LISTA PROIECTE IN CURS DE IMPLEMENTARE

In prezent, CCI Prahova are in derulare 3 proiecte finantate de Comisia Europeana:

1.      Centrul de informate EUROPE DIRECT PLOIESTI 2013-2017

Incepand cu 1 ianuarie 2013 Camera de Comert si Industrie Prahova a devenit structura-gazda  in urma castigarii pentru  o perioada de 5 ani a unui  grant de actiune si asistenta tehnica din partea Comisiei Europene  pentru gazduirea „Centrului de  informare europeana Europe Direct  Ploiesti”  .

Rețeaua de centre de informare Europe Direct  este unul dintre principalele instrumente ale Uniunii Europene de informare a cetățenilor europeni despre UE, în special despre drepturile lor şi despre priorităţile UE (cu precădere strategia de creştere economică „Europa 2020”) și de promovare a cetățeniei participative la nivel local și regional, asigurand transmiterea de informatii europene in teritoriu si avand un rol esential in stimularea dezbaterilor si dialogului pe teme europene la nivel local.

Facand parte din Reteaua Europe Direct, Camera de Comert si Industrie Prahova  va face parte dintr-un network european de 500 de Centre si dintr-o familie extrem de entuziasta, creativa si dedicata tematicii europene- Reteaua Europe Direct Romania.

Website: http://www.europedirectploiesti.ro/

2.      Europe Enterprise Network EEN

Camera de Comert si Industrie Prahova face parte dintr-un consortiu care va derula in perioada ian 2015 – dec 2020 proiectul Europe Enterprise Network in regiunile Sud-Muntenia si Bucuresti Ilfov.

Enterprise Europe Network (EEN) este o retea ce a luat nastere la initiativa Comisiei Europene, cu scopul de a veni in sprijinul intreprinderilor, organizatiilor de afaceri si profesionale, institutelor de cercetare, universitatilor din cadrul celor 28 state membre UE, tarilor candidate, tarilor membre EEA si altor tari terte.

Parteneriatul este format din institutii, organizatii si firme de prestigiu din cele doua regiuni: Ministerul Economiei si Turismului, ADR Sud-Muntenia, ADR Bucuresti –Ilfov, Politehnica Bucuresti, CEC Bank, IPA SA, CRIMM, ACAROM.

Proiectul are ca scop sa promoveze internationalizarea, competitivitatea si inovarea in cadrul IMM-urilor din Romania.

Serviciile puse la dispozitie de catre Reteaua EEN sunt:

 • Identificarea de parteneri de afaceri europeni: EEN asigura accesul la baze de date cu cereri si oferte de cooperare comerciala sau tehnologica, fiind actualizata saptamanal si este considerata cea mai mare baza de date din lume cuprinzand mii de profile ale companiilor/potentialilor parteneri de afaceri
 • Participare la evenimente de matchmaking: Oportunitatea de a intalni potentiali parteneri de afaceri. EEN ofera consultanta si sprijin din momentul identificarii partenerului pana in momentul intalnirii
 • Informarea firmelor privind sursele de finantare disponibile, legile și reglementările UE, proprietate intelectuala alte informații europene
 • Implicarea in procesul de policy-making la nivel european, prin participarea la consultari publice sau alte initiative in domeniul competitivitatii si inovarii.

EEN este cea mai importanta retea de afaceri din lume, avand peste 600 de organizatii membre in 54 de tari.

In Romania, reteaua EEN este prezenta prin intermediul a 4 consortii:

 • Eastern Romanian Business Support Network – ERBSN - acopera judetele din Regiunea Nord Est si Regiunea Sud Est
 • RO 4 Europe  - acopera judetele din Regiunile Sud Vest si Vest
 • BISNet Transylvania  - acopera judetele din regiunile Centru si Nord Vest ale Romaniei.
 • PRO SME -  acopera judetele din regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud Muntenia

Website: http://een.ec.europa.eu/

3.      WOBUVET

TITLU PROIECT : WOBUVET (Worker in the area of supporting business (entrepreneurship) and cooperation between enterprises and institutions of vocational education and training)

“Lucrator in domeniul  sprijinirii antreprenoriatului  si cooperarii intre firme si institutiile de educatie si pregatire vocationala”

PERIOADA IMPLEMENTARE :    1.9.2016 – 31.10.2018 (26 luni)

PARTENERI :

 • Regional Chamber of Commerce of Central Bohemia  - PRAGA – coordonator de proiect
 • Camera Di Commercio Di Fermo
 • Chamber of Commerce and Industry Prahova CCIPH
 • Industrial school Emila Kolbena Rakovník  (Cehia)

SCOPUL PROIECTULUI :

 • este de a dezvolta abilitățile și calificările personalului care lucrează în camerele de comerț - în domeniul sprijinirii afacerilor și al cooperării între întreprinderi și instituții de educație și formare profesională.

Instituțiile implicate în acest proiect sunt interesate să înțeleagă cum să stabilească o cooperare solidă și stabilă între instituțiile de învățământ și întreprinderi (în special întreprinderile mici și mijlocii).

Se doreste sa se realizeze o interconectare a  teoriei cu practica pentru a îmbunătăți capacitatea de inserție profesională a absolvenților, a tinerilor pe piața muncii și, de asemenea, să încurajeze antreprenoriatul ca o opțiune de carieră pentru ei (tineri).

PRINCIPALELE PRIORITĂȚI ALE PROIECTULUI WOBUVET SUNT:

 • stabilirea unei cooperări mai strânse între camerele de comerț, instituțiile de învățământ și țările partenere din acest proiect
 • Creșterea cunoștințelor Camerelor  de Comerț despre forța de muncă  locala  si a implicarii acestora în domeniul sprijinirii cooperării între întreprinderi și instituțiile de învățământ și formare profesională

REZULTATE:

 • In baza schimburilor de experienta intre parteneri  urmeaza sa se realizeze un manual metodologic de bune practici, pentru angajatii camerelor de comert , in baza caruia sa se furnizeze un sprijin professional firmelor in relatia lor cu  instituțiile  de învățământ și formare profesională , astfel incat sa poata gasi in piata fortei de munca  cei mai potriviti si competenti  potentiali angajati.
 • sa se realizeze o retea de profesionisti in cele 3 camere de comert implicate ,retea care sa schimbe informatii , Know-how si eventual sa aplice pentru viitoare proiecte.