Profilul economic al Judetului Prahova

  • Industrie
  • Agricultura si industrie alimentara
  • Constructii
  • Turism
  • Comert
  • Servicii
  • Sistemul bancar

Industrie

Judetul Prahova are, prin traditie, o vocatie economica industriala. Ponderea industriei din punctul de vedere al cifrei de afaceri in totalul activitatii economice este de cca. 50%, iar in cadrul activitatilor industriale, principalele ponderi le detin industria extractiva, de prelucrare a titeiului şi cocsificare a carbunelui, industria alimentara, a bauturilor şi a tutunului si industria de maşini şi echipamente. La productia industriala a Romaniei, Prahova contribuie intr-o masura importanta prin urmatoarele domenii: extractia petrolului, gazelor naturale, carbunelui, constructia de utilaje pentru exploatari geologice, foraj şi exploatarea puturilor de petrol, petrochimie, productie cabluri de otel, anvelope, mase plastice, echipamente hidraulice, pompe, macarale, produse chimice şi petrochimice, mobila, materiale de constructii, tesaturi, confectii textile, vinuri, bauturi spirtoase si racoritoare, legume şi fructe conservate, produse lactate şi de carmangerie.

Ca dovada a potentialului, facilitatilor si stabilitatii economice a judetului, precum si a deschiderii autoritatilor catre o economie moderna, europeana, mari investitori straini - companii multinationale puternice la nivel mondial, au ales judetul Prahova pentru a-si derula afacerile in Romania: OMV Petrom, Lukoil, Yazaki, Timken, Cameron, Johnson Controls, Lufkin, Weatherford, Toro, Honeywell Service, Michelin, Dalkia, Apa Nova – Veolia, Linde Gaz, Mayr Melnhof, , Holcim Group, Swisspor, Procter & Gamble, Unilever, Alinso Group, Dibo , Coca-Cola.


Agricultura si industria alimentara

Judetul Prahova are o suprafata Agricola de 272.834 hectare, cu o pondere de cca. 2% din suprafata agricola a tarii. Suprafata agricola a judetului este distribuita astfel: 53% - suprafata arabila, 26% pasuni, 13% fanete, 5% livezi si 3% podgorii de vita de vie.

In sectorul vegetal, culturile preponderente sunt: cereale pentru boabe, porumb si boabe, plante uleioase, floarea soarelui, cartofi, legume, fructe, struguri. In zootehnie, efectivul de animale, precum si sectorul avicol, asigura disponibilul si pentru alte judete ale tarii.

Principalele produse ale ramurilor sectorului agricol sunt: cereale, fructe, struguri, lapte, carne.

Industria alimentara si de bauturi este excelent reprezentata in ansamblul economiei prahovene, producand produse de panificatie, preparate din carne, produse lactate, conserve din legume si fructe, bauturi spirtoase, sucuri naturale si bauturi carbogazoase, vinuri. Vinurile produse in Judetul Prahova sunt de o calitate superioara, renumite fiind indeosebi vinurile rosii, care au facut ca judetul Prahova sa fie cunoscut ca „patria vinurilor rosii”.


Constructii

Domeniul constructiilor si al materialelor de constructii s-a dezvoltat in judetul Prahova, inregistrand o pondere semnificativa din punct de vedere al cifrei de afaceri in ansamblul economiei. In ceea ce priveste productia de materiale de constructii, in judetul Prahova se realizeaza materiale izolante (hidro-, fono- si termoizolante), ciment, sisteme de acoperiri, grunduri, vopsele, pavele si pavaje, confectii metalice, placi BCA, polyester expandat etc.


Turism

Pentru economia judetului Prahova, activitatea turistica reprezinta un sector important, al carui potential in continua dezvoltare se alimenteaza din bogatia si diversitatea elementelor si resurselor naturale, precum si a celor de natura antropica.

Regiunea Prahovei ofera atractii turistice cu totul remarcabile, care ilustreaza intr-o maniera cvasi-completa intreaga paleta de atractii specifice turismului peisagistic – montan, turismului balnear, turismului cultural - istoric, turismului tematic, turismului religios, turismului de afaceri etc.

Cadrul natural deosebit oferit de Valea Prahovei, Valea Teleajenului, Valea Slanicului, Valea Doftanei, de Muntii Bucegi, la care se adauga numeroasele statiuni turistice si dotarile de care acestea dispun, alaturi de o serie de alti factori (populatie numeroasa, important centru de afaceri, universitar, traversat de principalele cai rutiere si feroviare ce fac legatura cu restul tarii si cu celelalte tari din Europa) fac ca judetul Prahova sa se situeze intre primele judete ale tarii, din punct de vedere al numarului de turisti cazari.

Turismul montan

Infrastructura domeniului schiabil al Vaii Prahovei, care insumeaza peste 22 de kilometri de partii, pozitioneaza judetul Prahova pe locul doi pe tara, intr-un clasament realizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, dupa judetul Brasov. Prahova este in top pe locul trei pe tara si in clasamentul celor mai lungi partii de schi, cu „Drumul de Vara”, partie administrata de Primaria Sinaia care masoara 2.972 m. In Prahova sunt deschise 23 partii - in Azuga, Busteni si Sinaia - din cele 116 partii existente in Romania.

Turismul balnear

Natura generoasa se manifesta in arealul judetului Prahova si printr-o multitudine de elemente ce constituie resursa unui potential balnear de exceptie – izvoare minerale, aer puternic ozonat, bogat in radiatii ultraviolete, lacuri sarate, namol terapeutic, salina terapeutica. La toate aceste resurse se adauga baze specifice de tratament. Localitati cu un important potential balnear se afla raspandite in intreg judetul: Sinaia, Busteni, Breaza, Slanic, Telega, Baicoi-Tintea, Cheia.

Turismul cultural, istoric si religios

Gratie traditiilor culturale si istorice de exceptie, judetul Prahova se bucura de un fond extrem de bogat si de o valoare exceptionala privind monumentele artistice, arhitectonice, istorice. Dintre acestea, cele mai reprezentative sunt: Castelele Peles si Pelisor (Sinaia), Palatul Culturii (Ploiesti), Casa Memoriala Cezar Petrescu (Busteni), Colectia Muzeul Sarii (Slanic), Muzeul Bogdan Petriceicu Hasdeu (Campina), Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie (Ploiesti), Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” (Ploiesti), Muzeul de Arta (Ploiesti), Muzeul de Stiinte ale Naturii (Ploiesti), Muzeul Ion Luca Caragiale (Ploiesti), Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu (Campina), Muzeul Nicolae Iorga (Valenii de Munte), Muzeul Republican al Petrolului (Ploiesti), Muzeul Cinegetic Posada.

La acestea se adauga numeroase biserici si manastiri – veritabile bijuterii arhitectonice precum si binecuvantate locuri de rugaciune: manastirile Sinaia,  Caraiman,  Crasna, Ghighiu, Cheia, Suzana, Zamfira, Brebu.

Turismul de afaceri

Amenajarile moderne si care corespund celor mai inalte exigente de cazare si de dotare tehnica, fac ca multe dintre hotelurile importante din judetul Prahova sa fie apreciate din punctul de vedere al turismului de afaceri.

Intre locatiile extrem de apreciate pentru acest tip de turism modern se regasesc: Camera de Comert si Industrie Prahova (Ploiesti), Hotel Central (Ploiesti), Hotel Prahova Plaza (Ploiesti), Casinoul din Sinaia, Hotel Rina (Sinaia), Hotel Palace (Sinaia), Hotel New Montana (Sinaia), Hotel International (Sinaia), Hotel Alexandros (Busteni), Sky Center (Paulesti).

Turismul tematic

Aceasta forma de turism este menita sa valorifice potentialul de traditii, de obiceiuri, filonul de specificitate al fiecarei zone in parte, pornind de la locuri speciale si indeletniciri specifice.

Drumul Vinului - valorifica importantul potential vini-viticol al judetul Prahova si reediteaza un segment dintr-un vechi drum al vinului folosit de romani. Acesta strabate podgoriile renumite ale judetului si include popasuri la crame, conace, curti domnesti si manastiri. Traseul insumeaza circa 100 km si parcuge 20 localitati: Baicoi, Boldesti, Bucov, Pleasa, Valea Calugareasca, Iordacheanu, Mizil, Urlati, Ceptura, Fantanele, Tohani, Gura Vadului si Calugareni.

Drumul Fructelor – se desfasoara in partea de nord a judetului si strabate de la vest la est mai multe localitati, aceasta ruta avand drept scop dinamizarea dezvoltarii zonei de nord a Prahovei, recunoscuta pentru productia bogata de fructe.

Drumul Voievozilor – pune in valoare traseele strabatute de ostile unor importanti voievozi romani. Traseul transversal al acestui drum porneste de la Manastirea Dealu, din Judetul Dambovita, continuandu-se spre sud.

Drumul Sarii – Drumul Comunal 11C Bustenari (comuna Telega) - Cosminele face legatura intre Salina Slanic si baile sarate de la Telega.

Turismul de vanatoare – Bogatia reliefului judetului a inzestrat aceste locuri cu o comoara nepretuita: tazaurul cinegetic. Astfel, in Prahova, amatorii de vanatoare pot vana vulpi, porci mistreti, lupi, iepuri, caprioare, rate si gaste salbatice, dihori, jderi, fazani, ursi, rasi.

Partidele de vanatoare sau competiile de tir sunt organizate fie de Asociatia Judeteana a vanatorilor si Pescarilor Sportivi, fie de agenti locali, in zonele Ploiesti, Maneciu, Slanic, Urlati si Valenii de Munte


Comertul

Activitatea de comert este cea mai insemnata din punct de vedere al numarului de firme care desfasoara o activitate economica, inregistrate in judetul Prahova. Datorita pozitiei geografice de care beneficiaza judetul Prahova si in special Municipiul Ploiesti, comertul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa. Astfel, in Ploiesti, pe langa o retea dezvoltata de magazine en-detail, si-au consolidat pozitia marile magazine comerciale de tip hypermarket – Metro Cash&Carry, Praktiker, Carrefour, Bricostore, Selgros, Kaufland, Real, Obi, Artsani, de tip supermarket: Billa, Profi, Penny, Mega Image, Lidl si de tip mall: Winmarkt, Mercur Mall si Ploiesti City Mall.


 

Servicii

 

Activitatile de transport, depozitare si activitatile anexe transporturilor detin ponderea cea mai insemnata in totalul cifei de afaceri realizate de firmele prahovene ce desfasoara afaceri in domeniul serviciilor, urmate de serviciile profesionale, administrative si de suport, acestea fiind domeniile cu ponderea cea mai insemnata si in ceea ce priveste profitul obtinut in domeniul serviciilor.


 

Sistemul bancar

 

Sistemul bancar este reprezentat in judetul Prahova, printr-un numar de 31 institutii bancare cu peste 200 de subunitati.