – pe de o parte incurajarea turistilor chinezi de a calatori lume si in Romania, iar pe de alta parte, atragerea de turisti straini, inclusiv romani,  in China.

Au fost discutate, de asemenea, probleme legate de exporturile romanesti in China , mai ales in domeniul agricol, unde nu sunt trasate, inca norme exacte. Aici s-a specificat exemplul cu nevoia de importuri de carne de porc in China, pentru care nu sunt puse la punct formalitatile necesare, in aceasta directie,  cu Romania.

La Harbin, capitala Provinciei Heilongjiang, cu care Judetul Prahova este infratit inca din 1992, agenda delegatiei prahovene a fost de asemenea, deosebit de bogata. Provincia Heilonjiang este o provincie foarte dezvoltata din punct de vedere economic, cu resurse minerale deosebite – in special petrol si gaze naturale.  

Vizita la Harbin a cuprins participarea delegatiei prahovene la deschiderea grandioasa a Targul International pentru Comert si Cooperare Economica .aflat la cea de-a XXVII-a editie, manifestare expozitionala desfasurata pe 86 000 m.p, la care au expus peste 1500 firme chineze si straine grupate in mai multe zone expozitionale tematice - pentru materiale și industrii suport, pentru industrii strategice emergente, știință și inovație tehnologică, pentru materiale de construcții  inovative, echipamente de fabricare, de economisire a energiei și de protecție a mediului, electronice de comerț transfrontalier și "Internet plus", servicii financiare, turism cultural, industriile mecanice și electrice.

De asemenea delegatia prahoveana a participat la lucrarile Conferintei Internationale a oraselor infratite cu Harbin  - desfasurata in prezenta Guvernatorului Provinciei – Dl. Lu Hao, cu care Presedintele CCI Prahova a purtat si discutii.

Tot la Harbin, a avut loc o intalnire intalnire cu Vicepresedintele Comitetului Provinciei Heilongjiang al Conferintei Consultative Politice – Dl. Gong Jingkun  si o vizita in orasul Yichun.

Cu ocazia participarii la Conferinta Internationala a oraselor infratite cu Harbin, Presedintele CCI Prahova a semnat in numele Primariei Orasului Azuga un plan de cooperare pe 5 ani intre cele doua orase , urmarea a Acordului de Cooperare semnat intre Azuga si Yichun in 2013, care stabileste liniile dezvoltarii cooperarii pe multiple planuri – economic, social, cultural, institutional, etc

Cu aceasta ocazie au fost reluate discutiile cu privire la deschiderea unui Birou de Reprezentare a Departamentului de Comert din Heilongjiang , la sediul CCI Prahova.

Vizita a continuat in orasul Yichun, oras infratit cu Azuga, unde au avut loc discutii privind planul de colaborare pe 5 ani. Au fost adresate invitatii de participare a noii Conduceri a Primariei Orasului Azuga la Yichun in vederea continuarii discutiilor privind colaborarea dintre cele doua localitati. Yichun este o zona cu un potential forestier deosebit, dar s cu un potential touristic dezvoltat.  Au fost adresate, de asemenea, invitatii partenerilor chinezi de a veni in vizita in Romania, parteneri care sunt extrem de deschisi colaborarii.

La Harbin au continuat discutiile cu privire la exportul de vinuri romanesti in China, dar si discutii privind colaborarea intre Uniunea Industriasilor din Harbin si CCI Prahova, colaborare ce urmeaza a fi parafata in perioada urmatoare prin semnarea unui Acord de Colaborare . De asemenea, a fost discutata posibilitatea realizarii de exporturi specifice provinciei Heilongjiang. 

Intrucat anul 2017 va marca  implinirea a 25 de ani de la semnarea Acordului de Colaborare intre provincia Heilongjiang si judetul Prahova, cu prilejul acestei vizite in R.P. Chineza,  a fost convenita organizarea in cursul anului viitor a unui eveniment festiv la Ploiesti, cu participarea oficialilor chinezi ai Provinciei Heilongjiang.

Programul misiunii economice in Singapore si China a fost pe cat de dens, pe atat de bogat in contacte cu excelente pespective de concretizare in colaborari ulterioare.