INTERVIU cu Dl. Aurelian Gogulescu, Presedinte al Camerei de Comert si Industrie Prahova, recent investit cu titlul de Consul Onorific al Republicii Macedonia

Rep: Domnule Presedinte, Domnule Consul, de ce ... Macedonia? De ce un Consulat Onorific al Macedoniei la Ploiesti?

A.G.: In primul rand, am sa va spun ca nu eu am ales Macedonia, ci Macedonia m-a ales pe mine, la propunerea autoritatilor macedonene, in mod special a Excelentei Sale, Dl. Tihomir Ilievski, fostul  Ambasador al Republicii Macedonia la Bucuresti, pe perioada mandatului diplomatic al acestuia, initiindu-se procedura de numire in calitate de Consul Onorific. Multumesc - si pe aceasta cale - oficialitatilor macedonene, Domnului Ljupko Arsovski, actualul Ambasador, precum si autoritatilor romane care au acceptat acesta numire. Este o onoare si o mare implinire profesionala pentru mine, aceasta desemnare este, probabil, o apreciere a unor calitati pe care m-am straduit sa le cultiv si sa le aplic cat mai bine in activitatea mea din ultimii aproape 20 ani. Dar, in primul rand, aceasta investitura reprezinta mai ales o mare obligatie in a onora asteptarile cu privire la intensificarea si dezvoltarea relatiilor economice romano - macedonene. De ce unConsulat Onorific la Ploiesti? Este vorba de recunoasterea si aprecierea activitatii Camerei de Comert si Industrie Prahova, o organizatie ce joaca un rol esential in promovarea, sprijinul si dezvoltarea activitatii economice a judetului nostru. In mod cert, deschiderea acestui Consulat la Ploiesti are legatura si cu activitatea deosebit de intensa pe care o desfasuram cu reprezentantele diplomatice straine in Romania. Multe dintre actiunile noastre externe sau care se refera la primirea de delegatii economice straine in Prahova sunt organizate la initiativa sau cu sprijinul ambasadelor straine in Romania. Nu vreau sa ne laudam, insa in mediul diplomatic acreditat la Bucuresti, Camera de Comert si Industrie Prahova este o organizatie bine - cunoscuta, apreciata, solicitata pentru dezvoltarea de colaborari economice cu comunitatile de afaceri din numeroase tari. 

Rep: Intradevar, iata ca ... relevand aceste aspecte, treptat - treptat, lucrurile incep sa se lamureasca, sa se explice. Iar alegerea Municipiului Ploiesti ca loc de deschiderea a unui Consulat Onorific este astfel motivata. V-as ruga sa ne spuneti cateva lucruri despre acest nou Consulat, despre rolul si atributiile Dumneavoastra in calitate de Consul Onorific al Macedoniei.

A.G.: Dupa cum probabil cunoasteti, Consulatele Onorifice urmaresc dezvoltarea la nivel local - in aria de jurisdictie a consulatului onorific  - a relatiilor dintre Romania si tara care este reprezentata, prin promovarea, cu precadere, a relatiilor economice. Consulatele onorifice nu presteaza servicii consulare, nu proceseaza pasapoarte sau documente de calatorie, nu emit vize, nu autentifica si nu certifica documente, deci, inclusiv la Ploiesti, la sediul Consulatului Onorific de la Camera de Comert si Industrie Prahova, nu vor fi indeplinite astfel de atributii care implica exercitarea autoritatii de stat. Atributiile indeplinite aici vor fi, dupa cum spuneam, cu rol preponderent in dezvoltarea relatiilor economice dintre Romania si Macedonia.  Aceasta functie este exclusiv onorifica, neremunerata, iar pentru serviciile prestate, consulii onorifici nu pot percepe taxe, comisioane, onorarii. 

Rep: Domnule Presedinte, Domnule Consul, mai concret, care sunt obiectivele generale ale Consulatului Onorific al Republicii Macedonia la Ploiesti?

A.G.: Dintre obiectivele generale ale Consulatului Onorific al Macedoniei de la Ploiesti as enumera: contributia la consolidarea relatiilor de prietenie dintre Romania si Macedonia, facilitarea relatiilor economice si comerciale dintre firmele romanesti si cele macedonene, stimularea dialogului si promovarea cooperarii intre reprezentantii comunitatilor romano-macedonene, informarea autoritatilor romane cu privire la evolutiile comerciale si economice din circumscriptia consulara, furnizarea de informatii oamenilor de afaceri macedoneni in legatura cu climatul economic  si oportunitatile de afaceri din Romania, promovarea relatiilor de infratire intre orase din Macedonia si orase din circumscriptia consulara. Alaturi de materialele documentare informative, consulii onorifici ofera  stiri economice, elemente privind modificarile semnificative ale legislatiei cu impact asupra comertului si investitiilor. 

Rep: Domnule Consul, ati putea sa ne dati cateva informatii specifice, de ordin tehnic, asupra procedurii de investire cu acest titlu diplomatic?

A.G.: In primul rand, am sa va spun ca deschiderea acestui Consulat Onorific la Ploiesti constituie o procedura diplomatica pentru intarirea cu preponderenta a relatiilor diplomatice dintre cele doua tari, cu numirea in functia de Consul Onorific a unor persoane cu  o pozitie importanta, respectata in mediile economice, politice, sau financiare din circumscriptia consulara respectiva. Procedura de investire a durat destul de mult, pentru ca este o procedura laborioasa. Titlul de Consul Onorific este insotit de drepturile si imunitatile prevazute prin Conventia de la Viena, din 1963, cu privire la relatiile consulare.

Rep: As dori sa ne spuneti acum, cateva lucruri despre Macedonia, tara al carei Consul Onorific ati fost numit.

A.G.: Cu multa placere, mai ales ca parerea mea sincera, bazata pe o experienta indelungata si bogata, este ca o mai buna cunoastere reciproca, relatiile bilaterale, colaborarea pe diverse planuri constituie fundamentul unor rezultate excelente. Asadar, Republica Macedonia  este o tara mica, de 2 milioane de locuitori, situata in Peninsula Balcanica, marginita la nord de Serbia, la vest de Albania, la sud de Grecia si la est de Bulgaria. Capitala este orasul Skopje, cu 600.000 locuitori. Macedonia este adesea denumit  “tara lacurilor si muntilor” datorita celor peste  50 de lacuri naturale si artificiale - unele din ele adevarate perle -  si saisprezece lanturi muntoase cu o inaltime de peste 2000 de metri. 
Din punct de vedere al resurselor, Macedonia este recunoscuta pentru produsele sale agricole (in special legume, fructe, tutun si vin), cat si pentru zacamintele de lignit, fier, zinc, cupru, crom, si alte minerale, marmura si travertin. Principalele ramuri ale economiei Macedoniei sunt: mineritul, industria energetica, industria metalurgica, industria chimica, industria textila, agricultura, constructiile si industria materialelor de constructii. Macedonia este membra a Organizatiei Natiunilor Unite, Consiliului Europei, membra a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Incepand cu decembrie 2005, Macedonia este stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana si a depus cerere pentru admiterea in NATO. 

Rep: Care este situatia schimburilor economice dintre Romania si Macedonia in acest moment?

A.G.: De al 1 ianuarie 2007, in conformitate cu prevederile politicii comerciale comune a Uniunii Europene, relatiile economice si comerciale romano-macedonene sunt reglementate prin Acordul de Stabilizare si Asociere a Macedoniei la Uniunea Europeana. Acest acord stipuleaza liberalizarea graduala a comertului Macedoniei cu UE pana la eliminarea completa a taxelor vamale intre cele doua parti, la nivelul anului 2011. In 2007, volumul schimburilor comerciale bilaterale Romania - Macedonia a fost de 101,9 milioane USD, din care exportul romanesc s-a cifrat la 79,1 milioane USD, iar importul la 22,8 milioane USD. Soldul balantei comerciale a atins +56,3 milioane USD in favoarea Romaniei. 
In intervalul ianuarie - septembrie 2008, volumul schimburilor comerciale ale Romaniei cu Republica Macedonia a fost de 145,22 milioane dolari SUA, din care exportul Romaniei s-a cifrat la 115,62 milioane dolari SUA, iar importul la 29,60 milioane dolari SUA , soldul fiind de 86,02 milioane dolari SUA  in favoarea Romaniei. Romania se situeaza astfel, pe locul 14 in clasamentul principalilor 20 parteneri comerciali ai Republicii Macedonia. Macedonia este o tara in plin proces de dezvoltare, in care se pot face investitii straine si romanesti. In materie de investitii, la finele anului 2007, in Romania erau inregistrate un numar de 54 de societati mixte romano-macedonene, cu un capital total investit de 415,2 mii dolari SUA, Macedonia ocupand locul 93 in topul investitorilor straini.

Rep: As dori sa-mi spuneti cateva cuvinte despre momentul anuntarii deschiderii Consulatului Onorific al Macedoniei la Ploiesti si al numirii Dumneavoastra in calitatea de Consul Onorific. Am auzit, in mediile economice, vorbindu-se despre evenimentul absolut special in care a fost facut acest anunt.


A.G.: Da, aveti informatii corecte – evenimentul care a cuprins acest moment, acest anunt, a fost unul cu adevarat de exceptie. Ma refer la Gala Topul Firmelor Prahovene, desfasurata la Cazinoul din Sinaia, in 28 noiembrie. A fost o veritabila gala a excelentei si a succesului in afaceri, la care au participat, pe langa reprezentantii celor mai performante firme prahovene ale momentului si invitati din randul membrilor Corpului Diplomatic (14 ambasadori si consilieri economici), ministri, parlamentari, reprezentanti ai administratiei publice locale, reprezentanti ai ministerelor, presedinti ai Camerelor de Comert si Industrie, directori de banci. Pe langa acest moment, care s-a consumat in cadrul Galei Topului Firmelor Prahovene 2008, vom avea  o lansare a Consulatului General si la Ploiesti, la inceputul anului viitor.

Rep: In incheiere, v-as ruga sa-mi spuneti cateva ganduri, la sfarsit de an ... la inceput de investitura ...

A.G.: ... si in plina criza ... as completa. La sfarsit de an, bilantul este unul bun, rodnic – Camera de Comert si Industrie Prahova se prezinta membrilor sai, intregii comunitati de afaceri prahovene, cu o agenda plina de actiuni si evenimente de succes. Si pentru ca anul care vine ne va surprinde cu multe provocari in plan economic ... dat fiind contextul actual ... ne vom inarma cu multa putere de munca, determinare, ambitie ... instrumentele, armele noastre in lupta cu efectele crizei anuntate. La inceput de investitura, in calitate de Consul Onorific al Macedoniei la Ploiesti, voi aplica in activitatea mea, aceleasi principii ca si pana acum, cu accent pe parghiile care dau rezultate de fiecare data: promovarea eficienta si cooperarea. 

Rep: Multumesc mult pentru timpul acordat Domnule Consul, pentru informatiile furnizate si va urez mult succes in activitate in anul care urmeaza.

A.G.: Multumesc si eu si doresc sa adresez un calduros «La Multi Ani!» cititorilor revistei «Reporter Economic».